Dobri čajevi

24/12/2012   Zdravko Vučinić   Ljekovite biljke
Dobri čajevi

Postoje na tržištu mnogi dobri biljni čajevi. Većina tih čajeva oslobađa tijelo šljake, dok ga istovremeno i remineralizuje. Tačnije gledano, svaki biljni čaj nije ništa drugo nego biljna tinktura za piće (tinktura je alkoholni rastvor biljnih djelatnih materija). Međutim, ovdje se radi o rastvoru u vodi. Time su sačuvane sve željene hranljive materije određene biljke.
Na taj način svaki čaj postaje prekrasna mješavina raznih koloidalnih minerala i podržava na osvežavajući način naše nastojanje da odložimo starost.


Mogu se preporučiti svi biljni i voćni čajevi, koje volite i možete da podnesete. Pravi ili kineski čaj nije preporučljiv zbog visokog sadržaja teina, kofeina i fluora. Svakako da već znamo da suvišna količina fluora nikako nije dobra za zdravlje. Ona umrtvljuje u mozgu određena područja koja su odgovorna za volju i kreativnost. I crna i zelena vrsta pravog čaja su jednako štetne, iako ih preporučuju mnoge zdravstvene ustanove.


Posebno bih preporučio čaj od đumbira, čaj od koprive, čaj od cejlonskog cimeta, čaj od ingvera, čaj od lapača, čaj od kombuhe...
Čaj od đumbira sadrži veoma mnogo gvožđa, što je posebno važno za žene. Sadrži i druge važne minerale u rijetke elemente u nešto manjoj koncentraciji, a osim toga je i vrlo ukusan.
Čaj od koprive sadrži veoma mnogo silicijuma (mnoge staračke bolesti su jednostavno znak nedostatka silicijuma) za lijepu kožu i za zategnutija vezivna tkiva. Oslobađa tijelo viška vode i bogat je raznim mineralima i rijetkim elementima. Čak od cimeta smanjuje nivo šećera u krvi. Čaj od ingvera izbacuje šljake iz organizma i veoma je ukusan.

Izbacivanje otrova i podmlađivanje

Veoma dobar čaj za izbacivanje otrova iz sistema, sa sastojcima iz naše najbliže okoline, koje možete i sami sakupiti u prirodi, sastoji se od sljedećih biljaka: Uzmete u istim količinama lišće koprive, po mogućnosti mlado u proljeće, korene maslačka i biljke maslačka, cvijeta zove, lišća breze I lišća kupine. Stavite u vrelu vodu i poklopite osam minuta. Dobijate prekrasan čaj za izbacivanje otrova i šljaka koji je, osim toga, i veoma ukusan.
Car svih podmlađujućih čajeva je čaj od lapača. Ni jedan drugi čaj ne može da ponudi toliko minerala i rijetkih elemenata kao ovaj južnoamerički čaj. Zbog svog obilja materija koje sadrži povećava aktivnost imunološkog sistema čak i do 48 odsto. Lapačo raste na plodnom tlu u području Amazona i predstavlja prvi izbor za osobe koje boluju od raka i side, jer je dokazano da se i tumori povlače pod njegovim uticajem. Nije nikakvo čudo, kod takvog obilja materija koje bazično djeluju, da nam taj čaj prija. Osim toga, čaj od lapača, koji usput rečeno, ima ukus zemlje i vanile, predstavlja najdjelotvornije prirodno sredstvo (fungicidni saponin i ksilodion) protiv gljivica i kandide albikans koje poznajemo. Potpuno je svejedno da li se radi o gljivicama u crijevu ili na stopalima, iznutra i spolja primijenjen, uklanja gljivice svake vrste u zadivljujuće kratkom vremenu. Koliko mi znamo, gljivice nastaju samo u kisjeloj sredini. Očigledno je da čaj od lapača oduzima gljivicama svojim bazičnim potencijalom njihovu kiselu sredinu. Potajni savjet: nakvasite lice čajem od lapača, jer mu to daje prekrasnu, ružičastu kožu i pomaže najbolje protiv bora. Lapačo čaj treba kupovati samo kao lišće, a ne u kesicama.

Svi biljni čajevi imaju bazično djelovanje, poneki veoma značajno i primjetljivo, zato ih u teškim slučajevima taloženja šljaka treba piti u količini koju čovjek može da podnese. Može se dogoditi da se forsiranom upotrebom raznih biljnih čajeva onemogući poplava kiselina koja je žestoko opteretila tijelo. Kada se osjećate loše i imate vrtoglavicu, ili se iznenada pojavi osip na tijelu, imate glavobolju, tada treba nešto smanjiti količinu čaja, a onda poslije toga polako ponovo počnite da ga pijete, onoliko koliko vam je ugodno.

Kombuha

Biljka kombuha  ima legendarnu sposobnost da iz tijela ispira šljake mokraćne kiseline. Kombuha je od starine poznati napitak, koji i sami možete jeftino da pripravite. Nemojte ni pod koju cijenu kupovati gotovi napitak kombuhe u trgovini, jer je taj, zbog čuvanja, pasterilizovan i tako postao bezvrijedan.

U ljeto nema ništa bolje nego popiti čašu zapjenušane kombuhe da bi ste ugasili svoju žeđ. Ona osvježava svojom zapenušenošću koja dolazi od toga da prilikom vrenja nastaje prirodni ugljendioksid, koji skoro uopšte ne opterećuje tijelo.

Ruska istraživanja su potvrdila da ovaj napitak čak pomaže da se u najkraćem vremenu izbace i radioaktivni izotopi kao što je stroncijum. Kombuha je blago sa dragocjenim enzimima koji prije svega potpomažu metabolizam proteina. I kao što je već spomenuto, čak se izbacuju iz tijela inače tako tvrdokorni kristali mokraćne kiseline, odgovorni posebno za staračke bolesti kao što su giht, reuma I mnoge druge. Relativno visoke količine glukoronske kiseline koju sadrži vezuju otrove i otpatke metabolizma i upijaju ih kao sunđer i tako pošteđuju bubrege i jetru pri istovremeno povećanom izlučivanju tečnosti.

Goran Šušljić

Dodatak: Ljekovita svojstva kombuhe: posjeduje prirodni antibiotski efekat, snižavanje krvnog pritiska, detoksifikacija, preventiva nekih vrsta raka, pomoć u menopauzi, smanjenje neugodne sekrecije, pomoć kod zatvora, pomoć kod mišićnih bolova, posebno u vratu i ramenima, pomoć kod bronhitisa, astme i kašlja, pomoć kod alergija, pomoć u bubreznim tegobama, pomoć kod kolitisa, neuroze stomaka, gastroenteritisa, smanjuje holesterol i povećava elastičnost vena i arterija, korisna je kod katarakte i slične oblike na rožnjači…

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (2 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.