Štetni vinobran u mesu iz crnogorskih radnji

05/01/2015   Zdravko Vučinić   Nezdrava ishrana
Štetni vinobran u mesu iz crnogorskih radnji

Mesni proizvodi (ćevapi, pljeskavice i roštiljske kobasice) u čak 39 od 50 mesara u Podgorici, Cetinju i Tuzima, u kojma je Veterinarska inspekcija u novembru i decembru prošle godine obavljala kontrole, bili su pozitivni na vinobran, konzervans čije je miješanje sa mesom strogo zabranjeno, piše Dan.

Iz Uprave za inspekcijske poslove, u okviru koje se nalazi Veterinarska inspekcija, potvrdili su da je zabranjeno da se vinobran koristi u mesu, te da su kontrolisanim objektima naložili da unište mesne prerađevine u kojima je utvrđeno prisustvo konzervansa i izrekla im novčane kazne od po 5.500 eura.

U opštini Podgorica, u periodu od 11. do 14. novembra, od 35 objekata, u kojima su uzeti uzorci, rezultati na vinobran bili su nozitivni u 31, dok su 4. i 5. novembra uzorci uzeti u četiri objekta, od kojih je jedan bio pozitivan. U Cetinju su uzorci uzeti 26. novembra u pet objekata i svi su bili pozitivni na vinobran, a u Tuzima su uzorkovane dvije mesare i u obje su rezultati na vinobran bili pozitivni. Uzorci su uzeti 4. decembra u Danilovgradu u četiri objekta, a rezultati nijesu bili pozitivni na vinobran.

Vinobran ili sumpor-dioksid jedan od najčešćih konzervanasa u zimnicama, voćnim sokovima, sirupima, vinima, u većim količinama može da izazove glavobolje i povraćanje, piše specijalizovani portal pregled.com. Tehnički gledano, vinobran jeste otrovno jedinjenje, ali u umjerenim količinama se, još od srednjeg vijeka, koristio kao konzervans u vinima, ali i za kisjeljenje povrća. Kao konzervans za meso je strogo zabranjen. Vinobran se u kisjeloj sredini raspada na sumpor dioksid i kalijum sulfat. Koristi se za zaustavljanje vrenja, čuvanje boje voća i povrća, uz sprječavanje procesa tamnjenja pri obradi. Efikasno ubija i bakterije i kvasce i gljive.

“Malo veće količine preko dozvoljene izazivaju konzumentima loših vina glavobolju. Zato treba strogo poštovati pravila doziranja, ali i čuvanja voća, vina i drugih proizvoda koji sadrže metabisulfite. Lijepa boja suvog voća potiče od ovog konzervansa. Dakle nije sve tako zdravo u sušenom voću, kako se obično misli. U vinima se ne koristi u količinama većim od 10 g na 100 L vina. Češće i manje. Za voće je preporučena količina 2,5 g na 5 litara tečnosti. Vinobran se rastvora u hladnoj vodi. Ne dodaje se tamo gdje se naknadno očekuje prirodno kišeljenje vrenjem. Sprječava vrenje, jer ubija bakterije”, konstatuje nutricionista Zoran Vujčić na svom specijalizovanom sajtu.

vijesti.me, portalanalitika.me

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.