Melatonin za zdravlje

25/12/2012   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Melatonin za zdravlje

Vježbanje je važno koliko i oporavak od vježbanja, a oporavak se sastoji od: vode, voća, odmora i sna noću. Pored kraćih odmora koje je dobro upražnjavati kao dio opravka od vježbanja, posebno važan odmor jeste noću, od 22h, ili čak i ranije. Između 22h i 3h u pinealnoj žlijezdi, koja se nalazi u mozgu, luči se vrlo važan hormon melatonin. Mišići se grade i fizička spremnost se poboljšava: vježbanjem i oporavkom nakon vježbanja. Oporavak mišića nakon vježbanja sastoji se u: hidrataciji; šećerizaciji ili, još preciznije, voćezaciji; odmoru.

Hidratacija

Tokom vježbanja gubi se voda kao dio sistema tijela za otpuštanje prekomjerne toplote koja se stvara tokom vježbanja. Da bi ovaj sistem bio efikasan neophodno je prije vežbanja piti vode, kako bi ta voda mogla isparavati preko kože tokom vježbanja, kao dio sistema tijela za hlađenje. Vodu, izgubljenu tokom vježbanja, treba nadoknaditi, jer voda je, između ostalog, neophodna da bi:

-         Limfni sistem zajedno sa bubrezima i kožom (koja je kao treći bubreg) efikasno izbacivao nusprodukte metabolizma;

-         Sistem organa za varenje efikasno radio,

Šećerizacija, preciznije, voćezacija

Ukoliko na tijelu ima viška masnog tkiva, ono će se trošiti tokom vježbanja, ali je važno da se ono ne nadoknadi. Suvišno masno tkivo nadoknađuje se konzumacijom životinjskih proteina i masne hrane. Pored ovog, tokom vežbanja mišići rade i troše se kroz potrošnju našeg osnovnog goriva, šećera. Šećer u mišićima naziva se glikogen i potrošen glikogen neophodno je nadoknaditi da bi se mišići pravilno razvijali, a ovo se postiže tako što se nakon vežbanja: prvo pije dosta vode, a zatim jede voće. Vrlo prosto – kada vozite kola, potrošite gorivo, a da bi auto išao ponovo, opet sipate gorivo. Gorivo za naše tijelo jesu prosti šećeri iz cjelovitog, zrelog, neprerađenog voća.

Odmor

Ako se samo trenira, a mišićima se ne pruži šansa za odmor, tada se postiže kontraefekat i preforsirani mišići ne mogu da napreduju. U toku vježbanja ubrzava se katabolizam, razgradnja složenih materija u proste i njihovo trošenje. Da se mišići ne bi samo trošili, potreban im je oporavak kroz: hidrataciju, šećerizaciju i odmor. Dakle, odmor dolazi nakon jela, „šećerizacije“. Odmor nakon jela dobra je praksa da se poboljšanje varenja. U toku odmora ubrzava se anabolizam, odnosno izgradnja tkiva. Kakvo će se tkivo stvoriti nakon jela, zavisi od toga da li se vježba i koja se hrana unosi.

Melatonin

Pored kraćih odmora koje je dobro upražnjavati kao dio opravka od vježbanja, posebno važan odmor jeste noću, od 22h, ili čak i ranije. Između 22h i 3h u pinealnoj žlezdi, koja se nalazi u mozgu, luči se vrlo važan hormon melatonin.
Melatonin se luči u dovoljnoj količini za sledećih 24h, zbog čega je vrlo važno da se obezbijede uslovi za njegovu sintezu. Dok je osnovni uslov odmaranje od, idealno bar, 22h ili čak i ranije, kao i da su oči tokom dana izložene dnevnoj svetlosti, a noću mraku, sintezu melatonina dodatno stimuliše:

-         Vježbanje;

-         Nisko masna biljna ishrana (banane su, na primer, savršen izvor serotonina, koji se u tijelu pretvara u melatonin);

-         Da se večera bar dva-tri sata prije odlaska u krevet, jer se tada, u relativno praznim, crijevima takođe stvara melatonin.

A zašto je taj melatonin toliko važan? Zato što ovajču dotvorni hormon:

-         Produžava život;

-         Umanjuje uticaj stresa;

-         Poboljšava raspoloženje;

-         Jača imuni sistem;

-         Poboljšava varenje;

-         Poboljšava apsorpciju minerala;

-         Smanjuje krvni pritisak i masnoće u krvi;

Marina Grubić, biljnahrana.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Tagovi:   melatonin

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.