Sada je pravo vrijeme da prestanete sa pušenjem

03/03/2018   Nina Vučinić   Duvan, alkohol, kafa, droga
Sada je pravo vrijeme da prestanete sa pušenjem

Pušenje je štetno po zdravlje – to je činjenica u koju više niko ne sumnja. Isto tako, niko ne sumnja i da nije lako ostaviti duvan. Ali, ako ste se na to odlučili, u tome vam može pomoći zdrava ishrana kao i određeni suplementi…

Zdrava ishrana je važna za svaku osobu, ali pušači naročito moraju da budu svjesni toga. Oni koji se odluče da prestanu da puše, treba da znaju da mnoge namirnice otežavaju proces odvikavanja od pušenja. Reč je o namirnicama koje povećavaju kiselost organizma i time usporavaju proces izlučivanja nikotina iz organizma, što vodi ka povećanoj želji za pušenjem. U namirnice koje povećavaju kiselost, spadaju: meso, iznutrice, sirevi, jaja i alkohol.

Drugo, zbog štetnih materija iz duvanskog dima koje svakodnevno unose u organizam, pušači imaju deficit mnogih vitamina i minerala, jer pušenje sprečava njihovu apsorpciju. Tu spadaju vitamin D, kalcijum, vitamin C, E i selen – koji su, kao snažni antioksidansi, to jest borci protiv oksidativnog stresa, raka i drugih ozbiljnih bolesti – i najpotrebniji pušačima. Pušački metabolizam je promijenjen dugotrajnim unošenjem toksina iz duvanskog dima, tako da je, recimo, pušačima svakog dana neophodna dva i po puta veća količina vitamina C nego nepušačima. Istovremeno, organizam pušača u nastojanju da se oslobodi cijanida i teških metala koji se unose pušenjem povećano izlučuje vitamin B12 jer on ima sličan metabolizam kao cijanid.
Da ne biste osjetili posljedice nedostatka ovih materija, važno je da svakodnevno konzumirate voće i povrće kao što su kupus, paprika, šargarepa, pomorandže, limun, ali i sjemenke suncokreta, bundeve, lana… Poželjno je da minimum 15 minuta dnevno provodite na suncu, kako biste snabdjeli organizam optimalnom količinom D vitamina.

Još neki korisni savjeti koji će vam pomoći da ostavite duvan:
● Pijte oko 2 l vode dnevno, to će vam pomoći da što prije očistite organizam od nikotina.
● Ne konzumirajte žestoka alkoholna pića, pivo i vino, kao i gazirane napitke, naročito one sa kofeinom.
● Izbjegavajte kafu, kako ne biste osjetili iskušenje da zapalite.
● Ne posjećujte jedno vrijeme kafiće i druge zadimljene prostore, koji će vas asocirati na pušenje.
● Dva do tri puta dnevno uživajte u toplim kupkama ili tuširanju – to mnogima pruža veće zadovoljstvo i opuštanje nego pušenje.
● Šetajte dva do tri puta dnevno po pola sata-sat, naročito nakon obroka. To će vam pomoći da zaboravite na cigarete i oslobodite se napetosti.

 

Preuzeto sa sajta www.tinkturedrsulca.com

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.