Kakva supruga ne želim biti

20/03/2018   Nina Vučinić   Brak
Kakva supruga ne želim biti

U početku nečijeg braka sve djeluje idealno. Muž i žena se vole i žele da što više vremena provedu jedno sa drugim. Uživaju u svakom trenutku koji provode zajedno. Međutim, osjećanja se vremenom mijenjaju a da ni oni ne znaju zašto. Odjednom im stvari koje su ih nekad radovale postaju dosadne. Najprije to supružniku djeluje šokantno, ali uvidjeći da ma koliko se trudio ne može promijeniti bilo šta, navikne se na to i počne da živi sa tim; misleći da je tako u svakom braku, da je to jednostavno život i da se tu ništa ne može promijeniti. Kako vrijeme prolazi neki supružnici jednostavno izgube želju da se trude da bilo šta i promijene…

Tada neki supružnici jedva čekaju da muž ili žena napuste kuću makar na kratko, da odu negdje da završavaju obaveze ili nešto slično, pa da oni “predahnu”. Jedno drugome su postali teret umjesto zadovoljstva. U takvom braku se više niko ne trudi da učini zadovoljnom ili srećnom onu drugu osobu već oboje žele da zadovolje samo svoje potrebe. Žive sa osobom u istoj kući, fizički blizu, ali duhovno razdvojeni; kao da su neki poslovni partneri. Uzrok nezadovoljstva, je ustvari, što nisu povezani sa Onim koji im može dati ljubav zato što je sam po sebi Ljubav. Nemaju i ne žele Isusa u svom životu i to se negativno odražava u njihovom braku i porodici.

U mnogim brakovima često se i skrivaju od supružnika stvari koje se nazivaju sitnicama. Supružnik nešto krije kako bi zaštitio sebe. Stvari se uvlačite pod tepih jer misle da se ionako neće znati za njih. Ali to zna onaj ko je sakrio, zna Bog, a zna i sotona koji će pronaći način da baš kad najmanje treba pokaže supružniku šta se skrivalo od njega, i tada im biva mnogo neprijatnije nego da se reklo kada je bilo vrijeme. Kroz te skrivane “sitnice” koje nazivam prevarom nestaje povjerenje, gasi se ljubav i javlja se sumnja.

Smatram da prevara bračnog druga nije samo ono što većina ljudi misli, već svaka vrsta manipulisanja ili skrivanja; tada neprijatelj polaže pravo da se poigra njihovim brakom i tonu u još dublju tamu i nezadovoljstvo života; koje ih na žalost navodi da, priznali oni to ili ne, mrze svakoga za koga oni smatraju da imaju dobar brak.

Tražite od Gospoda da vam promijeni život; za to postoji jedan uslov – da mu ga predate. Predajte Gospodu sve što imate, vaše želje, vaše misli, vaše srce, vašeg bračnog druga. Oslonite se na Njega i vjerujte da će ispuniti obećanja koja je dao ma kako se vi danas osjećali. Jeremija 29:11-13 “Jer ja znam šta nameravam s vama’, govori Gospod, ‘nameravam da vam dam mir, a ne nevolju, da vam dam budućnost i nadu. Vi ćete me prizivati, k meni ćete dolaziti i molićete mi se, a ja ću vas uslišiti. Tražićete me i naći ćete me, jer ćete me tražiti svim svojim srcem”. Ovo je obećanje u koje ja vjerujem da će ga dati svima koji ga traže. Tražite od Boga da vas očisti od svih nečistota, od gnjeva prema supružniku, od manipulisanja, od laži, od mržnje i od toga što vam je teško da oprostite neke stvari. Ne možete biti jedno sa supružnikom dok nemate Hrista u vašem životu, to je činjenica, od toga ne možete pobjeći. Recite mu da vas od sad On vodi u životu; da On vodi vašeg supružnika. Tražite od Njega da osvjedoči i vas i vašeg supružnika u ono za šta ste krivi i da vam omekša srce da možete o tim stvarima da pričate. Izvučite od ispod tepiha sve sakrivene stvari jer ono što je najvažnije u vašem odnosu sa supružnikom i sa Bogom je pričanje, razgovor, molitva. Iskrenost vas može samo još više vezati i jačati vam povjerenje i ljubav u supružnika ma koliko ona bila bolna.

Negdje sam jednom pročitala citat koji uliva nadu a to je da će ista ona Sila koja je pretvorila vodu u vino zaživjeti i mrtve djelove u vašem braku. Vjerujte u to. Ja vjerujem da Bog uvjek ima spremno rješenje za nas koje se aktivira molitvom i vjerom.

Elen Vajt je bila žena koja je napisala mnoge dobre stvari o odnosima u braku. U svojoj knjizi “Temelji srećnog doma”, između ostalog, je dala dobar savjet: “Ni muž ni žena ne treba da pokušavaju da vladaju jedno nad drugim. Ne pokušavajte da jedno drugog primorate da se pokori vašim željama. Ovo ne možete činiti i sačuvati ljubav jedno prema drugom. Budite ljubazni, strpljivi i popustljivi, uviđajni i učtivi. Božjom milošću uspjećete da usrećite jedan drugoga, kao što ste to obećali u svom bračnom zavjetu.”

Oni koji znaju ime tvoje, uzdaće se u tebe, jer ti, Gospode, nipošto nećeš ostaviti one koji te traže. Psalam 9:10

Nina Vučinić, hriscanskamreza.net

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.