Izađite na sunce, zdravo je

17/06/2013   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Izađite na sunce, zdravo je

Mada nam često govore da je sunčanje opasno i da može da prouzrokuje melanom, odnosno rak kože, grupa britanskih istraživača tvrdi da je istina suprotna. Nasuprot uobičajenom vjerovanju, izlaganje suncu smanjuje vjerovatnoću razvoja zloćudnih melanoma.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u uglednom časopisu British Journal of Dermatology. Prema ovom istraživanju, greška nastaje zato što se benigne lezije (oštećenja) kože klasifikuju kao maligni melanomi, pa nema nikakve osnove da se govori o 84000 slučajeva "raka kože" koji se javljaju godišnje - pošto je većina ovih lezija neškodljiva, tvrdi Sam Šuster, jedan od autora ove studije.  U stvarnosti, maligni melanomi se lagano povlače od izlaganja suncu, kao što je to slučaj i sa većinom štetnih kancera u tijelu.

Jedno ranije istraživanje o zdravlju pripadnika Američke mornarice pokazalo je da se najveći broj melanoma pojavljuje na leđima i nogama – djelovima tijela koji su obično zaštićeni od sunca. Lice, šake i ruke koje su najviše izložene svetlosti najmanje su vjerovatna mjesta za razvoj melanoma.
To proučavanje koje je vodila Američka mornarica uporedilo je rizik od raka kod raznih pomorskih zanimanja. Otkriveno je da oni koji rade svoj posao u zatvorenom imaju najveći procenat pojave melanoma, dok su oni koji su bar dio posla obavljali napolju imali najmanji procenat. Pored toga, veći procenat melanoma javljao se na trupu, koji je pokriven odijelom, za razliku od glave i ruku, koje su obično izloženije suncu. Autori ovog proučavanja su iznijeli tvrdnju da lokacija pojave melanoma pokazuje zaštitnu ulogu redovnog izlaganja sunčevoj svetlosti.  

Izlaganje sunčevoj svjetlosti je jedan od zakona zdravlja. Tada se broj bijelih i crvenih krvnih zrnaca povećava, stvara se dobar izvor D vitamina za tijelo, rane na koži brže zacjeljuju, bakterije se uništavaju, preko znojenja se izbacuju otrovi iz tijela. Sunce generalno pomaže jačanju imunog sistema, opušta i pomaže rad mišića, djeluje anistresno, stišava ritam disanja, a zagrijavanjem i krvotok postaje bolji, poboljšava se prihvatanje kiseonika od strane ćelija...

Sunčeva svjetlost, takođe, dokazano snižava nivoe holesterola, triglicerida i šećera u krvi, i značajno pomaže u sprečavanju i liječenju osteoporoze. Uvijek je i dobro da prozori budu otvoreni, tako da sunčevi zraci uđu u kuću. Adekvatno vrijeme provedeno na suncu bilo bi nekih 30-ak minuta dnevno, ali ne tokom najtoplijeg dijela dana.

Svako živo biće na planeti Zemlji je zavisno od sunca. Sunce je najveći izvor energije. Da nema sunca ne bi bilo ni hrane. Biljke zavise od sunca, odnosno bez sunčeve energije, između ostalog, ne bi mogle da se razviju i da crpe kiseonik i hranljive elemente iz zemlje. Sunce ima važnu ulogu u „milion“ drugih procesa u našem svijetu, bez kojih ne bi bilo moguće održavanje života.
I u očuvanju zdravlja sunce igra važnu ulogu. Izlaganje sunčevoj svjetlosti smatra se jednim od najvažnijih preduslova za dobro zdravlje, i uopšte za liječenje.

Kada se govori o izlaganju suncu, tu treba biti pažljiv i umjeren. Čovjek bi, kako će vam kazati svaki ozbiljan stručnjak iz medicine, trebao da bude na suncu svakog dana kada za to ima priliku. To konkretno znači da svoju kožu (ruke, noge, lice, ramena...) treba izlagati sunčevoj svjetlosti, kroz šetnju, vježbanje, sjedjenje na terasi, bašti, kafani... Što se tiče sunčanja na plaži, tu treba biti veoma oprezan. Totalno sunčanje ljeti se ne preporučuje duže od 45 minuta na dan, i to najkasnije do 11 sati prije podne, ili nakon 17 sati poslije podne, jer u suprotnom može biti neželjenih posljedica, opekotina.

Ono što je vrlo značajno je da djelovanjem sunčevog svjetla na kožu tijelo proizvedi vitamin D, koji važan za mnoge funkcije u tijelu, poput održavanja ravnoteže kalcijuma, zdravlja kostiju... Sunčevi zraci su u stanju i da u tijelu holesterol pretvaraju u vitamin D čija je nesporna uloga i u sprečavanju rasta kancerogenih ćelija.

Istraženo je i da se izlaganjem prirodnoj svetlosti tokom dana kod čovjeka povećava proizvodnja hormona melatonina noću. Melatonin, između ostalog, usporava proces starenja. Što smo stariji to manje proizvodimo melatonin. U cilju usporavanja starenja, možemo da poboljšamo proizvodnju melatonina većim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Sjajna svetlost kao što je sunčeva, takođe može da poveća proizvodnju serotonina tokom dana što zauzvrat može da spriječi zamor i depresiju. Sunčevo svjetlo izaziva raspoloženje i osjećaj zadovoljstva kod mnogih ljudi.

Zdravko Vučinić

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.