Šteta od grickanja između obroka

21/12/2012   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Šteta od grickanja između obroka

Jedna od loših navika u ishrani je grickanje, jedenje između obroka. Šta se dešava u vašem tijelu kada jedete između obroka? Varenje počinje u ustima posebnim enzimima u pljuvački koji razgrađuju skrob. Oni ne funkcionišu dobro u želudcu, već samo u ustima. Dok žvaćemo, hrana treba da ostane 30-60 sekundi u ustima prije no što se proguta, da se želudac ne bi pitao šta je s vama, da li ste izgubili zube. Morate koristiti mikser koji se nalazi u ustima. Drugi stepen varenja je u želudcu. On je kao vodeni balon. Kada hrana počne da se razgrađuje, posebni mali mišići guraju hranu van želuca (kao kad muzete kravu).

Varenje se nastavlja u tankom crijevu. Ali, prije no što se želudac isprazni, mi malo gricnemo između obroka umjesto pauze od 5 sati da bi se varenje završilo. Ako je pauza manja od 5 sati, mišići želudca imaju probleme. Ovi mišići se zaustavljaju, ne izbacuju staru hranu, dok se nova prispjela hrana ne svari u želudcu. Stara hrana čeka u želudcu, a tu je jako toplo, tamno i kiselo, i hrana se gnječi. To je kao kad ujutru zgnječite hranu na tanjiru i odete na posao. Šta se uveče dogodilo sa hranom? Ona je trula. Šta se događa sa hranom dok čeka u želudcu? I ona truli, i tako kvari našu krv.

Urađeni su mnogi testovi da bi se ovo potvrdilo. U jednoj bolnici su sve medicinske sestre učestvovale u testiranju. Jele su normalna 3 obroka, a između obroka su trebale da nešto gricnu. Poslije 3 dana bile su testirane. Posebni optički sistem sa kamerom unešen je u sistem za varenje da bi se vidjelo šta je u želudcu. Kada su izvadili hranu iz želudca, našli su hranu staru 3 dana, u veoma lošem stanju. Kao kad bi otišli na đubrište i jeli hranu odande. To se događa kada jedemo između obroka. Hrana se kvari. Možda jedete zdravo voće i povrće, ali pazite da ne jedete između obroka, pauzirajte 5 sati. Da bi se hrana razgradila potrebno je 2-3 sata, a želudcu je posle potreban odmor od 2 sata. Vaš želudac je mišić, a svi mišići tijela moraju da se odmaraju (čak se i srce odmara između 2 otkucaja).

Ako bi vas neko zamolio da 1000 puta preskočite konopac za 2 sata - to je vrlo teško. Ali, ako bi vas zamolio da 1000 puta preskočite konopac za 2 sedmice, to će vam uspjeti, Zašto? Zato što ćete se odmarati. I vašem želudcu je potreban odmor između jela. Varenje je posao i mišić želudca mora da se odmori. Zato odmarajte 5-7 sati između jela, ali ne manje od 5 sati. Ako je pauza manja od 5 sati, želudac će oslabiti i neće dobro funkcionisati. Iz hrane treba izvući korisne sastojke, a 5 sati pauze pomoći će vam u tome.

Pokušajte, vidjećete kako ćete se osećati. Na vama je da donesete odluku koliko dobro želite da se osjećate.

Ako jedete kasno uveče, ostanite budni bar 3 sata prije spavanja. Ako ranije zaspete, nećete dobro spavati i probudićete se umorni. Većina ljudi se ujutro budi umorna. Zašto? Spavaju 8 sati, pa zašto su onda umorni? Ako se budite umorni, to je upozorenje da nešto nije u redu. Ako dobro postupate sa tijelom, budićete se sami bez problema, naglo, sami od sebe i odmorni za novi dan. Ali, nama se ujutro još spava, protežemo se, idemo pred ogledalo i ne sviđa nam se to što vidimo. Uštinemo se da provjerimo da li još sanjamo. Zašto? Nešto nije u redu. Tijelo se nije odmorilo od jučerašnjeg lošeg postupanja s njim, i od prekjučerašnjeg, i od mnogo prije. I poslije svega, tijelo ne želi da ustane. Budilnik zvoni, morate na posao, a tijelo kaže: “Ne! Ne mogu, pusti me na miru. Loše si postupao sa mnom, ne želim da ustanem. Ne želim da jedem, ne želim da pijem, želim samo da umrem.” A sve zato što smo loše postupali s tijelom. Vi znate da je ovo istina. I ja sam se ranije budio takav.

Da li želite da ustajete umorni ili odmorni - spremni za novi dan?

Dr Pol Volk

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.