Savjeti za izgradnju dobrih zdravstvenih navika kod djece

22/01/2015   Zdravko Vučinić   Zdravlje djece
Savjeti za izgradnju dobrih zdravstvenih navika kod djece

Novija istraživanja ne donose dobre vijesti. “Srčane bolesti započinju još u djetinjstvu”, izvještava američki Nacionalni institut za zdravlje. Nedavno ispitivanje izvršeno na 360 nasumice izabrane djece od 7 do 12 godina pokazalo je da 98% njih već ima tri ili više rizičnih uzročnika za obolijevanje od tih bolesti!

 “Od ranih 1960-ih godina opšte zdravlje adolescenata se pogoršava”, kaže Američka pedijatrijska akademija. “Današnja su djeca mlitava. Nemaju odgo varajući kardiovaskularni tonus. Ona nijesu u dobroj tjelesnoj kondiciji.” Ta navika nesumnjivo ostavlja duboke tragove.

Sjedenje pred televizorom oduzima vrijeme za tjelesne aktivnosti poput vožnje biciklom, klizanja, košarke ili penjanja uz stepenice, koje su prijeko potrebne za zdrav rast i razvoj organizma i pravilno sagorijevanje unesenih kalorija. Na taj se način stvaraju idealni uslovi za nakupljanje prekomjerne tjelesne težine, koja je sama po sebi rizični faktor za povišenje holesterola u krvi i razvoj srčanih bolesti.

Profesori fiziologije vježbanja upozoravaju da će dijete koje se danas zavalilo na kauč, sjutra biti kandidat za gojaznu osobu. Najčešće je sat-dva fizičke kulture sedmično prekratko vrijeme za stvaranje zdrave navike i sprječavanje spomenutih negativnih posljedica tjelesne neaktivnosti.

S obzirom na to da 9 od 10 reklama prehrambenih namirnica na televizijskim programima veliča rafinisane proizvode bogate šeđerom, masnoćama i solju, televizija značajno utiče na negativni izbor hrane kod djece od najranijih dana. U velikom broju naših domova, uz užurbani moderan način života i prezaposlenu majku, danas su domaća kuhinja i zajednički porodični obroci pravi izuzetak. Oni su zamijenjeni brzo spravljenom, gotovom hranom i prerađenim namirnicama. Osim toga, većina srednjoškolaca svoju potrebu za užinom zadovoljava proizvodima u obliku slatkiša, pica ili sendviča kupljenih na kioscima.

U cijeloj ovoj priči postoji svijetla tačka. Naime, djeca su vrlo poučljiva stvorenja. I što prije započnemo s poušavanjem, to bolje. Evo nekoliko savjeta za pravovremenu izgradnju dobrih zdravstvenih navika kod djece:

- Neka dijete svakodnevno najmanje sat vremena učestvuje u nekoj igri koja zahtijeva tjelesnu aktivnost i neka to po mogućnosti bude izvan kuće, na svježem vazduhu.

- Naučite dijete na tri dnevna obroka koje će jesti svakoga dana u isto vrijeme i koji će obilovati žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Obeshrabrite naviku posezanja za slatkišima pa će imati bolji apetit za zdravu hranu u vrijeme obroka. Ako je potreban međuobrok, ponudite mu svježi plod voća.

- Neka se nauči da pije obilje čiste vode. Gazirana pića maksimalno izbjegavajte.

- Kontrolišite gledanje televizije. Sati koje dijete provodi gledajući televiziju direktno su povezani s porastom tjelesne težine, kao i podizanjem nivoa holesterola u krvi.

- Osigurajte djetetu dovoljno odmora. Mnoga djeca su hronično umorna - što nije ni čudo ako se prisjetimo da tinejdžeri najbolje funkcionišu nakon 9 sati noćnog sna, a da je mlađima potreban i duži odmor. Stavite djecu dovoljno rano u krevet kako bi se spontano probudila na vrijeme za zdrav doručak.

- Njegujte čitavu lepezu različitih zanimljivih aktivnosti, od posjeta biblioteci, časova muzičkog obrazovanja, poučavanja iz ručnog rada, do različitih hobija i porodičnih izleta. Djeca koja provode vrijeme sa svojim roditeljima i razviju duboke duhovne korjene, doživljavaju manje stresa i boljeg su mentalnog zdravlja.

- Budite djeci dobar primjer. Životne odluke koje donosite iz dana u dan najjače su odrednice ponašanja vaše djece u budućnosti.

- Budite im dobri roditelji, budite pravi primjer.

- Njegujte dobar odnos sa svojom djecom.

- Održavajte dosljednu sveobuhvatnu disciplinu.

- Jasno im objasnite granice i očekivanja.

- Učite ih rano odgovornosti.

- Razmišljajte s njima pozitivno.

- Poučavajte ih duhovnim vrijednostima.

- Zabavljajte se zajedno.

- Naušite da ih saslušate.

- Volite ih bezuslovno, to im pokažite.

Vrijeme provedeno sa djecom izgrađuje veće međusobno povjerenje i bolju komunikaciju. Poučavanje i prikazivanje duhovnih vrijednosti vlastitim primjerom učvršćuje njihove duhovne korjene. Djeci su oni prijeko potrebni za uspješno savladavanje stresa odrastanja i za sazrijevanje u uravnotežene, umno zdrave osobe.

Dr Hans Dil

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Tagovi:   djeca

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.