Pijte što više vode

22/07/2013   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Pijte što više vode

Voda je jedan od najbitnijih sastojaka za zdravlje čovjeka. Ona je organizmu neophodna da bi funkcionisao i da bi se odupro bolestima. Treba je obilno koristiti jer povoljno utiče na naše zdravlje. Upotrebljava se za piće i za održavanje opšte i lične higijene.

Vodu obilato treba koristiti kao napitak između obroka. Naša krv se sastoji od 90 odsto vode a naše tijelo podseća na mašinu koja funkcioniše na principu korišćenja vode. Ako je ne pijemo u dovoljnim količinama, urin će nam biti žut i imati neugodan miris. U normalnim okolnostima, on je bez boje i bez mirisa. Da bismo to postigli, u organizam treba unijeti oko dva litra vode dnevno, ne računajući ostale tečnosti (čaj, cijeđeni sok i drugo). Ako do sada nijeste imali ovu naviku, počnite sa jednom litrom vode dnevno tokom prve sedmice.

Moramo biti sigurni da je voda koju pijemo čista i zdrava. Ako je potrebno voda se prethodno može i prokuvati. Količina vode koju ćemo popiti u toku dana, u velikoj mjeri zavisi od vrste hrane koju smo toga dana pojeli, i uopšte od našeg načina ishrane. Ako se naša ishrana mahom sastoji od prerađene hrane koja u sebi ne sadrži puno tečnosti, prirodno je da ćemo trošiti više od dva litra vode dnevno. Ako volimo slanu, ljutu, kiselu, masnu i veoma začinjenu hranu, takođe ćemo piti dosta vode, jer takva hrana iziskuje puno tečnosti.

S druge strane, hrana koja u sebi sadrži puno tečnosti (voće i povrće u svježem stanju) ne zahtijeva toliko vode koliko kuvana i prerađena hrana, jer je već njenim unošenjem tijelo snabdjeveno odredenom količinom tečnosti. U svakom slučaju, nemojte u toku dana piti manje od jednog litra čiste vode, a poželjno je popiti i više. Trudite se da svježe i sirove (presne) namirnice u vidu voćnih salata i salata od povrća, kao i u vidu prirodnih sokova postanu dio vaše svakodnevne ishrane.

Vodu ne treba piti u toku obroka jer usporava varenje, a ne treba je piti ni odmah poslije jela. Najmanje sat, ali i dva sata nakon obroka je vrijeme kada možemo piti vodu, i to koliko želimo sve do narednog obroka. Ni u kom slučaju ne smijemo piti hladnu vodu za vrijeme obroka, jer uzeta istovremeno sa hranom negativno utiče na lučenje pljuvačnih žlijezda. Ukoliko je voda hladnija, utoliko je štetnija za želudac. Voda će zaustaviti varenje hrane sve dok tijelo ne obezbijedi želucu dovoljnu toplotu, neophodnu da ponovo nastavi svoj posao. Jedimo polako i dozvolimo da se hrana izmiješa sa pljuvačkom. Voda uzeta za vrijeme obroka smanjuje lučenje sokova i razblažuje želudačnu kiselinu potrebnu za varenje.

Voda je i te kako potrebna našem tijelu, ali jedino ako se unosi na pravilan način. Tijelo će nam onda biti zahvalno što tako brinemo o njemu. Količinu vode od dva litra dnevno treba pravilno i ravnomjerno rasporediti na cio dan, a u večernjim satima ne treba je uzimati da bismo mogli dobro i mirno da spavamo. U suprotnom, cijelu noć ćemo ići do toaleta. Čaj, sok ili mlijeko i mnogi drugi napici nijesu isto što i voda, Oni moraju da se vare. Pijmo vodu u onoj količini koja je potrebna našem tijelu i vidjećemo divne rezultate.

Kada se voda ne pije u adekvatnim količinama dolazi do gubljenja apetita, glavobolje, smetnji pri varenju, smanjuje se koncentracija, uočljiva je nervoza. Voda je potrebna za rad zglobova i djeluje kao jastuče koje štiti tijelo od povreda nastalih kao posljedica udara. Voda ublažava međusobni dodir unutrašnjih organa. Voda hrani, umiva i krijepi organizam. Unošenje vode u organizam u dovoljnim količinama doprinosi sprječavanju razvoja crijevnih bakterija i smanjuje mogućnost pojave procesa truljenja u crijevima. Neka nas saznanje o izuzetnoj korisnosti vode podstakne da je što pravilnije, raznovrsnije i obilnije koristimo.

Zdravljein.com

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (2 Glasova)

Tagovi:   voda

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.