Izlaganje sunčevoj svjetlosti jedan od zakona zdravlja

25/12/2012   Zdravko Vučinić   Zakoni zdravlja
Izlaganje sunčevoj svjetlosti jedan od zakona zdravlja

Izlaganje sunčevoj svjetlosti je jedan od zakona zdravlja. Tada se broj bijelih i crvenih krvnih zrnaca povećava, stvara se dobar izvor D vitamina za tijelo, rane na koži brže zacjeljuju, bakterije se uništavaju, preko znojenja se izbacuju otrovi iz tijela. Sunce generalno pomaže jačanju imunog sistema, opušta i pomaže rad mišića, djeluje anistresno, stišava ritam disanja, a zagrijavanjem i krvotok postaje bolji, poboljšava se prihvatanje kiseonika od strane ćelija...

Sunčeva svjetlost, takođe, dokazano snižava nivoe holesterola, triglicerida i šećera u krvi, i značajno pomaže u sprečavanju i liječenju osteoporoze. Uvijek je i dobro da prozori budu otvoreni, tako da sunčevi zraci uđu u kuću. Adekvatno vrijeme provedeno na suncu bilo bi nekih 30-ak minuta dnevno, ali ne tokom najtoplijeg dijela dana.

Svako živo biće na planeti Zemlji je zavisno od sunca. Sunce je najveći izvor energije. Da nema sunca ne bi bilo ni hrane. Biljke zavise od sunca, odnosno bez sunčeve energije, između ostalog, ne bi mogle da se razviju i da crpe kiseonik i hranljive elemente iz zemlje. Sunce ima važnu ulogu u „milion“ drugih procesa u našem svijetu, bez kojih ne bi bilo moguće održavanje života.
I u očuvanju zdravlja sunce igra važnu ulogu. Izlaganje sunčevoj svjetlosti smatra se jednim od najvažnijih preduslova za dobro zdravlje, i uopšte za liječenje.
Dr Lorin Dej kaže da „ne možeš napraviti dobru baštu, a kamoli zdravo tijelo bez obilja sunca“.

Umjereno

Kada se govori o izlaganju suncu, tu treba biti pažljiv i umjeren. Čovjek bi, kako će vam kazati svaki ozbiljan stručnjak iz medicine, trebao da bude na suncu svakog dana kada za to ima priliku. To konkretno znači da svoju kožu (ruke, noge, lice, ramena...) treba izlagati sunčevoj svjetlosti, kroz šetnju, vježbanje, sjedjenje na terasi, bašti, kafani...
Što se tiče sunčanja na plaži, tu treba biti veoma oprezan. Totalno sunčanje ljeti se ne preporučuje duže od 45 minuta na dan, i to najkasnije do 11 sati prije podne, ili nakon 17 sati poslije podne, jer u suprotnom može biti neželjenih posljedica, opekotina.

Ljekovito

Sunčevo svjetlo inače uništava mikrobe, i zato je važno sunčati i provjetravati kućne i radne prostorije. Uvijek je dobro da prozori budu otvoreni, tako da sunčevi zraci uđu u kuću i radne prostorije unište mikrobe i bakterije..
Ono što je vrlo značajno je da djelovanjem sunčevog svjetla na kožu tijelo proizvedi vitamin D, koji važan za mnoge funkcije u tijelu, poput održavanja ravnoteže kalcijuma, zdravlja kostiju... Sunčevi zraci su u stanju i da u tijelu holesterol pretvaraju u vitamin D čija je nesporna uloga i u sprečavanju rasta kancerogenih ćelija.

Istraženo je i da se izlaganjem prirodnoj svetlosti tokom dana kod čovjeka povećava proizvodnja hormona melatonina noću. Melatonin, između ostalog, usporava proces starenja. Što smo stariji to manje proizvodimo melatonin. U cilju usporavanja starenja, možemo da poboljšamo proizvodnju melatonina većim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Sjajna svetlost kao što je sunčeva, takođe može da poveća proizvodnju serotonina tokom dana što zauzvrat može da spriječi zamor i depresiju. Sunčevo svjetlo izaziva raspoloženje i osjećaj zadovoljstva kod mnogih ljudi.

Često se od ljekara može čuti da sunce može izazvati rak kože. To je donekle tačno, ali pod uslovom ako se pretjeruje sa izlaganjem suncu, i još ako se uz to nezdravo živi, odnosno ako se unosi višak masnoća, nedovoljno pije voda voda i slično.
Opekotine od sunca su izuzetno štetne, jer uništavaju zdravo, živo tkivo kože, i tada može doći do podsticanja raka kože. Opekotine kože ili pretjerano izlaganje suncu mogu uništiti elastičnost kože i lojne žlijezde što dovodi do stvaranja bora i preranog starenja, a vremenom može podstaći rak kože. Sa druge strane, umjereno izlaganje suncu daje koži zdrav sjaj i čini da ona bude glatka i elastična.

Zdravko Vučinić

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Codepixel
Izrada sajta