Zašto je važno jesti hranu bogatu vlaknima

24/04/2013   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Zašto je važno jesti hranu bogatu vlaknima

Zašto morate da jedete vlakna… Živjećete duže, imati manje problema sa srcem, a i probava vas neće mučiti. Treba li vam još razloga za neodložno uključivanje vlakana u svoju ishranu?

Već su nam napunili uši savjetima da bismo u svakodnevnu ishranu trebalo da ubacimo više voća, povrća i cjelovitih žitarica, odnosno vlakana. Nutricionisti odraslima savjetuju da unose oko 14 grama vlakana na 1000 kalorija, a gledajući ukupan dnevni kalorijski unos, to je oko 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Međutim zašto su vlakna toliko važna za naše zdravlje?

1. Održavanje zdravlja debelog crijeva. Vlaknasta ishrana može efikasno pomoći u sprečavanju hemoroida i divertikulitisa ili sluznih kesica koje nastaju na zidovima creva.

2. Duži životni vek. Nedavna studija pokazala je da oni koji konzumiraju preporučene dnevne količine vlakana imaju 22 posto manji rizik od umiranja od bilo kog uzroka.

3. Snižavanje holesterola. Vlakna ometaju apsorpciju žuči pa se ona izlučuje preko debelog crijeva i rektuma. Jetra je tada prisiljena da proizvodi više žučnih soli i tijelo tada koristi holesterol da bi stvorilo žučne soli. Dakle, da bi se dobio holesterol potreban za proizvodnju više žučnih soli, jetra povećava svoju proizvodnju LDL receptora i zato možemo reći da su rastopljiva vlakna jako važna u smanjenju lipoproteina niske gustoće(LDL) ili lošeg holesterola.

4. Sprečavanje dijabetesa. Vlakna pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju šećera. Mnoge studije su pokazale da vlaknasta ishrana smanjuje rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

5. Podsticanje probave. Vlakna omogućavaju lakšu probavu teške i masne hrane i daju stolici gustoću, ali je čine lakšom.

6. Potpomažu mršavljenje.Ispitanici koji su u jednom istraživanju 15 minuta prije obroka pojeli jabuku unijeli su 15 posto manje kalorija u sebe od onih koji su pili sokove. Vlakna se duže razgrađuju pa je osjećaj sitosti dugotrajniji što zasigurno pomaže mršavljenju.

7. Smanjuje se rizik od srčanog udara. Krvni pritisak je niži kod ljudi koji unose dovoljnu količinu vlakana, zato je i rizik od srčanih bolesti manji, uključujući i srčani udar.

Zdravljeisreca.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.