Samoodricanje u borbi sa stresom

25/12/2012   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Samoodricanje u borbi sa stresom

Svi smo se bar nekad u životu našli u prilici kad nam je trebalo malo samoodricanja, bilo da se radilo o gubitku težine, zaštiti srca, prihvatanja neke odgovornosti ili hranjenja našeg uma vrijednim mislima. Ma kako ovi trenuci samoodricanja bili mučni, oni nam zapravo pomažu da se kasnije razračunamo sa stresom.

U koledžu sam imao cimera koji je jeo pšenična zrna sa vodom i ništa više za doručak. Postali smo bliski prijatelji i jednog jutra sam ga pozvao da samnom pođe na doručak (o mom trošku) u kafeteriju, jer sam mislio da je kratak sa novcem. On je na to odgovorio: “Ne, imam novca, ali se bojim da ću jedan dan morati bez njega pa želim da budem pripremljen”.

Prije izvjesnog vremena je pušten iz zatvora u Kini u kome je proveo dosta godina u nemaštini i sa jako malo hrane. Nakon puštanja, stupio sam s njim u vezu i vidio njegove fotografije koje su načinjene u to vrijeme. Takođe sam i pročitao nekoliko naučnih članaka koje je tom prilikom napisao. Poslije nekoliko mjeseci, kad mu je dozvoljeno da posjeti Ameriku, došao je na okupljanje našeg razreda sa koledža i tada sam imao divnu čast da ga ponovo zagrlim. Moja supruga i ja, kao i većina kolega sa fakulteta, divili smo se podvigu koji je postigao preživjevši svoje tamnovanje. Posebno smo se divili pobjedi nad zatvorskim iskušenjima iz kojih je izašao samodisciplinovan i zdravog uma i tijela. On bi vam rekao da je Gospod taj koji ga je održao, a da on u tome nema zasluga. No, mi smo dobro znali da je njegova pirprema kroz samoodricanje, imala velikog značaja.

Mozak i tijelo se mogu bolje pripremiti za stresne situacije ako svakog dana vježbamo po malo samoodricanja i samodisciplinovanja. Ovo svakako ne treba da poprimi ekstremne razmjere. Ali ne treba da bude ni poput čovjeka koji se odriče jedenja lubenice u zimu.

Prvih nekoliko puta možete praktikovati nagrađivanje sebe za pretrpljeno samoodricanje. Kasnije ovu praksu možete prekinuti. Poslije izvjesnog vremena, vaše osjećanje samosavlađivanja i mogućnost da sami upravljate svojim životom, biće sama sebi dovoljna nagrada.

Dr Elden Čalmers

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (2 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.