Zašto treba izbjegavati vađenje krajnika

23/09/2014   Zdravko Vučinić   Zdravlje djece
Zašto treba izbjegavati vađenje krajnika

Krajnici su vrlo važni za zdravlje djeteta i predstavljaju neizostavni dio imunog sistema i pravilne odbrane od raznih mikroorganizama i patogena.

Krajnici presreću bakterije koje ulaze u grlo i mogu se upaliti dok se bore protiv bakterijske bolesti. Budite oprezni ako vas doktor nastoji uvjeriti kako je upala tonzila (krajnika) razlog za njihovo uklanjanje, jer je to zaista rijetko potrebno.

Tonzilektomija (hirurško uklanjanje krajnika) je već decenijama operacija od koje žive i hirurzi i pedijatri. Vrlo malo djece dočeka pubertet nedirnutih krajnika, uprkos činjenici da je njihovo odstranjivanje samo u rijetkim slučajevima bilo medicinski opravdano. Zbog te besmislene operacije na milione djece je doživjelo emocionalnu traumu, izgubilo prirodnu odbranu od bolesti, a neki slučajevi su se završili i tragično.

Jedina apsolutna indikacija za odstranjivanje krajnika ili adenoidne vegetacije jeste ometanje prolaska vazduha, jer su krajnici toliko otečeni da dijete praktično ne može da diše. Pa ipak, već decenijama ljekari rutinski obavljaju te operacije, braneći svoje nerazumno ponašanje nedokazanom tvrdnjom da ostavljanje upaljenih krajnika može dijete izložiti gubitku sluha ili, u najmanju ruku, stalnim upalama grla.
Nagon pedijatara i hirurga da odstrane krajnike bez opravdanja se iskazao u eksperimentalnom istraživanju sprovedenom još sredinom 40-ih godina. Jedna grupa pedijatara je trebala da pregleda 1.000 djece. Preporučili su da kod 611 djece izvade krajnici.Ostalih 389 je upućeno na pregled drugoj grupi pedijatara, koji su 174 predložili za operaciju. Preostalih 215 od 1.000 djece je odvedeno trećoj grupi pedijatara i oni su, iako su ih već dva ljekara prije toga pregledala, savjetovali operaciju za 89 djece! Da se ta priča nastavila još krug ili dva, vjerovatno bi i preostaloj grupi od 126 djece bila preporučena operacija.

Tonzile (krajnici) i adenoidna vegetacija (treći krajnik) jesu limfoidna tkiva koja su na prvoj borbenoj liniji obrambenog sistema organizma. S obzirom da presreću bakterije koje ulaze u grlo, neminovno je da se upale i oteknu. Ako se uklone, prva borbena linija odbrane vašeg djeteta je uništena i odgovornost se prebacuje na limfne čvorove vrata. Odbrambena sposobnost organizma se smanjuje, i veće su mogućnosti da vaše dijete bude žrtva Hodgkinove (ili Hočkinove) bolesti.Zbog otpora roditelja, koji je podstaknula medijska kritika neodgovornog odstranjivanja krajnika, broj godišnje izvršenih tonzilektomija se smanjio za dvije trećine. Ali, još uvijek ih ima previše i vaše dijete je potencijalna žrtva. Sumnjam da je i jednom od 10.000 djece ta operacija važna, a još uvek se svake godine izvede na stotine hiljada tonzilektomija od kojih se neke završavaju i smrću pacijenata, kao i raznim komplikacijama.

Ako krajnici vašeg djeteta nijesu toliko otečeni da ometaju disanje, nemojte doktoru dopustiti da ih odstrani ako vam ne može ponuditi uvjerljiv razlog da opravda svoj postupak. Čak i u tom slučaju savjetovao bih vam da potražite i drugo mišljenje

Dr Robert Mendelson (iz knjige Kako odgojiti zdravo dijete i sačuvati ga od ljekara)

4 1 1 1 1 1 Ocijeni 4.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.