Slatke i zdrave kaše koje se brzo spremaju

02/03/2013   Zdravko Vučinić   Recepti zdrave hrane
Slatke i zdrave kaše koje se brzo spremaju

Svima onima koji žele zdrave i brze obroke preporučujemo nekoliko veoma jednostavnih recepata za pripremanje kaša. Ove kaše, za čiju pripremu je potrebno da imate blender, mogu biti zamjena za obroke ali se mogu piti (jesti) u svako doba dana.

Nije malo onih koji su ih probali pa da sada dan počinju sa ovim kašama. Kroz njih se u organizam se unose brojni hranljivi sastojci, vitamini, minerali, proteini, enzimi, antioksidansti, esencijalne aminokiseline..., zapravo sve ono što čovjeku nedostaje zbog pogrešnog načina ishrane i brzog tempa života. Ove kaše su korisne za vitalnost, podmlađivanje, veću energiju, pročišćavanje organizma...

Kaše se jednostavno i brzo pripremaju (3 do 5 minuta), vrlo su korisne i za djecu i odrasle. Mnogi ljudi tokom svog života nikad u svoj organizam ne unesu ili vrlo rijetko unose lan, susam, suncokret, bundevino sjemen, laneno ulje i slično..., iako su na ovaj ili onaj način u saznanju da su u pitanju izuzetno zdrave i hranljive namirnice.

Za početak, pođite u najbližu prijacu, veći supermarket ili prodavnicu zdrave hrane. Kupite sljedeće namirnice: najmanje po 100 grama (poželjno je i više) lana, susama, suncokreta, bundevinog sjemena, badema, oraha, indijskog i brazilskog oraha. Kupite po jednu bocu lanenog i maslinovog ulja. Ove namirnice, koje se koriste u mješavini sa voćem, uopšte nijesu skupe ako se uzmu u obzir koliko mogu da traju (dnevne količine koje se koriste su izuzetno male) i koje su koristi od njih.

Predložićemo nekoliko recepata što će biti dovoljno da sami dobijete ideje o novim receptima i miješanju navedenih namirnica sa voćem.

Recept 1. U blender staviti i promiješati dok se ne dobije kaša: 2 banane, 2 jabuke, 1 kruška, pola do jedne čaše vode, jedna supena kašika lanenog ulja, pet komada badema, jedna supena kašika sjemena susama, jedna supena kašika suncokreta.

Recept 2. U blender staviti i promiješati dok se ne dobije kaša: 2 banane, 2 jabuke, 1 kruška, pola do jedne čaše vode, jedna supena kašika maslinovog ulja, pet komada badema ili oraha, jedna supena kašika sjemena lana, jedna supena kašika bundevinog sjemena.

Recept 3. U blender staviti i promiješati dok se ne dobije kaša: 2 banane, 1 jabuka, 1 pomorandža, 1 kruška, 2 kivija, 1 supena kašika lanenog ulja, pet komada badema ili oraha, jedna supena kašika sjemena susama, jedna supena kašika suncokreta.

Voće se može miješati po želji (dodatno i ananas, jagode, maline, breskve, šljive itd), stim da je najbolje da banana bude u svim kombinacijama. Takođe, ostale namirnice(lan, susam, suncokret, bundevino sjeme, laneno i maslinovo ulje) se stavljaju po želji i kombinovano iz dana u dan. Kao dodatak može se u svakoj kaši dodati po jedna kašika meda.

Kaše se mogu piti iz čaše, ali i jesti kašikom, zavisno od toga da li su kraće ili duže miješane u blenderu i koliko je vode u njima.

Za razliku od prirodnih sokova, kod kojih se tokom cijeđenja odstranjuju vlakna, kaše su zapravo samljeveni cjeloviti plodovi. Sokovi i kaše su različite stvari, ali jedna drugu ne isključuju. I jedno i drugo imaju svoje prednosti.

Zdravko i Nina Vučinić

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (3 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.