Optimisti bolje podnose stres

22/08/2013   Zdravko Vučinić   Ljubav i duhovnost
Optimisti bolje podnose stres

Ne zvuči iznenađujuće da oni koji gledaju ružu umjesto trnja takođe bolje podnose i stres. Nauka je sada utvrdila i zašto, ali je takođe utvrdila i da "stres" nije uvijek loš.

Jedno novo istraživanje Fakulteta za psihologiju univerziteta Konkordija produbilo je razumijevanje o tome kako optimisti i pesimisti izlaze na kraj sa stresom. Rezultati su pokazali da je kortizol, takozvani “hormon stresa”, izgleda stabilniji kod osoba koje imaju pozitivnije stavove.
Istraživanje, nedavno objavljeno u časopisu Američkog udruženja za zdravstvenu psihologiju, pratilo je 135 starijih osoba preko 6 godina, mjereći njihove nivoe kortizola. Ova grupa je odabrana zato što se starije osobe češće suočavaju sa stresom koji je povezan sa starijim životnim dobom, i zato što kod starijih osoba nivoi kortizola u cjelini uzevši imaju tendenciju da porastu.

Učesnici su izvještavali o nivoima stresa koji su opažali u svakodnevnom životu, a takođe su se ocjenjivali na skali optimizma i pesimizma. Potom su mjereni nivoi stresa svakog pojedinca u odnosu na njihov prosjek. Mjerenje nivoa stresa učesnika prilikom događaja koji su ih izbacivali iz rutine u odnosu na njihov sopstveni prosjek omogućilo je realnu sliku o tome kako pojedinci izlaze na kraj sa stresom, pošto se ljudi obično naviknu na tipičnu količinu stresa u sopstvenom životu.

Prema riječima jednog od autora istraživanja, doktorantkinje Džoele Džobin, “za neke ljude čak i odlazak u bakalnicu subotom ujutru može da bude veoma stresan; zato je ljudima postavljano pitanje koliko često osjećaju da su u stresu ili da su skrhani tokom dana, pa je potom to poređeno sa njihovim prosjekom; potom su analizirane njihove reakcije tako što je praćen stres tokom mnogo dana”.
Dakle, istraživači su utvrdili da pesimisti imaju viši nivo osnovnog stresa nego optimisti, kao i da imaju problema da se “dovedu u red” tokom prolaska kroz posebno stresne situacije.

“Onih dana kada su ispitanici doživljavali stres veći od prosjeka, mogli smo da vidimo da je reakcija pesimista na stres bila mnogo jača, i oni su teško vraćali nivoe kortizola na uobičajen nivo. Za razliku od toga, u istim okolnostima, optimisti su bili zaštićeni”, primijetila je Džobinova.

Međutim, kao što stvari nikada nijesu crno-bijele, tako je i sa kortizolom. Problem sa kortizolom je što ga mi zovemo “hormon stresa”, ali to je takođe i hormon koji nam kaže “ustani i uradi ono što treba”. To je razlog što lučimo više ovog hormona onda kada smo angažovani u nekom poslu ili fokusirani na ono što se trenutno dešava. Dakle, nije baš jednostavno klasifikovati te složene hormone kao “dobre” ili “loše”.

Bez obzira na sve finese naučnih istraživanja i načina na koji se prenose javnosti, ovdje je lako izvući zaključak od koga možemo imati praktične koristi. Ako hoćemo da lakše podnosimo stres, to možemo postići tako što ćemo uvježbati sebe da gledamo na stvari iz svetlije perspektive, sa više optimizma, što jeste u našoj moći.

Zdravahrana.com

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.