Zdrave alternative štetnoj kafi

27/12/2014   Zdravko Vučinić   Zanimljivosti
Zdrave alternative štetnoj kafi

Kafa je omiljeno piće i odavno je postala obavezan dio druženja. Često je konzumiramo samo zbog navike, ne razmišljajući o posljedicama. Da li smo se ikada zapitali šta kafa čini našem tijelu?

Kofein povećava lučenje želudačne kiseline, remeti metabolizam masti, privremeno diže krvni pritisak i povećava nivo šećera u krvi.  Može da izazove gorušicu i bol u želucu i može da bude uzrok migrene i  benignog tumora dojke. Kod teških zavisnika od kafe mogu da se razviju poremećaji  želuca, ubrzan rad srca, anksioznost i nesanica. Kofein privremeno povećava koncentraciju, ali dugoročno smanjuje ukupnu sposobnost koncentracije. Kafa povećava rizik nastanka dijabetesa, infarkta, tromboze i više kancerogenih bolesti.

Pored visokog sadržaja kofeina, kafa takođe sadrži oksalnu kiselinu, čak i ako je bez kofeina. Oksalna kiselina vezuje se za minerale u digestivnom traktu i sprečava njihovu apsorpciju, što se povezuje sa osteoporozom. Oksalnu kiselinu povezuje se i sa nastankom kamena u bubrezima.

U knjizi „Otrov sa velikim K“ doktori Agata i Kelvin Traš navode da “Postoji najmanje 100 štetnih hemijskih jedinjenja u kafi, uključujući acetaldehid, sirćetnu kiselinu, amonijak, etanol, metanol, naftalen, fenol i vodonik sulfid… Mnogi ljudi uzimaju oko 1/10 smrtonosne doze svaki dan i čak i u jednoj šolji kafe vrebaju supstance koje ozbiljno utiču na tijelo. Žene koje piju samo jednu šolju kafe dnevno imaju gotovo tri puta veći rizik od dobijanja raka bešike, nego oni koji ne piju kafu“.

Predstavljamo vam napitke bez kofeina koji po svojim karakteristikama mogu da zamijene kafu.

1. Topla ili mlaka voda sa limunom. O koristi vode sa limunom ujutru na prazan stomak sada znaju već mnogi. Pored toga, ovaj napitak jača imunitet, uravnotežuje PH vrijednost u organizmu i hidrira limfni sistem. Ali malo ko zna da ovo zdravo piće odlično vas probudi ujutru. Dakle, čaša tople vode sa sokom polovine limuna (lakše je nego skuvati kafu) je naš najbolji prijatelj ujutru!

2. Cijeđeni sokovi. Proces buđenja počinje još u fazi pripremanja svježeg soka: treba da sklopite sokovnik, smislite od kojih sastojaka ćete ga napraviti, oljuštite voće i povrće, preživite grozno zujanje sokovnika i tek onda dobijete svoju porciju jutarnje svježine. Ali za svoj trud dobićete vrijednu nagradu! Freš će probuditi cio organizam, poboljšaće tonus i raspoloženje i napuniće vas vitaminima. Ujutru se preporučuje da pravite cijeđene sokove ne od kiselog, već od slatkog voća i povrća (kruška, jabuka, cvekla, šargarepa). Sok od nara je jedan od najjačih prirodnih energetika, a lijepo se kombinuje sa drugim sokovima.

3. Čaj od đumbira. Umjesto vode sa limunom ujutru možete zakuvati čaj od korjena đumbira. Treba samo da oljuštite komadić (2-3 cm) đumbira, narendate ga ili sitno nasjeckate, a zatim ga prespite vrelom vodom i poklopite. Ostavite da odstoji pet minuta. Kako bi čaj od đumbira bio još ukusniji, dodajte malo limunovog soka, meda ili nane. Đumbir povećava tonus i daje vam više energije od kafe. Čak i sam miris đumbira bori se sa umorom… Pošto đumbir grijje, ovaj čaj ostavite za zimska jutra.

4. Cikorija. Uz pomoć cikorije možete da prevarite samog sebe. Prah cikorije po izgledu liči na instant kafu, a i ukusom podsjeća na nju. Cikorija je mnogima poznata kao zamjena za kafu, ali ona ne sadrži kofein. Cikorija jača imunitet, poboljšava metabolizam i smiruje nervni sistem. Zato ćete stići na posao smireni, a ne nervozni.

http://tinkturedrsulca.com/

4 1 1 1 1 1 Ocijeni 4.00 (1 Glas)

Tagovi:   kafa kofein

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.