Cijeđeni sok od krompira - zdraviji nego što se misli

26/02/2015   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Cijeđeni sok od krompira - zdraviji nego što se misli

Ko još pije sok od krompira, možda ćete pitati? Prirodna medicina poznaje ljekovito djelovanje krompirovog soka.

Čuveni farmaceut, akademik dr Jovan Tucakov tvrdi da sok od krompira ima blagotvoran uticaj na snižavanje nivoa šećera u krvi, kao i u liječenju bolesti pluća i organa za disanje, čak i kod teških oboljenja kao što je emfizem.
Jedan drugi ljekar, dr Pol Hajder nabrojao je na jednom mestu zdravstvene koristi soka od krompira koje se mogu naći u literaturi, pa evo koje su po njemu najvažnije:
Alkalizuje tijelo. Veoma je alkalan (bazan) pa zato može da pomogne u uspostavljanju kiselo-bazne ravnoteže tijela ukoliko nam tijelo naginje kiselosti (što je čest slučaj usljed današnjeg načina ishrane).
Uklanja ureičku kiselinu. Upravo zbog svoje alkalnosti, ali nekih drugih sastojaka, pomaže protiv gihta.
Antiinflamatorno (antiupalno) dejstvo. Zbog ovoga sok od krompira može pomoći kod artritisa i drugih oblika inflamatornih bolesti, posebno zglobova, a djeluje ublažujuće i kod bolova u leđima. Takođe, podstiče cirkulaciju u svim delovima tijela.
Čisti kožu. Ima smirujuće dejstvo na ekceme, pa čak i akne, pomaže da se očisti koža.
Čisti jetru. Zato može da se koristi za detoksikacijske dijete (kao što se i koristi u Brojsovoj dijeti), ali takođe i da se pomogne funkcionisanje jetre i žučne kese, ukoliko postoje problemi.
Pomaže u liječenju gastritisa i čira. U tu svrhu preporučuje se da se uzima po jedna kašika soka od krompira razrijeđenog sa malo vode pola sata prije doručka, ručka i večere.

Kako se pravi

Veoma je jednostavno napraviti sok od krompira. Krompir dobro operite i uklonite sa njega sve klice i zelene djelove kore ako ih ima. Potom ga narendajte, stegnite u lanenu krpu i iscijedite sok. Možete upotrijebiti i sokovnik. Sok uvijek pijte svježe iscijeđen, a ako vam je neukusan, možete ga pomiješati sa sokom od limuna, jabuke, šargarape i sl.

Zdravahrana.com

2.8 1 1 1 1 1 Ocijeni 2.80 (5 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.