Koje su to zdrave grickalice i zašto ih jesti

05/06/2013   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Koje su to zdrave grickalice i zašto ih jesti

Koštunjavi plodovi ili orašasti plodovi (orah, badem, lješnik, kikiriki, indijski orah...) spadaju u zdrave gricklice. Oni su ukusni, bogati biljnim vlaknima, vitaminima, mineralima i antiokidantima.

Badem je vrlo hranljiva grickalica. Odličan je izvor proteina, sadrži vitamine B2, B3, E, folnu kiselinu, minerale ( magnezijum, kalcijum, fosfor, kalijum, cink ).

Badem snižava nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Takođe je važan za nervni sistem, kosti, protiv gorušice i suve kože. 100g badema ima energetsku vrijednost od 578 kcal, 21,3g proteina i 19,7g ugljenih hidrata. Zbog visokog sadržaja kalcijuma bademi su idealni za osobe koje su alergične na mlijeko i mlečne proizvode. 30g badema sadrži istu količinu kalcijuma kao 1/4 šolje mleka.

Kikiriki je bogat proteinima, biljnim vlaknima, mineralima i vitaminima (vitaminom E i vitaminom K). On pruža osjećaj sitosti i umirujuće djeluje na nervni sistem. Takođe sadrži koenzim Q10, zahvaljujući kojem usporava starenje. Najbolje ga je kupovati u ljusci, jer takav sadrži najviše vitamina i minerala. 100g kikirikija ima energetsku vrijednost od 567 kcal, 25g proteina i 16,14g ugljenih hidrata.

Indijski orah je bogat selenom – antioksidantom koji sprječava razvoj kardiovaskularnih oboljenja i jača imunitet. On sadrži veliki procenat fosfora 20 puta više od ribljeg mesa, zatim veliki procenat vitamina C – čak pet puta više od narandže. Odličan je izvor cinka, kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, gvozđa, vitamina B1, B2, B6 i vitamina E.

Lješnik na 100g sadrži 628 kalorija, 15g proteina; 11,9g ugljenih hidrata. Lješnici su bogati vitaminom C, E i kompleksom vitamina B, koji su važni za nervni sistem i poboljšavaju rad mozga. Od minerala najviše sadrže mangana, selena, gvozđa, bakra, cinka i kalcijuma. Lješnici smanjuju osjetljivost na bol i poboljšavaju raspoloženje, jer sadrže prekursore hormona seratonina.

Pistaći su bogati vitaminom C, A i vitaminima B kompleksa i jedan su od najboljih izvora vitamina C. Takođe su veliki izvor minerala poput kalijuma, kalcijuma, gvođa, magnezijuma, cinka, selena, a posebno, bakra. 100g pistaća sadrži 21g proteina, 27g hidrata. Oni su dobri za kosu, vid, kožu, krvne sudove, bubrege i jačanje imuniteta. Takođe su dobri za održavanje nivoa holesterola.

Orasi imaju veliku kalorijsku vrijednost, jer u 65g masti nalazi se 9g omega-3 masnih kiselina, tako da sprječavaju nastanak kardio-vaskularnih bolesti. U 100g sadrže 15g proteina, 14g hidrata. Orasi su bogat izvor vitamina A, C, vitamina B i vitamina E. Od minerala tu su bakar, gvožđe, magnezijum i kalcijum u tragovima.

Umjesto da jedete nezdrave grickalice, uvjek imajte u vidu mješavinu ovih koštunjavih plodova. Kada ste na poslu, na putu ili želite da grickate nešto uz neki dobar film odlučite se za zdrave grickalice. Osim toga, orašasti plodovi mogu biti obroci, kada se pomiješaju sa voćem ili povrćem. Od njih se mogu praviti i zdrave kaše(u blender spromiješati količinu orašastih plodova po želji, čašu vode i nekoliko voćki, poput banana i jabuka), koje pročišćavaju organizam, stimulišu probavu, daju energiju... Na taj način dobijati brzi i zdravi obrok.

Dodatak orašastim plodovima može biti i sjemenje, kao što su lan, susam, suncokret, bundevino sjeme, koje je izuzetno bogato hranljivim i bio-hemijskim susptancama neophodnim čovjeku i, takođe, se mogu miješati sa orašastim plodovima, voćem, povrćem...

Buditezdravi.info, zdravljeisreća.com

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.