Na svjež vazduh kad god možete

25/12/2012   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Na svjež vazduh kad god možete

Bez hrane čovjek ne može da živi duže od nekoliko sedmica, bez vode čovjek ne može da živi duže od nekoliko dana, ali bez vazduha čovjek ne može da živi duže od nekoliko minuta. Vazduh se sastoji od oko 20 odsto kiseonika, a ostatak najvećim dijelom čini azot kao i vrlo malo drugih elemenata. Kiseonika, takođe, ima u vodi i hrani, a najbolja hrana za kiseonik su voće, povrće i žitarice.

Svaka od milijarde ćelija u našem tijelu mora neprestano biti snabdjevena kiseonikom. Krv u plućima preuzima kiseonik iz udahnutog vazduha i prenosi ga pomoću crvenih krvnih zrnaca u sve djelove tijela. Ukoliko su ćelije dobro snabdjevene kiseonikom, one su zdrave. Svi organi u tijelu bolje funkcionišu kada su adekvatno snabdjeveni kiseonikom. U stvari, bez kiseonika ne bi mogli da uopšte funkcionišu. Zato je svjež vazduh neophodan.

To znači da kad god je to moguće treba iskoristiti priliku da se duboko i polako udahne čist vazduh, jer tada tijelo dobija dodatni kiseonik kojim se snabdijevaju sve ćelije. Najbolje je da se odmah nakon buđenja izađe napolju, na terasi ili balkonu, i da se tri četiri puta ponovi postupak dubokog udisanja vazduha i polakog ispuštanja. Istu stvar treba ponavljati i tokom dana.
Kiseonik je od životne važnosti za svaku ćeliju organizma, za svaki organ, za sve funkcije tijela. Što bolji protok vazduha i što više kiseonika čovjek će biti zdraviji, mlađi, vitalniji. Preporučuje se i spavanje sa otvorenim prozorom, a naročito je važno da fizičke aktivnosti budu na otvorenom prostoru.

Svi znamo i koliko zna da bude korisna šetnja u prirodi, na planini, u šumi, pored mora ili jezera, upravo zbog vazduha koji udišemo. Zagađeni vazduh je obično pun takozvanih pozitivnih jona kojih ima u zatvorenim i loše provjetravanim prostorijama, dok vazduha koji sadrži negativne jone najviše ima u prirodnom ambijentu. Takav vazduh osvježava, omogućava bolje zdravlje, pomaže pri liječenju...
Američka istraživanja na pacovima su pokazala da zloćudni tumori rastu dva puta brže ako se udiše vazduh iz unutrašnjosti prostorija, nego kad se diše vazduh sa otvorenog prostora. Zato svi oni koji imaju zdravstvenih problema, a naročito neku ozbiljniju bolest, neka iskoriste svaku priliku da izađu na čist vazduh, neka što više udišu, a kada su u kući neka provjetravaju prostorije i neka drže prozore otvorenim, jer u suprotnom njihov oporavak biće znatno teži.

Zdravko Vućinić

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.