Savjeti o zdravom životu, Nikola Šavija

14/08/2014   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Savjeti o zdravom životu, Nikola Šavija

Vodeći uzrok bolesti u savremenom svijetu, među njima i malignih, jesu loša ishrana i nedovoljna fizička aktivnost.

Tek na drugom i trećem mjestu su duvan i alkohol. A kad uklonimo taj uzrok, naš organizam će pobijediti najteža oboljenja, poruka je Nikole Šavije koji je završio studije prirodne medicine u Americi, objavio je „Magazin“ koji izdaje beogradska „Politika“.

Školovanje je, kako kaže, podrazumijevalo obučavanje za tehnike prirodnog liječenja (hidroterapija, fitoterapija, detoksikacija organizma) kod najboljih svjetskih stručnjaka iz ovih oblasti, kao što su dr Ričard Šulc i dr Deni Vijere.

- Prvo što bi trebalo da uradi svaka osoba koja ima maligno oboljenje jeste da se odrekne duvana, alkohola, kafe, gaziranih i energetskih napitaka, da prestane da jede namirnice životinjskog porijekla - mlijeko, meso, jaja, bijelo meso, riba. Nepoželjni su i šećer, zaslađivači i termički obrađena hrana. Za teško bolesne cijeđeni sokovi su odmor za tijelo - ističe Šavija.

Na pitanje kako da se hrani pacijent tokom hemoterapije i nakon nje, odgovara:

- Oboljele osobe bi trebalo da piju bistri sok dobijen u sokovniku, najmanje 5 do 30 dana, u zavisnosti od stanja. Najbolji sokovi su od jabuke, šargarepe, cvekle, celera, grožđa, šljiva, narandže, limuna, ananasa, krastavca, blitve, spanaća, kupusa. Za početak, sokovi treba da sadrže veći procenat voća, 60%, pa postepeno povećavati procenat povrća na 60%. Ako su sokovi prejaki, mogu se razblažiti sa 30% vode. Dnevna doza soka trebalo bi da bude između dva i četiri litra - navodi Šavija.

Kada je oboljeli na sokovima onda pije samo njih i vodu, i to sokove kada ogladni, a vodu kada ožedni. Dnevno valja popiti dva litra vode. Organizam ne može da se očisti ako ne pije vodu. Hrana u obliku sokova je najbolja, jer telo ne troši energiju na njeno varenje. Takođe, organizam najbolje iskorišćava energiju i vitamine iz sokova. Oni su neka vrsta infuzije za organizam.

Sirova hrana prija

Nakon završetka posta na sokovima Šavija preporučuje da pacijent pređe na sirovu biljnu hranu, sa što više žitarica, orašastih plodova, svježeg voća i povrća. Sirova biljna hrana je puna vlakana i ne gubi hranljive sastojke, vitamine, minerale, enzime, proteine... kojih se kuvanjem ubija i do 70%. Važno je da hrana bude ukusna, a za to već treba imati kvalitetan kuvar sirove hrane.

Tokom oporavka od hemioterapije trebalo bi uzimati mlad ječam koji je izuzetno bogat mineralima, kompleksom B vitamina i snažan je oksidant. Najbolji prirodni antioksidant je bijeli luk, njega treba jesti u velikim količinama, preporučuje ovaj stručnjak za prirodne načine lečenja.

- Da bi bolestan čovek ozdravio, preporučljivo je da zaboravi kafu i zeleni čaj, kao i diuretike koji izvlače vodu iz tijela, što samim tim usporavaju oporavak i čišćenje organizma. Kofein stvara zavisnost, oštećuje kardiovaskularni i centralni nervni sistem, podiže želudačnu kiselinu, loše utiče na proizvodnju hormona, diže krvni pritisak. Našem organizmu su potrebne namirnice bogate vodom jer se tako čisti od toksina. Dobra zamjena za to je cikorija (cigura) koja ima ukus kafe, a nema nikakva štetna dejstva - kaže Šavija.

Šećer po njegovim riječima hrani ćelije raka. Šta uzimati kao zamjenu?

- Još je 1932. godine Oto Varburg dobio nobelovu nagradu za otkriće da rafinisani šećer zakiseljava krv, slabi čovjekov imuni sistem, koji je kasnije podložniji bolesti. Prost šećer brzo ulazi u krvotok i tako dodatno opterećuje pankreas, daje nam lažan osećaj energije koja kratko traje, tako da mi u stvari više izgubimo energije nego što dobijemo. Dobra zamjena za šećer su voće, suvo voće (urme, kajsije, smokve, šljive, brusnice, frožđe), javorov sirup, stevija. Sve ovo je složen šećer iz biljaka koji polako ulazi u krvotok i daje konstantnu energiju koja ne pada baš tako lako, i ne opterećuje pankreas da luči preterane količine insulina - tvrdi stručnjak prirodne medicine.

Za so veli da je nepotrebna namirnica, pošto je ima u povrću. Preterana količina soli može da podigne krvni pritisak i oštetiti kardiovaskularni sistem i rad bubrega. Ako se već odluči za so, neka to bude morska. Ako smo zdravi, nije problem da uzimamo do tri grama na dan, toliko naše tijelo može da preradi dnevno.

A mlijeko i meso? Jedni kažu da ih treba uzimati i tako ojačati organizam, drugi su protiv jer hrani ćelije raka.

- Današnje životinje na farmama hrane se lošom hranom, zatvorene su u štali pa obolijevaju od istih bolesti kao i čovjek, liječe ih antibioticima koji na kraju završavaju u mlijeku. Najviše mlijeka daju krave koje su najbolesnije: ako zdrava krava da 60 litara mlijeka, bolesna daje 120 litara, industriji mlijeka je najbitniji profit, a ne kvalitet. Potrošači mliječnih produkata dodatno zagađuju svoj organizam. Mlijeko je po svom hemijskom sastavu kiselo i loše djeluje na našu krv. Najgora stvar za čovjeka u mlijeku jeste preotein kazein koji podstiče rast. Teletu je najbitnije da što brže poraste za što kraće vrijeme, dok je djetetu najbitnije da razvije mozak, zato majčino mlijeko ima najmanje kazeina - objašnjava naš sagovornik.

Čovjek kad pojede neki mliječni proizvod ima osjećaj sitosti jer se stomak nadima i želudac mora da radi od 10-12 sati da ga izbaci. Neke osobe su netolerantne na mlijeko i čim ga popiju dobiju dijareju. Kravlje mlijeko ima dosta kazeina koji naše tijelo ne može da razgradi i samim tim ne može u potpunosti da iskoristi. Čovjek je jedini sisar koji nakon perioda dojenja nastavlja da konzumira mlijeko! I mliječni šećer laktoza je problem, jer naš organizam nema enzime da ga razgradi. Dosta ljudi je alergično na laktozu.

Šavija tvrdi da su korisnija biljna mlijeka od soje, pirinča, badema, žitarica, bogata proteinima i hranljivim sastojcima, a nemaju neželjene efekte.

Čišćenje organizma

Osobama koje imaju maligno oboljenje Šavija preporučuje kompletno čišćenje organizma.

- Uvijek se počinje od crijeva, pošto su ona glavni organ za izbacivanje toksičnih elemenata. Ako ne očistite crijeva nije moguće očistiti ni jetru, koja je glavni čistač krvi u organizmu. Jedan od načina jeste klistiranje, koje se ponavlja tri puta za redom. Ovo se pogotvo odnosi na osobe koje su na hemoterapiji, pošto je čest slučaj da takve osobe dobiju zatvor nakon terapije - kaše Šavija.

Sljedeći način koji navodi jeste čišćenje slanom vodom sa limunom, stari oprobani recept koji su vjekovima koristili naši preci koji su živjeli pored mora. Nakon ovoga će i najneaktivnija crijeva postati veoma aktivna.

Recept je sljedeći: u litar mlake vode sipati jednu supenu kašiku morske soli i iscediti jedan limun. Sve promiješati i popiti u roku od 15 do 30 minuta. Ova metoda se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa bubrezima i srčanim oboljenjima pošto zbog velike količine soli može da podigne pritisak. Nakon nepunih 30 minuta od završetka konzumiranja odlazite u toalet.

- Ovim metodama aktiviramo crijeva da se prazne, ali ih ne čistimo od zaostalih toksina - kaže Šavija. - Za tako nešto su nam potrebne ljekovite biljke: bokvica, aktivni ugalj, lan, glina, bijeli slez. Najbolje je kupiti sve ove sastojke i samljeti ih u prah. Dnevno konzumirati jednu supenu kašiku ove formule, koja takođe zaustavlja dijareju (proliv). Čišćenje crijeva ovaj poznavalac prirodne ishrane preporučuje u roku od barem pet dana.

Veoma efikasne biljke koje stimulišu rad jetre, obnavljanje ćelija, pokreću čišćenje jesu: šareni čkalj (plod i sjeme), artičoka, maslačak( korjen), bijeli luk, pelin, lincura, komorač, plava stanićarka. Najbolje je ako se mogu nabaviti kvalitetne tinkture sa sadržajem ovih biljaka, jer su one veoma koncentrovane i imaju 10 puta veći efekat nego čaj. Nije moguće popiti dnevno 10 litara čaja, a to je isto kao da se popije 1.000 kapi tinkture. Možda ovo zvuči mnogo, ali treba probati, smatra naš sagovornik. Ako nema tinkture i čajevi mogu da urade kvalitetan posao. Klistiranje kafom jedan je od najdjelotvornijih metoda čišćenja jetre. Poslije nekoliko dana i koža se regeneriše.

Sok za ''pranje'' stomaka

- Svježe ceđeni sok od jabuke ili šljive je moj omiljeni napitak za čišćenje crijeva koji daje nevjerovatne rezultate, a pri tome je i ukusan. U sokovniku bi trebalo iscijediti dva litra soka od jabuke ili šljive. Sve valja popiti za jedan sat. Jabuke su bogate pektinom koji podstiče rad crijeva. Ovom metodom osobe koje nemaju stolice po dvije nedelje sigurno će je dobiti. Ovaj recept može se oplemeniti ljutom paprikom i belim lukom koji će dodatno dezinfikovati crijeva i obnoviti crijevnu floru. Gde uđe bijeli luk tu nema mjesta za bakterije i mikroorganizme - ističe Nikola Šavija.

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.