Nagrada efikasnija od kazne

21/12/2012   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Nagrada efikasnija od kazne

Neko je negdje rekao da bi roditelji imali mnogo više uspjeha u vaspitavanju svoje djece, kad bi ih češće “hvatali u dobrim djelima” i nagrađivali ih tom prilikom osmjehom odobravanja, tapšanjem po ramenu ili jednostavnom pohvalom. Nagrađivanje bi trebalo da je često i pravovremeno. Ponašanje u koje se na ovaj način ulaže ima velike šanse da postane trajno. Dijete će ponavljati obrasce dobrog ponašanja čak i kad ga ne gledaju, ako to ponašanje bude odobravano s vremena na vrijeme.

Kazna je ponekad neophodna. No, bilo kako bilo, dokazano je da kazna ima manji uticaj od nagrade u korigovanju ponašanja. Na ovo treba obratiti posebnu pažnju kod osoba koje imaju poteškoća sa promjenom navika ponašanja.

Sa druge strane kad roditelj koji je u djetetovim očima autoritativna figura sprovodi fizičko kažnjavanje, on nesvjesno šalje sljedeću poruku “sila istjeruje pravdu”. Na taj način dijete uči da svoje stavove, u sukobu sa slabijima istjeruje upotrebom sile.

Ako autoritet izgubi kontrolu u procesu kažnjavanja, on ne samo da je kriv za fizičko zlostavljanje, već i za davanje lošeg uzora.

Dr Elden Čalmers

4 1 1 1 1 1 Ocijeni 4.00 (4 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.