Šećer uništava zdravlje

25/12/2012   Zdravko Vučinić   Nezdrava ishrana
Šećer uništava zdravlje

Šećer je namirnica koja se smatra apsolutno nezdravom. Tu se, naravno, misli na bijeli šećer, rafinisani, prerađeni. On se nalazi u kolačima, slatkišima, vještačkim i gaziranim pićima, rafinisanoj i konzervisanoj hrani...  Postoje stručnjaci iz medicine koji tvrde čak da je šećer, kada se koristi u velikoj meri, štetniji i od mesa.

Rafinisani šećer vrlo brzo ulazi u krvotok čime se naglo podiže nivo glukoze u krvi. Namirnice bogate tim šećerom po pravilu sadrže i brojne druge hemikalije štetne po zdravlje. Zbog vrlo brzog dotoka šećeta u krvotok čovjek odmah osjeti povećanu energiju. Zaista, šećer daje energiju ali istovremeno se radi o namirnici koja je bogata kalorijama, nema nikakvu hranljivu vrijednost niti vlakna, a još se zna da se za nastanak šećera koriste razne hemikalije.

Šećer inače može podstaknuti osjećaj sitosti kod čovjeka prije nego što se pojedu potrebni hranljivi sastojci iz hrane. Ali „poletnost” od dejstva šećera je samo privremena, budući da se pokreće reakcija pankreasa, koji u toj situaciji počne proizvoditi insulin koji ide u krvotok da bi spustio nivo šećera u krvi. U tom slučaju, s obzirom na to da nema djelovanja vlakana koja se nalaze u biljnoj hrani, ponekad je učinak insulina prebrz i onda dolazi do pada nivoa glukoze, koji često prate osjećaj slabosti, gladi, umora i iscrpljenosti. Sve u svemu, dolazi do takozvanog jo-jo efekta, odnosno veliki skok i veliki pad, koji vremenom izaziva posljedice, među kojima je i dijabetes.

Šećer, takođe, izaziva razdražljivost, naročito kod djece, a kod odraslih i depresiju, konfuziju i posebnu iscrpljenost kada se završi stimulativni efekat šećera. Američki istraživači su radili i niz ispitivanja kako korišćenje šećera slabi sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju bakterije. Ta istraživanja su pokazala da kapacitet bijelih krvnih zrnaca da razaraju bakterije slabi kako korišćenje šećera raste. To donekle objašnjava zašto dijabetičari često dobijaju infekcije stopala i druge tipove infekcija.

Ima ljekara koji idu toliko daleko da kažu da je šećer ubica. Činjenica je da ako čovjek ima neku ozbiljnu bolest, ili ako želi da preventivno očuva zdravlje, mora izbaciti rafinisani šećer iz ishrane. Ćelije raka se hrane šećerom. Pojedini istraživači čak kažu da je povećanje unosa šećera kod bolesnika od raka isto kao da sipate benzin u tinjajuću vatru.

Jedan od glavnih izvora rafinisanog šećera su gazirana i druga vještačka pića, koja uz to nemaju maltene nikakvih hranljivih sastojaka. Takvim pićima se dodaje i kofein, vještački zaslađivači i mnogo toga, što predstavlja udar na organizam.

Velika je razlika između prirodnog, koji se nalazi u voću i biljkama, i rafinisanog šećera. Da bi koristilo rafinisani šećer, tijelo mora da pozajmi rezerve minerala iz tijela što dovodi do tanjenja kose i do slabljenja strukture kostiju. Šećer „krade” kiseonik ćelijama, „ krade” iz tijela hrom, cink, kalcijum, vitamine B kompleksa, C... Sve to može dovesti do raznih zdravstvenih problema, ne samo dijabetesa. Slatkiši, pića sa puno šećera, najveći su neprijatelji zuba jer podstiču stvaranje karijesa.

Šećer je povezan i sa gojaznošću, povišenim trigliceridima, bolestima srca i krvnih sudova, smanjenom otpornošću prema bolestima, problemima sa varenjem. Šećer, takođe, stvara naviku, odnosno što ga više koristimo veća je i želja za njegovm upotrebom. Veće količine šećera u krvi, prema pojedinim analizama, mogu da se kombinuju sa LDL holesterolom kako bi proizvele jedinjenje koje je štetno za zid krvnih sudova, stimulišući na taj način aterosklerozu. Šećer i mlijeko, u kombinaciji, u tijelu stvaraju butil-alkohol, a u želucu se dešava vrenje. Šećer je izuzetno štetan i za oči, zbog čega najbolji stručnjaci odmah preporučuju prekid unosa šećera svakome ko ima bilo kakve probleme sa očima i vidom.

Posebno se mora paziti na djecu, kako im se daje slatko, da ne bi postali razdražljivi, agresivni i ne oslabi im imunitet. Najbolje je djecu hraniti voćem i prirodnim zaslađivačima koji se prave od voća, meda i slično.

Kada je u pitanju med, on je zdrav i ljekovit, pod uslovom da mu nije dodat šećer prilikom proizvodnje i pod uslovom da se koristi u malim količinama. Iako sadrži hranljive sastojke, vitamine, organske kiseline, minerale i druge sastojke važne za organizam, med u većim količinama izaziva isti efekat kao i bijeli šećer. U svakom slučaju, pčelinji proizvodi poput meda, propolisa, polena i matične mliječi, su zdravi kada se adekvatno koriste.

Što se tiče smeđeg šećera, on je samo malo manje loš od bijelog, jer nije potpuno rafinisan, ali i njega bi trebalo izbjegavati.

Zdravko Vučinić

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (2 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.