Opasnosti vještačkih noktiju

05/02/2014   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Opasnosti vještačkih noktiju

Nadogradnja vještačkih noktiju sve je popularniji modni trend među damama svih generacija. Ali, vještački nokti mogu ozbiljno da ugroze zdravlje. Najčešća neželjena rakcija na vještačke nokte je kontaktna alergija, odnosno alergijski kontaktni dermatitis. Testovima je dokazano da su akrilatni vještački nokti česti uzročnici ekcema na rukama.

Ponekad, ali rjeđe, može doći i do upale okolne kože nokta, distrofije i odvajanja nokta od ležišta. Jer, u pripremi se nokat često brusi više nego što je potrebno i tako se istanjuje prirodna nokatna ploča. Tu se zadržava voda i nakon stavljanja akrilata ili gela, ta vlaga teže isparava i stvaraju se idealni uslovi za razvoj patogenih bakterija i gljivica. Utvrđeno je da su dugi nokti leglo bakterija koje je klasičnim pranjem sapunima nemoguće potpuno ukloniti! Studije pokazuju da se na noktima gdje je lak donekle otpao povećava broj bakterija. Čak su zabilježeni i slučajevi izbijanja infekcija u bolničkim uslovima gdje su “glavni krivci” bili upravo vještački nokti .

I lakovi za nokte nijesu bezopasni. Najčešći alergen u njima je formaldehidna smola. Reakcija se može javiti u okolini nokta ali i na licu, kapcima, oko usta i vrata, a opisani su i slučajevi alergije na genitalnoj i perianalnoj regiji.

Često mazanje crvenog laka mijenja boju noktiju i čini ih žućkastim. A učvršćivači sadrže formaldehid koji može izazvati upalu kože oko nokta ili iritantni alergijski dermatitis, kao i odvajanje nokatne ploče od ležišta.

Ljekari savjetuju da ne treba koristiti hemijske materijale za tretman noktiju u toku trudnoće. Prilikom porođaja, nokti ne smiju biti čak ni obojeni lakovima u boji. Djeci se ne preporučuje upotreba bilo kakve kozmetike za nokte zbog neželjenih reakcija, iako roditelji smatraju da tako mogu riješiti problem grickanja noktiju.

http://tinkturedrsulca.com

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.