Kako da opet zavolite supružnika?

13/01/2019   Nina Vučinić   Brak
Kako da opet zavolite supružnika?

„Kao što u vodi lice licu odgovara, tako i srce srcu odgovara“( Priče Solomonove 27:19).

Kada imate dobar brak ništa ne može da vas pokoleba. Sve drugo vam je manje važno jer se osjećate blagosloveno. Nemate potrebu da se bavite bilo kim jer ste ispunjeni i zadovoljni, zahvalni Gospodu na tome znajući da je to od Njega. Koliko je važno moliti se za sopstveni brak zna samo onaj ko je to iskusio…

Nekada stvari u braku ne idu baš onako kako ste očekivali. Pokušavate u svojoj sili da to riješite, ali ne vidite da se stvari mijenjaju na bolje. Ukazujete supružniku da griješi, dajete mu dokaze za to, ali jednostavno to do njega ne dopire. Počinje da vam se čini da vas niko ne razumije i da nemate sa kim da podijelite ono šta vas muči. Ne možete da se pomirite sa tim da neke stvari više nisu iste kao ranije ili da se neke stvari od ranije nikad neće popraviti. Svim srcem želite da promijenite supružnika, ne zato da bi vi nekoga mijenjali, već prosto zato da vas ne bi više povređivao, ali jednostavno ne ide. Šta više, čini vam se kako samo nanosite štetu vašem braku, tako što još postajete „osoba koja zvoca i koja se nekome penje na glavu“.

Niko ne može toliko jako da povrijedi muža kao njegova žena, i isto tako niko ne može da povrijedi toliko jako ženu kao njen muž. Bog je rekao da će supružnici postati jedno, i sve što nije u skladu sa tim prirodno povređuje onu drugu osobu. Kada osjećate da vas onaj sa kim živite ne poštuje dovoljno, ne sluša (čuje), ili ne voli, spontano ili krećete u napad ili se povlačite u sebe u zavisnosti od toga kakva ste osoba. Šta god od to dvoje radili dešava se duhovno razdvajanje između supružnika. Umjesto da u svom srcu podignete zid koji će vam služiti kao zaštita od povređivanja tako što ćete se duhovno udaljavati od svog supružnika, uradite jedinu stvar koja će uroditi plodom, uradite jedinu stvar koja će vam UVJEK pomoći – molite se.

„Molite – i daće vam se; tražite – i naći ćete; kucajte – i otvoriće vam se. Jer, ko god moli, dobija; i ko traži, nalazi; i otvoriće se onom ko kuca“ (Matej 7:7-8).

Molite se za supružnika svim srcem, jer je to oružje protiv kojeg NIKO ne može. Umjesto da u svojoj sili nastojiš da promjeniš stvari, što je unaprijed osuđeno na propast i dovodi do razočarenja i kod vas i supružnika, zamolite Boga da to uradi umjesto vas.

„Shvatio sam da će sve što Bog čini trajati zauvijek. Tome se ništa ne može dodati niti se išta može oduzeti“ (Knjiga Propovjednikova 3:14).

Poznato je da je jedna od stvari koje Sotona mrzi – dobar brak, i sve će da uradi kako bi ga uništio, i ako ne može da koristi vas same, koristiće druge ljude oko vas kako bi to postigao. Jer ako ste nezadovoljni brakom bićete nezadovoljni i životom. On upravo hoće da vas razdvoji, da nestane komunikacije, poštovanja i ljubavi između vas, da djelujete nezavisno jedan od drugoga. Da bi mogao da vas udalji od vašeg supružnika, prvo mora da vas ili vašeg supružnika malo udalji od Boga. Ipak nemojte da zaboravite da je on neprijatelj, ali pobijeđeni, zato ne gledajte sta on može, hoće ili želi, več gledajte šta Bog može, hoće i želi.

„…I sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas“ (1. Petrova 5:7).

Predajte Mu vaše odluke, misli, planove, vaš brak, sebe i život. Oslonite se na Gospoda znajući da je jedino sigurno što imate u životu ono što Njemu predate. Priznajte mu sve grijehe koje ste počinili riječju, mislima ili djelom. Priznajte mu trenutke vaše gorčinje, gnjeva, svadljivosti, to što ste bili kritički nastrojeni, što ste unaprijed osuđivali, što ste nestrpljivi, neljubazni, ljuti, sebični, nepopustljivi prema supružniku, priznajte mu vaš samoodbrambeni stav, vašu sumnju, vaše nevjerstvo. Priznajte Mu mržnju koju ste osjećali prema supružniku onda kada vas je povređivao i tražite od Njega da vam se sve to oprosti. Kažite Mu ono što ste već rekli ili biste htjeli da kažete svom supružniku: da se osjećate usamljeno, odbačeno, bezvrijedno, ponekad nesigurno i depresivno, da osjećate strah, da često plačete kad vas niko ne vidi, da se osjećate nevoljeno, a i to da ni vi ne volite koliko bi trebalo. Priznajte Bogu da ste htjeli stvari da rješavate u svojoj sili, da se niste oslanjali na Njega, ili makar nedovoljno, i da od sada sve predajete u Njegove ruke.

„Zato vam kažem: Sve ono za šta se molite i što tražite, verujte da ste već dobili, i imaćete to“ (Marko 11:24).

Tražite od Boga da razumijete supružnika i da uvijek saosjećate sa njim, da mu budete podrška u svemu i da mu budete najbolji drug. Tražite od Boga da imate dobru komunikaciju međusobno znajući da je to jedna od najvažnijih stvari u braku. Tražite Mu da povjerenje između vas i supružnika bude takvo da pričate sa njim i ono čega se stidite, i ono što nikada nikome ne biste i niste rekli. Da supružnik bude onaj sa kim ćete moći da otvorite i olakšate dušu pričajući o stvarima koje vas muče, koje su vas mučile godinama unazad, čak i u djetinjstvu, znajući da vas neće osuditi. Tražite od Boga da vam da ljubavi za oboje, koja vam je potrebna da možete da zavolite jedan drugoga sve više, jer smo svjesni da mi sami po sebi ne možemo da volimo, jer je izvor odakle potiče ljubav sam Bog. Tražite da počnete supružniku da značite više nego ikad, da mu nedostajete kad niste tu, da bude nježan i osjetljiv prema vama baš kao nekada, da vas želi, da vas mazi, da vas grli, da vas ljubi, da vas drži za ruke. Od Boga možete sve da tražite jer Njemu ništa nije nebitno i smiješno kad je Njegovo dijete u pitanju.

Tražite Mu sve ono što će da zbliži vas i vašeg supružnika, jer imate pravo na to. Tražite da se opet osjećate onako posebno kao kada ste se upoznali, zaštićeno, sigurno, voljeno i blagosloveno uz onaj mir koji samo Bog može da vam da. Tražite da oživi svaki mrtvi dio vašeg braka. Recite Mu da biste htjeli novog supružnika a da to bude taj sa kojim živite, i obrnuto da vaš muž ili žena ima novog supružnika a da to budete vi, tako što će vam Bog dati novo srce.

Tražite da vam pomogne da oprostite jedno drugom potpuno, onako kako i sam Bog oprašta vama, ne osvrćući se u prošlost. Tražite kao što je jedna žena tražila za svog muža: „Daj da moje srce bude prema njemu kao Tvoje, Gospode.“

Da biste ovo sve mogli da dobijete, molite se da Hrist bude ono što vas spaja, to jest da vam On bude zajednički interes u vašem braku. Ako vam ne ide drugačije, molite se da Hrist bude taj, a ne vi, koji će vašeg supružnika da osvjedoči u tome gdje griješi i šta treba da preda Bogu kako bi ga mijenjao. Molite se da vi i vaš supružnik imate blisku vezu sa Bogom, bliskiju nego ikad, toliko blisku da sve što imate da kažete supružniku možete da kažete Bogu, koji će vašeg supružnika da osvjedoči u ono što treba. Tražite i vjerujte da će biti tako, jer tada Bog preuzima stvari u svoje ruke i mijenja ljude, mijenja okolnosti, mijenja osjećanja i mijenja život. Vi budite strpljivi i čekajte u vjeri jer ovo nije prazna priča, ovo je iskustvo jedne osobe, koja se uvjerila da – „Ono što je ljudima nemoguće, Bogu je moguće” (Luka 18:27).

„Razveseli dušu sluge svoga, jer tebi, o Gospode, podižem dušu svoju“ (Psalam 86:4).

„U dan nevolje svoje prizvaću te, jer ćeš me uslišiti“ (Psalmi 86:7).

„Jer si ti velik i čudesna dela činiš, samo si ti Bog“ (Psalmi 86:10).

Vjerujte da će Bog učiniti čudesno djelo u vašem životu. Predajte se i gledajte kako će Bog da razveseli dušu vašu jer nemoguće je da se oslonite na Njega a da vam ne pomogne. On vas nikada neće iznevjeriti. Vjerujte u Njegova obećanja ne zato što vi tako osjećate već jednostavno zato što je On tako obećao.

„…Jer on je rekao: Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti” (Jevrejima poslanica 13:5).

„…Riječ koja izlazi iz mojih usta, neće se vratiti k meni prazna, nego će učiniti ono što želim i izvršiće ono zbog čega sam je poslao“ (Isaija 55:11).

„U njega se uzdaj, narode, u svako doba. Pred njim izlivajte srce svoje. Bog je utočište naše“ (Psalmi 62:8).

Nina Vučinić, www.hriscanskamreza.net

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (2 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.