Kako započeti redovnu fizičku aktivnost

29/03/2013   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Kako započeti redovnu fizičku aktivnost

Mnogi se slažu sa činjenicom da je za zdravlje veoma važna redovna fizička aktivnost. Zdrav način života uključuje kako pravilnu ishranu, izbjegavanje stresnih situacija, dovoljno sna tako i aktiviranje vašeg tijela sa bilo kojim vidom vežbanja. Mnogo je važno da vježbanje postane navika, jer samo tako možete postići željene rezultate.

Najteže je pokrenuti se po prvi put nakon duge pauze ili ako uopšte nikada niste vježbali. Većinom se nakon samog pokušaja, nakon vrlo kratkog vremena desi da odustanete od vježbanja iz raznih razloga. Uglavnom su to samo izgovori, u većini slučajeva zapravo nemate volju da se pokrenete i unaprijedite svoje zdravlje.

Evo kako treba početi a da brzo ne izgubite volju:

1.       Prvi trening ne bi trebao biti izrazito intezivan niti dug. Ograničite se na vježbanje koje će malo ubrzati vaš puls, čisto vas pokrenuti ali ne i mnogo iscrpiti. Ukoliko već na prvom treningu pretjerate nećete imati volje da sjutradan nastavite svoj program vježbanja.

2.       Ne očekujte da ćete nakon par dana imati rezultate. Često se dešava da čak ni mjesec dana redovne fizičke aktivnosti ne donese vidljive rezultate. Nekada treba proći čak i 6 mjeseci da bi uvidjeli efikasnost vježbanja. Ono što je sigurno, da će vam svakim treningom biti sve lakše i lakše, da ćete što duže budete redovno trenirali vježbe moći uraditi bolje i pravilnije nego na početku.

3.       Mnogi se žale da nakon određenog vježbanja dobiju na kilaži. To se dešava zbog toga što se u vašem organizmu nakuplja voda,od raznih upala mišića. Ovo će se regulisati nakon određenog vremena ako nastavite trenirati. U međuvremenu, nemojte samo stajati na vagu nego mjerite i vaše obime. Rezultate vježbanja prije ćete osjetiti u smanjenju od par centimetara u nekom dijelu tela  (otprilike 1cm je isto što i gubitak od 1 kilograma).

4.       Odaberite aktivnost koja vam najviše odgovara: brzo hodanje, trčanje, preskakanje konopca, neki sport, grupne treninge, vježbanje kod kuće ili u teretani. Izbor je ogroman samo trebate započeti.

5.        Za brzo hodanje i trčanje nabavite dobru obuću i započnite sa samo 15 minuta dnevno po 2-3 puta sedmično. Svake sedmice produžavajte vrijeme trčanja, ali nemojte ubrzavati ritam. Efikasnije je dugotrajnije vježbanje od intezivnijeg. Možete nabaviti mobilni telefon ili neku spravicu sa programom koji mjeri vrijeme, dužinu pređene putanje i  potrošene kalorije. Tako će vam biti lakše pratiti svoj napredak.

6.       Preskakanje konopca treba započeti polako. Prvo uradite 15 skokova sa skupljenim nogama, pa odmorite i tako redom dok ne prođe jedan minut. Svaki dan povećavajte po malo skokova. Kada uspijete da uradite 120 skokova u 10 minuta, onda ćete utrošiti toliko kalorija kao da ste 30 minuta trčali.

7.       Ukoliko vježbate u teretani ili izaberete neki grupni tip fizičke angažovanosti onda se za početak ograničite na treninge od sat vremena samo 2 puta semično. Kasnije povećavajte intezitet vježbi i odlazite na treninge na 3, 4 ili 5 puta sedmično.

8.       Kod vježbanja kod kuće možete se opredijeliti na standardne vježbe tipa: trbušnjaci, čučnjevi, sklekovi. Ovdje morate biti oprezni sa držanjem vašeg tijela dok vježbate. Ukoliko osjetite bol u leđima ili vratu, nešto ne radite kao treba. Posavjetujte se sa stručnjakom ili pronađite neke video snimke koji će vam pomoći da pravilno radite vježbe.

9.       Ponekad je odlično uraditi samo nekoliko vježbi opuštanja da bi se pokrenuli. kleknite na pod, na prostirku za vježbanje i razgibajte glavu, vrat, ramena, noge ruke. Zatim pređite u četvoronožni položaj i izvijte vaša leđa kao mačka, pa  iz tog položaja sedite na vaša stopla. Istegnite ruke ispred sebe, spustite glavu na pod i opustite se. Ovo ponovite po nekoliko puta, a zatim se vratite u klečeći položaj. Zatvorite oči, udahnite na nos i izdahnite na usta. Zadržite vaš dah brojeći do 1, a zatim svaki sledeći izdah i udah neka bude duži za jedan dok ne izbrojite do 10. Nakon ovoga brojite unazad dok ponovo ne dođete do 1. Ukoliko vam se nakon ove vježbice malo zavrti u glavi, znači da ste pravilno disali i uneli dovoljno kiseonika.

Nije važno da li se krećete samo radi vašeg zdravlja, čisto iz rekreacije, održavanja kilaže ili radi mršavljenja. Značajno je da fizička aktivnost koju izaberete bude redovna i da prija vašem organizmu tako da se osjećate zadovoljno.

Željka Rakić, http://kakonapraviti.net/

3 1 1 1 1 1 Ocijeni 3.00 (2 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.