Žutica kod novorođenčadi i drveni ugalj

18/04/2018   Nina Vučinić   Zdravlje djece
Žutica kod novorođenčadi i drveni ugalj

Žutica kod novorođenčadi


Potreba da se daje transfuzija bebama sa inkompatibilnim Rh faktorom (fetalna eritoblastoza - povećan broj eritoblasta u krvi) svedena je u nekim mjestima za preko sedam posto korišćenjem drvenog uglja. Ako je nivo bilirubina kod novorođenčeta viši od deset miligrama, beba treba da na svaka dva do tri sata dobije kafenu kašičicu drvenog uglja izmiješanog sa dovoljno vode da može da prođe kroz cuclu. S obzirom da nivo bilirubina u serumu treba da pređe dvadeset procentnih miligrama prije razmatranja izmjene krvi transfuzijom, režim uzimanja drvenog uglja omogućava ranije izlječenje i često stabilizuje bilirubin na nivou daleko ispod dvadeset miligrama.
Na izmjenu krvi transfuzijom obično se pomišlja tek u slučajevima kada nivo izuzetno poraste (preko 25 m/decilitar).

Prvi slučaj neonatalne žutice koji smo liječili drvenim ugljem bila je beba koja je dojena i kod koje se žutica pojavila četvrtog dana po rođenju. Petog dana otac je bebu odveo u laboratoriju gdje je utvrđeno da je ukupan nivo bilirubina 12 procentnih miligrama. Dvanaest sati kasnije popeo se na 14,5 procentnih miligrama, a šest sati poslije toga na 16 procentnih miligrama. Savjetnik se složio sa našom sumnjom da je riječ o ABO inkompatibilnosti. Tada smo počeli da određujemo nivo bilirubina na svakih šest sati prema odgovarajućim laboratorijskim analizama. Kada je bilirubin porastao na 18 procentnih miligrama, konsultant je počeo da se priprema za transfuziju radi izmene krvi. Na naš savjet, majka je u istom satu počela da daje bebi onoliko rastvora drvenog uglja koliko je beba mogla da prihvati i sjedjela na suncu sa raspovijenim djetetom u krilu, izlažući ga suncu preko jednog sata, kako prednji tako i zadnji dio (bebe imaju veću toleranciju na sunčeve zrake od odraslih i teže dobijaju opekotine). Sljedeća kontrola nivoa bilirubina poslije šest sati rezultirala je smanjenjem na 16,5 procentnih miligrama i bili smo sigurni da je izbjegnuta opasna izmjena krvi transfuzijom. Nastavljanjem ovim načinom liječenja bilirubin je počeo da opada i desetog dana sveden je na nivo od 4 procentna miligrama.

S obzirom da na ostećenje mozga kod novorođenčadi ukazuje nizak nivo kiseonika prije nego visok bilirubin, uvijek treba posvetiti maksimalnu pažnju da oko bebe uvjek cirkuliše svjež vazduh. Ako se sa davanjem drvenog uglja počelo u dvanaestom satu njenog života, on će biti manje efikasan nego da se počelo u četvrtom satu njenog života, s obzirom da enteropatična cirkulacija bilirubina može da ima odlučujuću ulogu u određivanju količine ukupnog bilirubina u prvim satima života.

Dr Agata i Dr Kalvin Treš

Doktori Kalvin i Agata Treš su ljekari koji su vidjeli kobna dejstva raznih bolesti. Krajem 60-ih razmišljali su i došli do zaključka da se velik broj bolesti može eliminisati putem preventivne medicine. Napustili su svoje privatne prakse i 1970. osnovali Uchee Pines Institut, neprofitnu obrazovnu ustanovu za prirodno liječenje. Tamo su u praksi koristi veliki broj jednostavnih ljekova za ozdravljenje, kao što su hidroterapija, masaža, ishrana i, naravno, drveni ugalj

Nastaviće se…

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Izrada sajta