Mlijeko od badema

08/01/2013   Nina Vučinić   Recepti zdrave hrane
Mlijeko od badema

Ako želite da konzumirate nešto što je veoma zdravo i jednostavno za pripremanje to bi moglo da bude i mlijeko od badema. Za razliku od, recimo, kravljeg mlijeka, koje je štetno po zdravlje odraslih i djece, bademovo mlijeko ima samo pozitivne efekte.

Badem je bogat proteinima, nezasićenim mastima (zdrave masti), vitaminom E, kompleksom vitamina B, magnezijumom, kalijumom, manganom, bakrom, gvožđem, kalcijumom i drugim zdravim i hranljivim sastojcima. Pojedini istraživači tvrde da mlijeko od badema sadrži i veoma važan vitamin D. Iz svega proizilazi da je badem odličan po zdravlje, kako preventivno tako i za liječenje bolesti. Prije svega dobar je za srce, regulisanje masnoće, krvnog pritiska, šećera u krvi, za kosti, podmlađivanje, energiju...

Mlijeko od badema se može pripremati na različite načine. Najednostavniji način za to je sljedeći:

Određenu količinu badema po želji (na primjer jednu šolju od 2,5 dl) potopiti u vodi najmanje nekoliko sati ili preko noći. Nakon toga staviti bademe u blender zajedno sa dva puta više vode (ako je jedna šolja badema onda treba da bude tri šolje vode) i dodati meda, malteksa,  agave sirupa ili javorovog sirupa, po želji. Potom miksati nekoliko minuta i nakon toga dobijeno mlijeko procijediti kroz cjediljku ili gazu. Dobili ste bademovo mlijeko. Masu ili pulpu koja je ostala nakon cijeđenja možete iskoristiti za dodavanje u kaše ili spremanje drugih zdravih jela.

Zdravko i Nina Vučinić

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (3 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.