Savjeti za pranje "prskanog" voća i povrća

30/11/2013   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Savjeti za pranje "prskanog" voća i povrća

Mnogi ljudi kažu da voće i povrće mogu da budu opasni po zdravlje, jer su prilikom proizvodnje prskani različitim hemikalijama. U tome nema puno istine, zato što se organizam može mnogo lakše izboriti sa prskanim voćem ili povrćem, nego sa mesom ili nekom teškom ili vještačkom hranom.

Osim toga, voće i povrće su "živa" hrana i sadrže vlakna, enzime, minerale, vitamine i druge supstance koje su neophodne organizmu, a koje se najlakše apsorbuju iz voća i povrća, i u tom slučaju organizam će se bolje izboriti sa eventualnim hemikalijama sa kojima su biljke prskane.

U svakom slučaju, najbolje voće i povrće je ono koje je organski proizvedeno. Međutim, mnogim ljudima nijesu dostupni organski proizvodi. U toj situaciji, kupljeno voće i povrće treba dobro isprati kako bi zaštitili svoje i zdravlje svoje djece. Postoje jednostavni savjeti za pranje "prskanog" voća i povrća koji su veoma djelotvorni.

1. Kupljene biljke potopite u vodi u koju ste prethodno dodali kašiku ili dvije morske soli i sok od cijeđenog limuna. Ostavite tako 10 do 15 minuta (može i duže zavisno od procjene), zatim isperite biljke pod tekućom vodom i možete ih jesti.

2. Kupite bočicu za sprej ili raspršivač i u njega stavite razrijeđeno alkoholno sirće i poprskajte svo voće ili povrće koje planirate da spremate i jedete tog dana. Ostavite da djeluje desetak minuta i zatim isperite vodom.

3. Sastojak spreja ili raspršivača treba da čini 1 čaša vode, 1 čaša bijelog alkoholnog sirćeta i 1 čajna kašičica sode bikarbone.
Sastavne komponente izmiješajte i naspite u staklenu bocu ili posudu koju možete koristiti kao sprej. Voće i povrće poprskajte sa svih strana. Ostavite tako 10 minuta, nakon toga biljke operite pod mlazom vode.
Za veće količine voća i povrća istu  tečnost nalijte u posudu i u nju položite voće i povrće.

4. Ostaviti voće i povrće potopljeno u vodi preko noći i sjutradan isprati pod mlazom vode. Ova varijanta je dobra, ali je najmanje djelotvorna od svih koje smo naveli.

Zdravko Vučinić

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.