Zdravi kolači i poslastice

27/12/2013   Zdravko Vučinić   Recepti zdrave hrane
Zdravi kolači i poslastice

Kako da pripremite ukusne, zdrave kolače i poslastice? Postoje veoma jednostavni recepti za to.

"Čiz kejk"

Sastojci:

200 grama oraha,10 urmi, 200 grama indijskog oraha, 1 čajna kašika soli, 5 supenih kašika agave nektara, 300 grama jagoda ili bobičastog voća.

Priprema:

Prvi sloj: orahe isprati u tri vode i potopiti osam sati u vodi. Nakon toga orahe ubaciti u elektricni sjecko sa urmama i dodati malo agave nektara po želji. To će biti prvi sloj koji treba nanijeti na ravnu podlogu, npr. na ravan poslužavnik.

Drugi sloj: indijski orah isprati u tri vode i potopiti dva sata u vodi.Nakon toga promiješati u blender i dodati malo soli tako da smjesa koju dobijemo bude slana i kopmaktna, a ne previše rijetka. Kada to završimo nanijeli ste drugi sloj na prvi.

Treci sloj(fil): bobičasto voće po želji staviti u blender sa agave nektarom i napraviti fil kojim ćete prekritim kolač.

Orasnice

Sastojci:

300 grama oraha, 100 grama sjeckanih oraha, 100 grama mljevenog suncokreta, 6 supenih kašika agave sirupa (ili nekog drugog zdravog zaslađivaca), voda.

Priprema:

Orahe oprati u tri vode i potopiti u vodu osam sati. Potopljene orahe sa sve vodom staviti u blender i dodati mljeveni suncokret, agave nektar po želji. Napraviti kompaktnu masu koju treba uvaljati u krupno sseckane orahe. Servirati sa voćem po želji.

rafaelo kugleRafaelo kugle

Sastojci:

200 grama indijskog oraha, 100 grama kokosovog brašna, 4 supene kasike agave nektara, 50 grama lješnika.

Priprema:

Indijske orahe isprati u tri vode i potopiti dva sata u vodi. Nakon toga indijski orah sa sve vodom staviti u blender. Nakon miješanja, indijski orah stavite u plastičnu posudu i dodajte kokosovo brašno i agave nektar. Napravite kompaktnu masu koju ćete uvaljati u kokosovo brasno.Kada budete pravili kuglice unutar svake stavite lješnik. Servirati sa voćem po želji.

Lenja pita

Sastojci:

100 grama mljevenog lana, 100 grama mljevenog suncokreta, 200 grama mljevenih badema, 4 jabuke, 5 supenih kašika agave nektara, jedna čajna kašika cimeta.

Priprema:

Mljeveni lan potopiti od 2-4 sata u vodu. Nakon toga lan procijediti kroz cjediljku i staviti u duboku posudu, a zatim dodati suncokret, bademe i agave nektar. Sve dobro promiješati i napraviti kompaktnu smjesu.

Napomena:

Ostavite istu količinu tijesta kako i za prvi sloj. Tijesto koje napravimo razvući na ravnu površinu, npr. pleh. Oljustiti jabuke, izrendati ih što sitnije, dodati agave i cimet. Ovaj fil nanijeti na tijesto. Prekriti drugim slojem tijesta. Ako imate dehidrator isušiti nekoliko sati da postane hrskavo.

Rafaelo višnja

Sastojci:

200 grama oraha, 100 grama suvih višnji, 50 grama rogača, 4 supene kašike agave nektara.

Priprema:

Orahe isprati u tri vode i potopiti ih osam sati u vodi. Sa višnjama uraditi isto samo kraće, dovoljno je dva sata u vodi. Nakon toga iscijediti orahe i višnje, ubaciti ih u blender, dodati ostale sastojke. Kada dobijete kompaktnu masu uvaljati u rogač tako da dobijete kuglice ili vas željeni oblik. Servirati sa voćem po želji.

kugliceKuglice od kokosa i grožđica

Sastojci:

1 šolja grožđica, 1/4 šolje badema, 1/4 šolje  bundevinih sjemenki (golica), 1/5 šolje suncokretovih sjemenki, 2 kašike rogača, 4 kašike kokosovog brašna, pola kašišice vanile.

Priprema:

Namočite bademe i sjemenke u vodi preko noći. Nakon toga ih osušite i dobro promiješajte u blenderu. Dodajte grožđice, rogač, vanilu u prahu i kokos i opet sve promiješajte u blender u čvrstu gustu smjesu. Od smjese formirajte kuglice i uvaljajte ih u kokos.

Napomena: Na portalu BUDITEZDRAVI.info se objavljuju odabrani provjereni zdravi recepti preuzeti iz literature, Interneta i direktno od kuvara.

3 1 1 1 1 1 Ocijeni 3.00 (2 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.