Biljna formula za otklanjanje opstipacije i poboljšanje rada debelog crijeva

09/11/2015   Zdravko Vučinić   Ljekovite biljke
Biljna formula za otklanjanje opstipacije i poboljšanje rada debelog crijeva

Biljne formule su prirodni ljekoviti proizvodi koji se dobijaju miješanjem ljekovitih biljaka, biljnih ulja i drugih prirodnih sastojaka na različite načine, i koriste se kao dodaci ishrani, za pročišćavanje organizma, prevenciju i liječenje bolesti.
Biljne formule, bilo za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu, mogu biti u tečnom, čvrstom i kašastom stanju ili u prahu.

Najpoznatije vrste biljnih formula su:

•    tinkture
•    čajevi
•    mješavine
•    ulja
•    melemi (masti, kreme)
•    obloge
•    umeci (čvrsti, tečni)
•    sirupi

Predstavljamo vam biljnu mješavinu za otklanjanje opstipacije (zatvora) i poboljšanje rada debelog crijeva koju nazivamo "Crijeva #1". Mješavine su proizvodi u prahu koji se dobijaju miješanjem različitih ljekovitih biljaka.

Širi spisak ljekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje "Crijeva #1":

•    list i gel aloje, list i mahuna sene, stara kora krkavine, kora krušine, korjen rabarbare (za snažno stimulisanje pražnjenja crijeva)
•    korjen mahonije, korjen ljutića, korjen šimširike-žutike (za stimulisanje proizvodnje žuči neophodne za bolji rad crijeva)
•    bijeli luk (za detoksifikaciju i dezinfekciju)
•    korjen đumbira, sjeme komorača, list nane (za poboljšanje varenja, ublažavanje i otklanjanje grčeva i gasova)
•    ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja)

Da bi se dobila kvalitetna biljna formula najbolje je da oko 2/3 (dvije trećine) mješavine čine ljekovite biljke koje snažno stimulišu pražnjenje debelog crijeva. Ne moraju se koristiti sve biljke sa spiska već one koje su dostupne. Na primjer, od biljaka koje snažno stimulišu pražnjenje debelog crijeva to mogu biti list sene i kora krušine. Formula ima bolje dejstvo ako se dodaju i mahune sene do kojih se teže može doći u regionu, ali se mogu kupiti iz inostranstva putem Interneta. Ostatak od 1/3 mješavine mogu da čine biljke poput korjena mahonije ili žutike, bijelog luka u prahu, đumbira u prahu i ljute paprike u prahu.

Biljna mješavina se najlakše i najbolje koristi kada je dobro samljevena, odnosno kada je u prahu. Da bi se dobio prah navedene biljke treba pojedinačno, jednu po jednu, promiješati u drobilici, električnom mlinu ili blenderu i nakon toga ih sve zajedno promiješati u nekoj posudi. Dobijena mješavina, odnosno prah, koji se drži u teglama ili bočicama, može se konzumirati sa vodom, cijeđenim sokom, čajem ili se sipa u prazne kapsule.

Spisak ljekovitih biljaka i način pripremanja mješavine "Crijeva #1" baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svjetskih herbalista i stručnjaka za prirodno liječenje u 20. vijeku, dr Ričarda Šulca i dr Džona Kristofera. Za više informacija pogledati knjigu dr Šulca - "Liječenje neizlečivih bolesti".

Nikola Šavija iz Beograda, osnivač Centra za originalnu medicinu, prvi je u regionu bivše Jugoslavije počeo proizvoditi biljne formule koje se baziraju na receptima dr Šulca i dr Kristofera.

Mješavinu „Crijeva #1” je najbolje piti nakon večere ili, ukoliko se ne večera, između 21 i 22 sata. Prvo veče početi sa jednom čajnom kašičicom uz čašu vode ili soka. Mješavina za crijeva izaziva jutarnje učestalije pražnjenje. U slučaju potrebe za boljim pražnjenjem povećavati dozu za po pola čajne kašičice svako naredno veče dok ne dođe do željenog efekta. U pitanju je najdjelotvornija mješavina za otklanjanje opstipacije i poboljšanje rada debelog crijeva koja se može pronaći na tržištu.

"Crijeva #1" ne smiju da koriste osobe koje imaju iritabilna crijeva, dijareju, kolitis, Kronovu bolest i slično, jer ona izaziva snažno pražnjenje crijeva.

Pročišćavanje debelog crijeva je prvi korak u liječenju bilo koje bolesti. Otrovna i crijeva prepuna fekalnih materija i otpada uzrok su brojnih bolesti, ne samo bolesti crijeva, već i drugih organa.

Za više informacija o biljnim formulama pogledati ovdje. Program pročišćavanja debelog crijeva možete pogledati ovdje.

Zdravko Vučinić

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.