Orašasti plodovi čuvaju zdravlje i liječe

29/01/2013   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Orašasti plodovi čuvaju zdravlje i liječe

U orašaste plodove, koje neko naziva i jezgrasto voće, spadaju sve vrste oraha, badem, lješnik, kikiriki, pistaći... Sve ove biljke bogate su proteinima, mineralima, vitaminima, enzimima, potrebnim biljnim mastima i kiselinama, ugljenim hidratima, antioksidansima, fitohemikalijama.

Najjednostavnije rečeno, sadrže mnogo toga nephodnog za ljudsko tijelo kao i voće, povrće i žitarice. Uz to, orašasti plodovi su energetski bogati, i mogu biti zamjena za meso i ishranu životinjskog porijekla. Orašaste plodove najbolje je jesti uz voće ili povrće. Moguće su i kašaste kombinacije.

Ranije se smatralo da su orašasti ili jezgrasti plodovi puni masti, pa su ih mnogi zdravstveno svjesni pojedinci izbjegavali. U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Proteome Research navodi se da je konzumacija samo 30 g orašastog voća dnevno dovoljna da smanji rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja.
Istraživači sa Univerziteta Barselona u Španiji proučavali su biohemijske efekte konzumacije orašastog voća na metabolički sindrom, i uopšte, ljudsko zdravlje. Grupu od 22 pacijenta sa dijagnostikovanim metaboličkim sindromom hranili su obrocima obogaćenim orašastim voćem (jezgrastim plodovima) doko 12 nedelja, i uporedili njihove nalaze sa grupom od 20 ispitanika kojima je rečeno da izbjegavaju jezgrasto voće. Nakon toga urađene su analize krvi i urina i nađene su potvrde o nekoliko promjena povoljnih po zdravlje.

Vođa istraživanja, dr Kristina Andres-Lakueva je prokomentarisala: "Promjene u ishrani mogu da pomognu pacijentima da se oslobode viška kilograma i postanu zdraviji... Preporučujemo redovno konzumiranje jezgrastih plodova  koji su prepuni korisnih hranljivih materija, kao što su zdrave masti (nezasićene masne kiseline) i antioksidanata (polifenola) kako bi se ljudi izborili sa poremećajima metabolizma povezanim sa metaboličkim sindromom. Istraživači su po prvi put utvrdili da je konzumacija jezgrastih plodova podigla nivoe serotonina, koji su opet uticali na osjećaj sitosti i sreće (i time smanjili kompulzivnu potrebu za hranom).

Autori ovog istraživanja zaključili su da 30 grama jezgrastih plodova dnevno "smanjuje nivo supstanci u tijelu povezanih sa upalnim procesima i ostalim faktorima rizika od srčanih oboljenja koje posjeduju osobe sa dijagnostikovanim metaboličkim sindromom".
Dakle, moglo bi se reći da šaka jezgrastog voća svakog dana (u koje spadaju orasi, bademi, lješnici, kikiriki, pistaći, indijski orasi, brazilski orah...) može doprineti zdravlju i zaštiti od metaboličkog sindroma i hroničnih oboljenja

Metabolički sindrom je, inače, dobro proučena i dokumentovana grupa bioloških markera i fizičkih pokazatelja za koju se zna da je prethodnik mnogih hroničnih i životno opasnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Metabolički sindrom je u velikoj mjeri posljedica pretjerane količine masti u predjelu abdomena, a ona je opet posljedica ishrane koja je bogata kalorijama koje potiču iz prerađene i pržene hrane. Kako naslage sala (adipozno tkivo) počnu da rastu i šire se preko mjere, one podstiču oslobađanje niza hemijskih signalnih supstanci (mesendžera) koje podstiču stvaranje sistemskih upala i bolesti.
Orašasto voće u ishrani podstiče promjene metabolizma koje djeluju tako da sprječavaju razvoj metaboličkog sindroma

Buditezdravi.info, zdravahrana.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.