Prirodni umjesto sintetičkih antibiotika

02/10/2013   Zdravko Vučinić   Prirodno liječenje i detoksifikacija
Prirodni umjesto sintetičkih antibiotika

Naš organizam je naseljen bakterijama, u digestivnom traktu, na sluznici nosa, na koži, polnim organima. Živimo u simbiozi sa „dobrim„ bakterijama, koje nam pomažu u varenju hrane, sintezi vitamina, regulaciji pH kože i vaginalne sluznice.

U slučaju povreda, unosa jakih sintetičkih antibiotika i pada imuniteta, bakterije dobijaju priliku da se razmnožavaju. Ukoliko organizam nije sposoban da odreaguje na adekvatan način i spriječi bakterije u širenju dolazi do razvoja infekcije. Zatim se razvija upalni proces, kao odgovor organizma na infekciju.

Antibiotska terapija konvencionalne medicine uništava i dobre i loše bakterije, pa po prestanku uzimanja antibiotika dolazi do razvoja hiperinfekcija (infekcija izazvanih bakterijama koje su otporne na primenjeni antibiotik) ili gljivičnih infekcija. Danas je već praksa da se, kako bi se spriječile komplikacije uzimanja antibiotika, djeci preporučuje istovremena primjena probiotskih bakterija – dobre bakterije (uzimaju se 2 sata poslije antibiotika), a ženama primjena antigljivičnih vaginaleta da se spriječi razvoj vaginalne kandidijaze.

Upotreba konvencionalnih antibiotika može dovesti do uništavanja normalne bakterijske flore u organizmu, čime se otvara mogućnost za razvoj patogenih bakterija i gljivica (kandidijaza crevne duplje, creva, vagine). Ešerihija koli je bakterija koja se često javlja kao uzročnik brojnih infekcija u mokraćnom traktu. Najčešće se tretira antibioticima, ali se vrlo brzo posle tretmana može i vratiti. Problem sa ešerihijom je da je rezistencija na brojne antibiotike uveliko razvijena, a osim toga ona ima specifičan način života, pa može da preživi u zidu mokraćne bešike i pod dejstvom najjačih konvencionalnih antibiotika.

U slučaju bakterijskih infekcija treba antimikrobnim  agensima spriječiti dalji razvoj infekcije i osnažiti imuni sistem, koji nije uspio da se izbori sa napadačem. U slučaju da se liječi samo infekcija, organizam je i poslije terapije slab i nezaštićen, pa ubrzo može doći do obnavljanja infekcije ili razvoja nove.

Prirodni antibiotici

Bijeli luk od davnina se koristi u prirodnoj medicini za borbu protiv infekcija, potvrđena je njegova djelotvornost protiv mnogih bakterija, gljivica i virusa. Sadrži alicin, koji je djelotvoran i protiv bakterija koje su već postale otporne na antibiotike. Jednostavno rečeno, bijeli luk selektivno uništava sve strano i štetno u našem organizmu ne dirajuci pritom pozitivne bakterije sa kojma je naš organizam u simbiozi i na taj način onemogućava stvaranje već pomenutih hiperinfekcija i gljivičnih infekcija, do kojih dolazi upravo zbog uništavanja ovih probiotičkih bakterija putem sintetickih antibiotika.

Ehinacea aktivira imuni sistem u proizvodnji odbrambenih ćelija, kao odgovor na bakterijsku i virusnu infekciju. Efektivnija je od bijelog luka prilikom podizanja vitalnosti samog imunog sistema, dok bijeli luk više dezinfikuje i uništava sve strano u organizm, a zajedno čine najjaču moguću kombinaciju i dinamički tandem koji na najefektivniji mogući način podiže imuni sistem i rješava bazične zdravstvene probleme.

Brojna etarska ulja (žalfija, eukaliptus, komorač, anis, menta, matičnjak) sadrže antimikrobne komponente. Koriste se u različite svrhe. Etarska ulja eukaliptusa i nane (menta) su najbolji kod plućnih problema jer su vrlo dobri antiseptici i šire plućne alveole. Žalfija je više nego efektivna kod smirivanja upale samog grla, matičnjak je takođe veoma efektivan antiseptik koji ima i jako smirujuće i opuštajuce dejstvo, a anis i komorač su veoma dobri kod stomačnih tegoba.

Propolis pokazuje antibakterijska i protivupalna svojstva bez neželjenih dejstava i čak ima uspjeha u tretiranju rezistentnih sojeva bakterija. Sadrži fitotonizide, imunološke faktore za koje se smatra da daju organizmu prirodnu otpornost. Pored propolica, odlični su i ostali pčelinje prozivodi, poput meda, matičnog mliječa...

tinkturedrsulca.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.