Opasnost od nedostatka vode u tijelu

13/03/2013   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Opasnost od nedostatka vode u tijelu

Preko 75 odsto svjetske populacije ima dehidrataciju ili dehidraciju kao ustanovljeno medicinsko stanje, i većina tih ljudi ima velike metaboličke promjene usljed manjka vode u organizmu. Posljedice dehidratacije(manjak vode u organizmu) ispoljavaju se na cijelom organizmu, a mogu biti fiziološke i mentalne.

Blaga dehidratacija može poremetiti svačije dnevne aktivnosti i zato se preporučuje osam čaša vode na dan, odnosno oko dva litra. Odgovarajuća hidracija je naročito važna za visokorizične grupe ljudi, poput starijih osoba, dijabetičara i djece.

Fiziološke posljedice dehidratacije

Ukoliko ne unosite preporučene količine vode tokom dana, posebno tokom ljetnjih i vrelih dana, vrlo je vjerovatno da ćete kao prvu posljedicu toga osjetiti zamor. Zamor i usporen metabolizam su prvi simptomi dehidratacije. Među prvim posljedicama dehidratacije, ljekari najpre navode one koje se odnose na kardiovaskularni sistem, jer se tu uočavaju prve promjene. Smanjenje vode u cirkulaciji dovodi do smanjenog protoka krvi i daljih tegoba kao što je ubrzan rad srca i neadekvatna preraspodjela krvi u organizmu.

Dehidratacija negativno utiče i na druge funkcije organizma. Termoregulatorana funkcija(regulisanje temperature) se mijenja tako što se smanjuje tolerancija na toplotu. Kada dodje do dehidratacije u mišićima se javljaju grčevi i povećava se temperatura samih mišića.Kako pada srednji arterijski pritisak, najosetljivija je reagija CNS(centralni nervni sistem), jer se umanjuje dotok krvi, samim tim kiseonika i hranjivih materija. Sa druge strane, problem je u bubrežnim fukcijama jer je otežano izbacivanje toksičnih produkata metabolizma, što se, reverzibilno, reflektuje na CNS. Tada može doći do halucinogenih poremećaja svijesti.

Uz to, na bubrezima se oštećuje epitel tubiula tako da se toksini vraćaju u ove organe, a kod digestivnog aparata koji je odmah izložen neželjenim posljedicama, jer ne pripada vitalnim organima pa se organizam ne trudi da ga zaštiti, dolazi do opšteg poremećaja varenja.

Mentalne posljedice dehidratacije

Mentalne posljedice dehidratacije utiču na donošenje odluka, aritmetičke sposobnosti, sposobnost kratkotrajnog pamćenja. Takođe smanjeni su i sposobnost koncentracije, vizuelno-motorno pamćenje, budnost i koordinacija.

U jednom istraživanju kod blaže dehidracije žene su teže obavljale određene zadatke, ali nije bilo značajnog smanjenja njihovih kognitivnih sposobnosti. Kod muškaraca blaga dehidracija je uzrokovala određene poteškoće u mentalnim zadacima, naročito u području radne memorije i budnosti, ali su neželjeni učinci dehidracije značajno bili naglašeniji kod žena nego muškaraca i u mirovanju i tokom tjelesne aktivnosti.

Ne zaboravite da kada osjetite žeđ, već je došlo do blage dehidracije, zato u skladu sa svojim životnim navikama unosite dovoljne količine tečnosti u toku dana. Gubljenjem vode, organizam ostaje bez elektrolita koje moramo nadakonaditi. Ako se brzo ne nadoknadi nedostatak tečnosti, može doći do ozbiljnih posljedica po zdravlje, a u slučaju teškog oblika dehidracije ishod može biti smrtan.

Zdravljeisreca.com, buditezdravi.info

3 1 1 1 1 1 Ocijeni 3.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.