Kako usporiti starenje?

30/12/2012   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Kako usporiti starenje?

Danas popodne stariji smo nego što smo jutros bili, ali nas, zapravo, ne čini samo prolazak vremena starijima. Nepravilan način života, loša ishrana, otrovi koji se nakupljaju u našem organizmu, nedostatak hranljivih materija, strah, zabrinutost, stres i pogrešna upotreba ljekova čine da naši organi, tkiva i ćelije stare mnogo brže nego što bi trebalo.

Naučnici tvrde da mi koristimo samo dvije trećine potencijala koji naš organizam posjeduje. Ljudski vijek je u prosjeku makar dvadeset do trideset godina kraći nego što treba. Godine starosti ispunjene su bolovima, bolešću, slabošću, posjetama ljekaru. Ako primijetite neke od sljedećih znakova u svom iskustvu, znači da možda i vi prebrzo starite: bolovi u zglobovima, tamne mrlje po koži, nedostatak snage, oslabljen vid, problemi sa spavanjem i slaba cirkulacija. Ako ste zapazili neke od prethodno spomenutih znakova kod sebe i zabrinuli se, obratite pažnju u nastavku teksta na uzroke tih znakova starenja i izbjegavajte ih.

Loše navike koje uzrokuju naglo starenje

Izloženost raznim zagađivačima životne sredine i otrovima. Hemikalije i razni otrovi nalaze se svuda oko nas: hemikalije u kući, prašina i hemikalije na radnom mjestu, otrovni gasovi u vazduhu iz fabrika i automobila, zagađena voda, voće i povrće zatrovano pesticidima.

Konstipacija (zatvor) i loša probava. Loša probava ne dozvoljava da hrana koju smo pojeli bude pravilno iskorišćena za potrebe našeg organizma. Hrana se jednim dijelom pretvara u otrove koji narušavaju naše zdravlje. Ovi otrovi preko krvi dospijevaju u ćelije, tkiva i organe i ubrzavaju proces starenja. Loša probava je posljedica ishrane životinjskog porijekla koja je siromašna vlaknima neophodnim za dobru probavu.

Rđava ishrana. Nezdrava hrana, koja obiluje masnoćama i rafinisanim šećerom, ne hrani ljudski organizam i ne daje mu sastojke neophodne za razvoj i rad.

Stres i strah. Najnovija istraživanja pokazuju da svaki stres, koji pretrpi naš organizam, neposredno negativno utiče na svaku ćeliju u našem organizmu.

Nedovoljno spavanje. Odmor i spavanje neophodni su našem organizmu u naporu da obnovi svoje snage. Ukoliko sebe lišavamo sna, naše ćelije nemaju vremena i energije da se obnove i tako gube svoju vitalnost.

Nedovoljno fizičke aktivnosti. Fizička aktivnost je ključna u borbi za održavanje zdravlja. Neophodna je da organizam dobije dovoljno kiseonika i podstiče rad svih mišića.

Rafinisani, bijeli šećer i alkohol. Bijeli šećer i alkohol uništavaju sve naše ćelije, tkiva i organe, pa tako pružaju samo lažno osjećanje zadovoljstva ljudima koji uživaju u njima.

Ljekovi. Mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju razne ljekove. Ljekovi mogu imati pogubno dejstvo ako su upotrijebljeni bez ljekarskog nadzora.

Prejedanje i uzimanje hrane u kasnim večernjim satima. Ove široko rasprostranjene navike ne dozvoljavaju našem organizmu da se odmori u toku noći. Naš organizam je primoran da vari velike količine hrane cijele noći, umesto da se odmara i prikuplja snagu za novi dan. Tokom noći se luče hormoni za obnovu organizma.

Stanimo na put neprijateljima

Kao i za mnoge druge prilike u životu tako i za zdravlje – jednom kada prepoznamo uzrok problema, potrebno je da taj uzrok odstranimo i riješimo problem.

Dobre navike za vaše zdravlje

Koliko do vas stoji, odstranite otrove i hemikalije iz svoje životne sredine. Hemikalije za održavanje higijene u vašem domu koristite prema priloženom upustvu ili još bolje nabaviti prirodne. Na primjer, umjesto šampona i sapuna koristiti glinu. Činjenica je da se hemikalije troše u pretjeranim količinama. Hranite se namirnicama koje nijesu obrađivane pesticidima, konzervansima, emulgatorima i vještačkim bojama. Nosite odjeću od prirodnih materijala.

Neka se vaš organizam redovno čisti. Pijte dovoljno tečnosti da vaš organizam ima mogućnosti da se iznutra čisti. Voda je najbolje piće za čovjeka. Prirodni cijeđeni sokovi od voća i povrća dodatno nahranjuju organizam potrebnim sastojcima i izbacuju otrove iz organizma.

Upotrebljavajte što više presnih(sirovih) namirnica (voća i povrća). Svježe voće i povrće bogato je mineralima, vitaminima i enzimima koji obnavljaju ljudski organizam. Pijte dovoljno vode, a izbjegavajte gazirana pića i mlijeko.

Odvojte dovoljno vremena za sebe. Svakom ljudskom biću neophodno je da njeguje i svoj unutrašnji, duhovni život. Sve je više dokaza koji potvrđuju da vjera u Boga pozitivno utiče ne samo na mentalno, već i fizičko zdravlje osobe koja je iskreni vjernik.

Spavajte sedam do devet sati svake noći. Osjećate se umornim u toku dana? Kratka pauza od svih obaveza obnoviće vašu snagu i podmladiti vaš organizam.

Redovno vježbajte. Vejžbanje podstiče i poboljšava rad srca, pluća i mišića i poboljšava protok krvi kroz cio organizam. Ne zaboravite da je bolje i jednom sedmično vježbati nego ne vježbati uopšte, a vježbanje tri puta sedmično bolje je od vježbanja jednom u toku sedmice.

Prestanite odmah da upotrebljavate alkohol, duvan, kafu i bijeli šećer! Ove supstance uništavaju ljudski organizam i um!

Oprezno boravite na suncu. Boravak na suncu dozvoljen je u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim časovima.

Jedite umjereno i pretežno u prvom dijelu dana. Osobe koje su u zavidnom zdravlju dočekale duboku starost, svjedoče da u toku dana imaju više manjih obroka i da im hrana nikada nije služila kao utjeha ili nagrada.

Povremena detoksifikacija organizma. Pročistite svoj organizam nekoliko puta godišnje kroz jednu ili više prirodnih metoda koje možete pogledati ovdje.

Buditezdravi.info, zdravljein.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.