Bolest opijanja: alkohol i prouzrokovane štete

26/07/2015   Zdravko Vučinić   Duvan, alkohol, kafa, droga
Bolest opijanja: alkohol i prouzrokovane štete

Alkohol šteti svakom organu u tijelu i uzrokuje mnoge bolesti:

Oštećenje živaca

Alkohol štetno deluje na živce. Jedan od pet alkoholičara obolijeva od djelimične paralize ili ima trajne bolove. Jedan se bolesnik žalio da ne može podići ruku dovoljno visoko da se obrije. Drugi se žalio da mu je svaki korak bolan kao da mu se stotine eksera zabadaju u tabane.

Oštećenje jetre

Alkohol nepovoljno djeluje na jetru. Ona zbog ciroze otvrdne kao kamen. Krv jedva prolazi kroz njih. Jak povratni pritisak potiskuje tečnost u noge i trbušnu šupljinu. Trbuh se nadima toliko da bolesnik ima tegobe s disanjem. Ta se tečnost može izvući kanilom, ali se za nekoliko sedmica ili dana tečnost ponovno stvara. Uprkos savremenom liječenju, tečnost se sve brže nakuplja. Krv mimoilazi oštećenu jetru kroz druge vene uključujući one u jednjaku. Te se vene proširuju i mogu popucati. Povraćajući goleme količine svježe krvi, alkoholičar često nasmrt iskrvari.

Oštećenje srca

Alkohol nepovoljno djeluje na srce. Tokom godina srce se pretvara u veliku mlohavu vreću koja jedva djeluje kao pumpa što sprovodi krv po tijelu. Noge i trbuh natiču od tečnosti koja se tu skuplja. Srce bez upozorenja može upasti u grčevit poremećaj ritma, uzrokujući iznenadnu smrt.

Oštećenje mozga

Alkohol i nedostatak vitamina nepovoljno djeluju na mozak. Alkoholičar gubi pamćenje pa izmišlja fantastične priče kako bi popunio praznine u sjećanju. Ne može pronaći ključeve, pa mozak tu prazninu puni pričom o lopovima koji ga potkradaju. Zaboravlja da je ostavio spoljna vrata otvorena pa izmišlja da su sigurno neki strani ljudi ušli u kuću. Zvuči smiješno, ali je tragično za najbližu rodbinu.

Agonija odvikavanja

Kao stažista vidio sam (S. I. McMillen) čovjeka koji je patio od krize odvikavanja od alkohola kako na odjeljenju dolazi na ružičastom slonu. Barem je mislio da na njemu jaše. Drugi je vrištao dok je mislio da ga rastrže čopor crvenih gorila. Na velikim odjeljenjima nastala je toga dana prava ludnica dok su bolesnici vikali i skrivali se od zamišljenih životinja. Jednom sam vidio kako je bolesnik razbio prozor na dvadesetom spratu da pobegne od svoje halucinacije. Na sreću, bolničarka ga je uhvatila za ogrtač i povukla natrag. Te smo bolesnike morali vezati za krevete i davati im visoke doze morfijuma. Međutim, mnogi od njih su i uz naše najbolje liječenje umrli. U današnjim se bolnicama ljekovima nadzire većina simptoma krize pri odvikavanju. U životu, međutim, mnogi alkoholičari nastavljaju piti samo da bi izbjegli užas odvikavanja.

Oštećenje nerođenih

Kada se trudnica opija, njeno se nerođeno dijete takođe opija, jer alkohol prelazi iz majke u plod. Još nerođeno dijete može postati alkoholičar dok se još nalazi u majčinoj utrobi. U porođaju takva dojenčad prolaze kroz muke odvikavanja od alkohola tokom nekoliko dana u jedinici intenzivne nege za novorođenčad. Djeca koju rađaju alkoholičarke sklona su umnoj zaostalosti, slaboj usklađenosti mišićnih pokreta i nenormalnim moždanim talasima - fetalnom alkoholnom sindromu. Čak i majke koje se povremeno opijaju rizikuju pobačaj, prerani porođaj i invalidno dijete. Čak i malo alkohola stvara takva oštećenja, pa ljekari upozoravaju majke neka ne piju nikakva alkoholna pića tokom trudnoće.

Poremećaji seksualnosti

Prema popularnom mitu alkohol pojačava seksualnu moć. Zapravo, alkoholičari imaju snižen nivo testosterona, oštećene seksualne funkcije i nagon. Prvi su oprobali Viagru. Vilijam Šekspir je zapazio da piće "podstiče želju, ali onemogućuje izvođenje".

Dr S.I. Mekmilen i dr Dejvid E. Stern

4 1 1 1 1 1 Ocijeni 4.00 (2 Glasova)

Tagovi:   alkohol

Prevod

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Ohrabrenje za majke!

 

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.