Med - i ljekovit i hranljiv

20/09/2013   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Med - i ljekovit i hranljiv

Postoji nekoliko primjera namirnica koje mogu da traju beskrajno u njihovom sirovom stanju: šećer, so i osušeni pirinač. Međutim, postoji nešto u vezi sa medom - može da ostane potpuno jestiv i nakon hiljadu godina i za razliku od pirinča ili šećera koje ne bi smo odmah prinijeli ustima, to bez problema činimo sa medom – kao da je star svega jedan dan.

Nemoguće je dobiti tako savršen i beskrajan izvor hrane bez skoro savršenog odnosa i harmonije velikog broja faktora. Prvo na red dolazi hemijski sastav samog meda. Med je u osnovi šećer. Šećeri sadrže jako malo vode u svom prirodnom stanju. Med u svojoj prirodnoj formi ima jako malo vlage. Vrlo malo bakterija i mikroorganizama može da preživi u takvim uslovima. Da bi se med pokvario, unutar njega mora da bude nešto što je kvarljivo. Med je takođe prirodno kiselkast i poseduje pH između 3 i 4,5 koji je dovoljan da ubije praktično sve što bi željelo da se nastani u medu. Šanse za preživljavanje bakterija i drugih kvarljivih organizama u medu su jako niske. Zato je med, između ostalog, odličan protiv bakterija i drugih mikroorganizama.

Sledeći bitan faktor su pčele. Nektar, prvi materijal koji sakupe pčele kako bi stvorile med, je prirodno veoma bogat vodom – između 60 i 80 odsto čini voda. Međutim, tokom procesa stvaranja meda, pčele imaju jako bitnu ulogu u uklanjanju vode mahanjem svojim krilima, što bukvalno nektar čini suvim. Hemijski sastav pčelinjih stomaka takođe igra važnu ulogu u otpornosti meda. Pčele u stomaku poseduju poseban enzim i kada one izbacuju nektar iz svojih usta kako bi napravile med, ovi enzimi se miješaju sa nektarom razbijajući ga u dva nus proizvoda – glukonsku kiselinu i hidrogen peroksid.

Hidrogen peroksid je sljedeća stvar koja ulazi u borbu sa svim negativnim stvarima koje bi eventualno mogle da se pojave u medu. Iz ovog razloga med je vjekovima korišćen kao lijek – njegova gustina odbija bilo kakav vid rasta a sadrži i hidrogen peroksid što ga čini savršenom barijerom za infekcije. Dakle, osim proitiv bakterija i mikroorganizama, med je odličan i protiv infekcija.

Med je bogat raznim vitaminima, mineralima, enzimima, organskim kiselinama, antioksidansima... Osim što je ljekovit, med je hranljiv i ima značajnu energetsku vrijednost. Med je odličan zaslađivač, zdrava zamjena za šećer. Naravno, treba ga koristiti u manjim količinima jer može imati dejstvo kao i bijeli šećer.

Zdravljeisreca.com, buditezdravi.info

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.