Kako da u svom domu pravite najbolje ljekovite preparate

12/02/2014   Zdravko Vučinić   Prirodno liječenje i detoksifikacija
Kako da u svom domu pravite najbolje ljekovite preparate

Najbolji način liječenja na svijetu je prirodno liječenje. Prirodno liječenje obuhvata širok spektar od kojih je možda najvažniji ubotreba ljekovitih biljaka. Ljekovite bilje se vjekovima koriste na različite načine i u različite svrhe. Saznajte kako da u svom domu najjednostavnije pripremite preparate od ljekovitih biljaka. Na taj način uštedićete novac i bićete sigurni da su preparati kvalitetni i djelotvorni.

Infuzija (čaj od listova i cvjetova biljaka)

Za pripremanje infuzije, odnosno čaja od listova i cvjetova biljaka, ključala voda se prospe preko biljaka u šolji, prekrije i ostavi da odstoji 15-30 minuta nakon čega se procijedi. Standardna doza je jedna puna kašičica osušene biljke na jednu šolju vode. Infuzija se može praviti i sa hladnom vodom tako što se biljke ostave u vodi 1 do 4 sata, nakon čega se procijedi.

Za pravljenje infuzija se koriste isključivo djelovi biljaka iz kojih je lako izvući (ekstrahovati) ljekovite sastojke, kao što su listovi i cvjetovi. Ako bi smo krčkali ili kuvali ove osjetljive djelove biljaka, sve njihove ljekovite supstance bi isparile u vazduhu i ne bi završile u čaju. Čajeve je najbolje konzumirati kada su mlaki. Oni se koriste za liječenje bolesti, jačanje imunog sistema, pročišćavanje organizma i poboljšanje cirkulacije.

Dekokt (čaj od tvrđih djelova biljaka)

Za pripremanje dekokta, odnosno čaja od tvrđih djelova biljaka kao što su korjen, kora, plodovi, bobice, izdanci i slično, primjenjuje se kuvanje, odnosno krčkanje. Na 0,75 litara vode stavlja se 15-30 mg (1-4 kašike) osušenog tvrdog dijela biljke ( ta količina biljaka je potrebna za 0,5 litara vode, ali se stavlja 0,25 litara više zbog isparavanja tokom ključanja). Dekokt treba da se krčka na način što se posuda, nakon ključanja vode, poklopi, temperatura snizi na najniži nivo i ostavi 10-30 minuta da se krčka. Na ovaj način se izvlače ljekoviti sastojci iz tvrđih djelova biljaka jer to nije moguće prelivanjem ključale vode preko njih kao u slučaju infuzije.

Sirup

Sirup je u osnovi infuzija ili dekokt u koje se u količini po želji dodaju pojedinačno med, javorov sirup ili biljni glicerin, kako bi se očuvala konzistencija rastvora i da se on učini gušćim, ljepljivijim i ukusnijim, naročito zbog djece.

Tinkture

Tinkture su tečni preparati koji se dobijaju izvlačenjem (ekstrahovanjem) ljekovitih sastojaka iz biljaka njihovim miješanjem sa čistim alkoholom.

Alkohol se koristi zato što se neki od najvažnijih ljekovitih sastojaka biljaka kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge bio-hemijske supstance ili fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu nego u vodi (infuzija i dekokt). Štaviše, određene važne fitohemikalije iz biljaka se mogu rastvoriti jedino u alkoholu, isto kao što postoje sastojci koji se najbolje rastavaraju u ključaloj vodi. Kada se koriste i tinkture i čajevi onda se dobija kompletan dijapazon sastojaka iz biljaka (tinkture su koncentrovaniji napitak od čaja).  

Alkohol je značajan i jer održava tinkturu produžujući rok trajanja na najmanje pet godina. Za pripremanje tinktura najbolje je koristiti što jaču votku, jer se ona proizvodi od žitarica i u pitanju je najčistija alkoholna baza. Druge vrste alkohola (viski, konjak, rakija) mogu sadržati potrebnu jačinu alkohola, ali one sadrže i razne boje, arome, konzervanse i toksične supstance. Čisto jabukovo sirće (acetatna kiselina) je isto dobra baza za tinkture kada je riječ o pojedinim biljkama.

U većini slučajeva tinkture je najbolje praviti od svježeg bilja, iako se mogu praviti i od suvog bilja. To se jednostavno radi tako što se bilje stavi u blender zajedno sa alkoholom i dobro se promiješaju. Dobijena smjesa se prospe u veću staklenu posudu da odstoji jedan dan da bi se vidjelo gde su biljke u odnosu na tečnost. Biljke treba da dostignu bar polovinu posude, stim da je za jače tinkture najbolje da biljke dosegnu 3/4 posude ili da se dodaje biljaka u posudi sve dok smjesa ne postane kao kaša (ako je neophodno ponovo sve promiješati u blender).

Kada se konačno zatvori posuda ona se više ne otvara do upotrebe tinkture, a to je najmanje 14 dana do nekoliko mjeseci. Posudu treba mućkati najmanje tri puta dnevno po nekoliko minuta. Nakon što prođe najmanje 14 dana, smjesa se procijedi kroz gazu u staklene flašice i dobije se tinktura koju je najbolje treba držati na tamnom mjestu i u sobnoj temperaturi.

Tinkture se mogu konzumirati sa vodom, cijeđenim sokom ili čajem. U slučaju da neko ima averziju prema alkoholu, dovoljno je da malo ključale vode naspe preko doze tinkture i alkohol će ispariti.

Tinkture se koriste za liječenje bolesti, jačanje imunog sistema, pročišćavanje organizma i poboljšanje cirkulacije.

Mješavine

Mješavine se pripremaju usitnjavanjem i miješanjem ljekovitih biljaka u posudu, nakon čega se dobijena smjesa dodatno promiješa u dorobilici, električnom mlinu ili jakom blenderu. Mješavina tada postaje prah koji se može konzumirati miješanjem sa vodom, cijeđenim sokom, čajem ili hranom, kao i sipnjem u prazne kapsule.

Mješavine se koriste za liječenje bolesti, jačanje imunog sistema, pročišćavanje organizma i poboljšanje cirkulacije.

Napici

Napici se prave u sokovniku ili blenderu miješanjem biljne ishrane i ljekovitih biljaka. Napici se koriste za liječenje bolesti, jačanje imunog sistema, pročišćavanje organizma i poboljšanje cirkulacije.

Umeci

Umeci su u suštini ljekovite biljke koje se ubacuje u tjelesne otvore (rektum, vagina, usta, nos, uši, usta...). Pri pravljenju biljnih umetaka važno je da se biljke isitne u posudi, a nakon toga se doda nešto što će im dati podmazanost, na primjer, kora bresta koja postaje sluzava ako se pomiješa sa vodom ili kokosovo ulje. Od konačne smjese se oblikuju umeci (okrugli, zašiljeni...), zavisno za šta se koriste i u kom dijelu tijela. Dobijeni umeci se stavljaju odvojeno na pojedinačne folije, nerđajući čelik ili stakleni tanjir, i onda u frižider ili zamrzivač gdje će se stvrdnuti. Kada se primjenjuju izvade se iz frižidera ili zamrzivača, drže se kratko u ruci kako bi se malo stopili, i onda se ubace. Prije ubacivanja, željeni dio tijela se može namazati maslinovim uljem.

Biljni umeci se koriste za vaginalne infekcije, iritacije, upale i druge polne bolesti, za čišćenje debelog crijeva i hemoroide, za prostatu...

Ulja

Ulja se prave tako što se ljekovite biljke u tegli promiješaju sa hladno cijeđenim maslinovim uljem.

Na primjer, ulje od bijelog luka se pravi na sljedeći način: češnjaci se oljušte i isjeckaju, potom se stave u staklenoj posudi (tegli) u visini od najmanje 3 cm i sve se prekrije maslinovim uljem i zatvori. Smjesta treba da stoji na toplo mjesto najmanje 3 dana, nakon čega se dobro procijedi u flašu i dobije se ulje od bijelog luka. Može se držati u firižideru da bi duže trajalo. Ulje od bijelog luka je korisno za otklanjanje herpesa, raznih infekcija, rana i izraslina po tijelu, za ispiranje tjelesnih otvora, pročišćavanje ušiju, za masažu...

Biljna ulja sa bazom koju čini maslinovo ulje mogu da se prave od kore, lista, cvijeta, stabiljke, korjena, plodova bilo kojih ljekovitih biljaka, stim da smjesa treba da stoji zatvorena u tegli najmanje 14 dana kao i tinkture, a može i duže, da bi se dobilo kvalitetno ulje.

Ulja se koriste za spoljnu i za unutrašnju upotrebu (rane, infekcije, kožni problemi, masaža...).

Melemi ili masti

Melemi se prave miješanjem suvih istinjenih ljekovitih biljaka sa maslinovim uljem u koje se smjeste ljekoviti satojci iz biljaka, i pčelinjim voskom koji predstavlja učvrslu bazu za meleme.

Standardna baza za meleme, u koju se miješa ljekovito bilj, je jedan litar maslinovog ulja na 120 mg pčelinjeg voska, osim ako se želi kremastiji ili tvrđi melem onda se povećava količina voska na 240 mg. Prvo se napravi smjesa ljekovitih biljaka sa maslinovim uljem, isto kao i kod pripremanja biljnih ulja, koja treba da odstoji najmanje 14 dana. Nakon toga smjesa se dobro procijedi. Potom se uzme pčelinji vosak koji se zagrije da bi došau tečnom stanju. Za topljenje voska temperatura treba da bude 65 stepeni. U međuvremenu, u drugom loncu treba zagrijati iscijeđeno biljno ulje na 48-49 stepeni i postepeno mu dodavati istopljeni pčelinji vosak, mešajući ih tokom daljeg procesa. Nakon što se smjesa dobro izmiješa sipati je u posude za meleme (manje tegle). Posude za meleme ne treba zatvarati dok smjesa ne očvrsne.

Biljni melemi ili masti se koriste za liječenje kože, posjekotina, modrica, zatvorenih i otvorenih rana, opekotina, ujeda...

Za opširnije informacije o receptima za pripremanje infuzija, dekokta, sirupa, tinktura, mješavina, napitaka, umetaka, ulja i melema, i o njihovim ljekovitim svojstvima kod liječenja i prevencije bolesti, jačanje imuniteta, detoksifikacije organizma i poboljšanja cirkulacije, pogledati knjigu „Liječenje neizlečivih bolesti“ i istoimeni video-serijal autora dr Ričarda Šulca koji se mogu preuzeti na sajtu www.prirodnamedicina.org. Ukoliko neko želi da kupi spremne ljekovite preparate u ponudi je više od 40 biljnih formula. Za opširnije informacije pogledajte ovdje.

Zdravko Vučinić

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.