Ratovi u ljudskom organizmu

02/05/2013   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Ratovi u ljudskom organizmu

Laik teško može da povjeruje da se u svakom momentu, u skladno dizajniranoj strukturi koju zovemo ljudski organizam, odvija mnoštvo ratova! Na jednoj strani su snage koje neprestano napadaju iz spoljašnje sredine (različiti mikroorganizmi, hemijski i fizički štetni uticaji potpomognuti lošim navikama i stilom života), a na drugoj su zaštitni sistemi - armija projektovana da se sa ogromnim potencijalom suprotstavi napadu.

Ovaj protektivni sistem, poznat i kao imunološki ili imuni sistem, skup je svih odgovora organizma na različite štetne uticaje. Zahvalno je uporediti ga sa armijom, što zbog brzine i funkcionalnosti, što zbog uigranosti i tačnosti. Formacije koje u njemu figurišu postavljene su u borbene linije.

Prvi bedem - enzimi

Štetni činioci prvo nailaze na kiselost našeg kožno-sluzokožnog omotača (pH 5.5, što je previše kisela sredina za njihov opstanak), kao i na niz enzima koji se u njemu nalaze, od kojih je istaknutiji predstavnik lizozim. U normalnim okolnostima, ova barijera je u stanju da organizmu pruži kompletnu zaštitu. Međutim, ponekad i zakaže, što je najvećim dijelom povezano sa lošim stilom života.

Drugi bedem - makrofagi

Nakon ove barijere, štetni faktor naići će na vojsku tkivnih makrofaga. Makrofage pripadaju grupi ćelija bijele krvne loze. Njihov zadatak je da pojedu sve strukture koje ne prođu identifikacioni test koji prolaze normalne strukture organizma. Kada makrofag pojede nekog uljeza, automatski se "pali" alarm koji u to područje doziva još makrofaga, ali i druge jedinice sposobne da učestvuju u odbrani organizma. Komunikacija se odvija putem niza proteinskih supstanci označenih kao citokini i interferoni.

Treći bedem - leukociti

Ubrzo će u pomoć makrofagima stići i granulociti (takođe iz grupe ćelija bijele loze) kojima ime potiče od "naoružanja" koje posjeduju. Ovi "ratnici" nose naročite kesice (granule) ispunjene za neprijatelje smrtonosnim enzimima. Odgovor granulocita sa svoje strane još pojačava alarmni mehanizam.

Na kraju će se na poprištu pojaviti i vojska T i B limfocita koja predstavlja i najjači vid odbrane organizma. B limfociti naoružani su mehanizmom za proizvodnju antitijela (kojih ima pet klasa). Antitijela na različite načine učestvuju u sukobu: direktno razarajući napadača ili u kompleksu sa drugim strukturama, kao na primjer, sistem komplementa. Sa druge strane, T limfociti mogu biti "obučeni" da regulišu dejstvo ostalih podsistema (regulatorna klasa), da spreče prejak odgovor imunološkog sistema (supresorski) ili pak da djeluju u direktnoj borbi sa mikrobima (NK ćelije). Najzanimljiviji detalj u vezi sa ovakvim sistemom odbrane jeste njegova memorijska sposobnost. Svaki put kad se jedan od "vojnika" aktivira, on se umnoži u dvije jednake kopije (dva "blizanca") od kojih jedna ide na "ratište", a druga u "kasarnu" (limfo-epitelna tkiva i organe) da uzbuni i ostale. Tako organizam stiče sposobnost da pri svakom sljedećem napadu odgovori brže i efikasnije.

Napomena: NK ćelije(natural killer cells - ćelije "rođene ubice"). Ove ćelije posjeduju prirodnu sposobnost uništavanja ćelija tumora, ćelija inficiranih virusima, ali i samih mikroorganizama.

Virusni napad

Sledeći tekst predstavlja uprošćen prikaz samo jednog od načina na koji virusi napadaju organizam. Određeni virusi posjeduju sistem koji ih "navodi" baš prema određenom tipu ćelija što se u biologiji naziva fenomen tropizma. Došavši do same ćelije, samo ukoliko je usput neometeno prošao pored svih linija odbrane, virus "parkira" svoje "specijalno vozilo" (kapsid) uz sam zid ćelije. Zatim se na mjestu dodira kapsida i ćelije stvara otvor u vidu tunela kroz koji će genetski materijal virusa, zajedno sa odgovarajućom "tehničkom opremom" (biomolekularne enzimske mašine), ući u unutrašnjost ćelije.  Nakon toga virus zaposijeda jedro, "komandni centar" ćelije, a zatim podstiče proizvodnju novih i istovjetnih virusnih gena sa odgovarajućom "tehničkom opremom", koja je jednaka matičnoj virusnoj čestici. Takođe se svakom od novih virusa, kojih može biti i do stotinu, stvara "vozilo" koje će ga čekati na izlasku iz ćelije. Ovako "izrabljena" ćelija propada pošto je virus napusti, a svaka od novostvorenih virusnih jedinki, sada u unutrašnjosti organizma, kreće u potragu za novom žrtvom kako bi se proces ponovio. Jak imunološki sistem u stanju je da se izbori sa virusnim napadima, a sposobnost sa kojom to čini je zadivljujuća.

Uslovna nepobjedivost

Ovako sposoban imuni sistem ipak nije i nepobjediv. Neprijatelj koga ne može pobediti jeste ljudska upornost i istrajnost u lošim navikama, u pogrešnom stilu života. Dugotrajno iskorišćavanje ovog sistema bez unošenja kroz hranu odgovarajućih gradivnih elemenata i bez "davanja oduška" u vidu sna, dovodi do njegovog preopterećenja i iscrpljivanja, a samim tim i do obolijevanja.

U određenim situacijama ovaj zaštitnik organizma može postati njegov ljuti neprijatelj, a tada vrlo brzo dovodi do teških oštećenja (bolesti auto-imunosti). Sreća je da se ovo rjeđe dešava. Važno je tijelu pružiti dovoljno odmora, kvalitetnu ishranu sa dosta vitamina i minerala (žitarice, voće, povrće i orašasti plodovi), te smanjiti izloženost stresnim situacijama (koliko je moguće izbjegavati stresne situacije ili, kada doživimo stres, pravilno reagovati), kao i štetnim uticajima modernog stila života (duvanski dim, zagađenje okoline, alkohol, kafa, industrijski proizvedena hrana i nezdravi slatkiši). Tada će odbrambene moći organizma biti na zavidnom nivou tokom čitavog života, a samim tim će i život čovjeka biti uspješniji i kvalitetniji.

Usput, da  se zapitamo: Kako je nastao imunološki sistem?!

Ovo je bio samo krajnje uprošćen prikaz dosadašnjih saznanja o funkcionisanju ove začuđujuće dobro organizovane armije koju zovemo imunološki sistem. Ono što se može na prvi pogled zapaziti jeste da je ovaj izuzetno inteligentan sistem odbrane organizma bolje organizovan od najmodernijih armija koje je čovjek do sada imao. Njegov nastanak apsolutno ne može da se objasni široko rasprostranjenom teorijom evolucije. Ni uz pomoć najživlje mašte ne može se prihvatiti ideja da su ovi složeni sistemi mogli da nastanu "sami od sebe", spontanim usavršavanjem putem akumuliranja genetskih grešaka. Više je nego očigledno da je imunološki sistem nevjerovatno složeni "patent" i "inženjersko rješenje". Zbog toga, još više, treba da poštujemo i čuvamo ovaj veliki dar koji smo dobili.

Dr Vladimir Ostojić

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Tagovi:   imunitet

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.