Jedite kelj jer je izuzetno zdrav

06/01/2013   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Jedite kelj jer je izuzetno zdrav

Mada ne postoji zvanična definicija termina "superhrana", opšta ideja je da se to odnosi na voće ili povrće koje je posebno hranljivo i doprinosi opštem zdravstvenom stanju, a sadrži mnogo fitonutrijenata. Po toj definiciji, kelj bi sigurno zauzeo mjesto u prvih deset. Ako hoćete da budete zdravi, ne možete da izbjegavate zeleno lisnato povrće, a kelj je jedno od najhranljivijih.

Kelj je dobar izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina K, vitamina A, vitamina C, biljnih vlakana, gvožđa, folne kiseline, aminokiselina, antioksidanta flavanoida i luteina. Lako ga je pripremiti na raznovrsne i ukusne načine.

Evo zašto je kelj posebno zdrav:

Pomaže zdravlje kostiju i sprečavanje osteoproze. Zemlje u kojima se najviše troše meso, mlijeko i mliječni proizvodi, koji se smatraju odličnim izvorima kalcijuma, imaju i najviše osteoporoze - SAD i Švedska. Kelj sadrži mnogo bolje iskoristiv oblik kalcijuma nego mliječni proizvodi a sadrži i veći procenat kalcijuma po kaloriji nego mlijeko. Kalcijum u kelju dolazi u kombinaciji sa magnezijum, koji je neophodan da bi se kalcijum iskoristio u organizmu. A povrh toga, kelj je jedan od najboljih izvora vitamina K, a upravo je vitamin K ona katalitička supstanca u metabolizmu koja reguliše da li će unijeti kalcijum biti raspoređen u kosti, ili će ostati u krvotoku i nataložiti se na neko oštećeno mjesto u krvnim sudovima.
Redovna konzumacija kelja, i uopšte zelenog lisnatog povrća, uz drastično smanjenu konzumaciju prerađenog šećera i mesa smatra se jednim od najefikasnijih načina sprečavanja osteoporoze

Djeluje protiv upalnih procesa. Danas se smatra da su upalni procesi odgovorni za srčana oboljenja, koja su najveći problem današnjice, kao i za autoimune bolesti (alergije, lupus) i artritis. Višak omega 6 masnih kiselina u ishrani pogoduje upalnim procesima, a naša ishrana je upravo takva da unosimo mnogo više omega 6 nego omega 3 kiselina (preko proizvoda biljnog porekla i rafinisanih biljnih ulja, kao što su suncokretovo, kukuruzno...). Nasuprot ovome, omega 3 masne kiseline djeluju antiinflamatorno, ublažujući i sprečavajući upale. U samo 100 kalorija kelj sadrži 20-25 odsto preporučenog dnevnog unosa omega 3 masnih kiselina. A povrh toga, poznato je da vitamin K, kojim je kelj izuzetno bogat, spada u supstance koje učestvuju u regulisanju i saniranju inflamatornih procesa u tijelu. Kombinovano dejstvo ova dva faktora čini kelj namirnicom koju je dr Endru Vejl uvrstio u svoju poznatu "antiinflamatornu dijetu".

Djeluje preventivno protiv nekoliko vrsta raka. Postoji nekoliko proučavanja o 5 vrsta raka - uključujući rak bešike, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate, za koje se pokazalo da unos krstašica, a posebno kelja, može imati ne samo preventivno dejstvo, nego i pomoći njihovom liječenju. Preventivna svojstva kelja su povezana sa neobično velikim koncentracijama dvije vrste antioksidanata, karotinoida i flavanoida. Od karotinoida, značajni su lutein i beta karotin, koji imaju antioksidativna svojstva i smanjuju rizik od razvoja katarakte, ateroskleroze i hronične opstruktivne bolesti pluća. Kelj sadrži preko 45 flavanoida, od kojih su najznačajniji kempferol i kvercetin, takođe značajni preventivni faktori. Preventivnom dejstvu kelja doprinose glukozalinati, za koje je poznato da imaju preventivno dejstvo protiv nastanka malignih oboljenja. Kada se kelj pojede i svari, ti glukozalinati se u tijelu pretvaraju u supstance koje djeluju antikancerogeno.

Pomaže detoksifikaciju organizma. Kelj ima pouzdano utvrđenu ulogu u procesu detoksifikacije tijela. Pokazano je da izocijanai (ITC), koji u tijelu nastaju od glukozalinata iz kelja pomažu da se regulišu detoksifikacijske aktivnosti u našim ćelijama. Oni ubrzavaju tu aktivnost, a posebno sumporna jedinjenja iz kelja pomažu izbacivanje toksina iz našeg tijela, jer je poznato da ta aktivnost zahtijeva prisustvo sumpora.

Iako se kelj smatra zimskom biljkom, ima ga tokom cijele godine. U zimu je slađi, ako uvene ili postane braon, malo je gorči. Kelj može da se kuva, a može da se jede i sirov, može da se koristi da se uviju sarmice sa integralnim pirinčem, ili može da se doda u mikser kada se pravi sok od povrća. Može da se blanšira, kuva, krčka, kuva na pari ili prži. Odličan je sa integralnim pirinčem, soja sosom ili susamovim uljem. U jelima može da zamijeni spanać ili kupus.
Možete da ga isjeckate sitno kao peršun i dodate salatama ili supama. Možete da sitno isjeckanim keljom pospete picu. Uklapa se i u lazanje, burito, kajganu... Daće boju i specifičan ukus gotovo svakom jelu.

Zdravahrana.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.