Drveni ugalj sprečava dijareju, mučninu, povraćanje...

25/02/2018   Nina Vučinić   Prirodno liječenje i detoksifikacija
Drveni ugalj sprečava dijareju, mučninu, povraćanje...

Važna liječenja drvenim ugljem

Dijareja

Možda se najefikasnije dejstvo drvenog uglja vidi u slučaju dijareje. U ratu su ga vojnici koristili kako za spriječavanje tako i za lijecenje dijareje. Istovremeno, Francuzi su izvijestili o koristima drvenog uglja u vojnim pohodima; i u njemačkoj literaturi su nađeni slični izvještaji. Vojnici, su imali običaj da odnesu drveni ugalj kući, svojim porodicama, i tako je on postao uobičajeno sredstvo koje se koristi u cijeloj Evropi.

Kod dijareje izazvane kolerom, dvije pune kafene kašičice drvenog uglja u prahu treba da se daju četiri puta dnevno, kao i poslije svake rijetke stolice. Sva tečnost koju neko može da popije treba da se dopuni sa jednom do dvije i po litre rastvora natrijum­hlorida intravenski ili kroz čmar ili potkožno. Kako kolera izaziva ozbiljnu dehidraciju, sa njom se mora boriti od samog početka liječenja. Kada pacijent umre, razlog smrti obično nije trovanje već dehidracija. Dehidraciju treba liječiti supom od povrća u koju se dodaje ½ do 1 kafena kašičica soli. Izmjeriti količinu tečnosti koja se gubi preko stolice i urina i zamjeniti je sa plus 8 uobičajenih čaša dnevno, plus jos malo u slučaju groznice i znojenja. Obraćanjem velike pažnje i savesnom brigom ovi pacijenti mogu da se spasu.

Grupa mladih djevojaka sa svojim vođom otišla je na četvorodnevno kampovanje u šumu. Napravile su logorsku vatru, pojele ponijeti ručak pripremljen za piknik i otišle na spavanje. Tokom noći nekoliko djevojaka je dobilo dijareju. Ujutru su se i vođa puta i sve djevojke loše osećali i većina je dobila dijareju. Do noći su sve imale isto oboljenje. Savjetnica kampa se pitala šta da uradi - da li da povede cijelu grupu kući, da pokušaju da izdrže do kraja, ili da pozove ljekara? Čula je da je drveni ugalj dobar za dijareju i dok je gledala u vatru, odlučila je da pokuša da ga napravi. Uzela je nekoliko komada dijelom sagorjelog drveta iz vatre, isprala pepeo sa njih i žvakala što je više mogla pretvarajući ih tako u prah. U roku od jednog sata osjećala se sasvim dobro. Ubijedila je četiri od osam djevojaka da žvaću sagorjele komade drveta. Sve djevojke koje su to probale oporavile su se u roku od jednog sata. One koje nisu mogle sebe da natjeraju da žvaću sagorelo drvo bolovale su tokom cijelog kampovanja.

Doza drvenog uglja za slučaj dijareje je puna doza koja se daje uzastopno; jedna doza poslije svake rijetke stolice. Koristiti jednu punu supenu kašiku promiješanu u vodi za odrasle i odgovarajuće manju dozu za dijete.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje se takođe veoma djelotvorno liječe drvenim ugljem. Odraslima davati punu dozu - jedna do dvije pune supene kašike pomiješane sa malo vode, ili oko pola doze za dijete poslije svakog povraćanja. Ukoliko se povrati drveni ugalj, treba odmah ponovo dati punu dozu. Čak i ako drveni ugalj treba stalno ponovo davati pokazaće se da je to vrijeđelo. Poslije svake doze popiti jednu ili dvije pune čaše vode.

Nikada nijesmo čuli za neki slučaj da su se akutna mučnina i povraćanje, ukoliko se odmah počelo sa liječenjem, nastavili i poslije tri prihvaćene doze drvenog uglja. Smatramo da je to najdjelotvornije liječenje koje je na raspolaganju za mučninu i povraćanje i uvijek ga treba koristiti kao prvi izbor. Veoma izmučeni pacijenti vrlo često se osećaju bolje čim progutaju talog drvenog uglja stvoren miješanjem drvenog uglja u prahu sa vodom.

Anemija izazvana kancerom

Kod pacijenata koji zbog kancera imaju anemiju davanje drvenog uglja ponekad može da dovede do smanjenja anemije, s obzirom da se ona kod pacijenata sa kancerom javlja kao posljedica toksičnosti samog kancera. Davanje drvenog uglja moze da ukloni otrovne supstance koje spriječavaju rad koštane srži i omogući njeno uobičajeno funkcionisanje.

Dijabetes (šećerna bolest)

Drveni ugalj se koristi za liječenje pacijenata koji boluju od dijabetesa. Drveni ugalj adsorbuje glukozu u crijevu sto nekim pacijentima omogućava da uzimaju manje doze insulina ili sredstava koja se uzimaju oralno za smanjenje nivoa šećera. Drveni ugalj je takođe izazvao smanjenje simptoma oštećenja krvnih sudova i nervne patologije, komplikacije od koje se najviše strahuje kao posljedice dijabetesa. Takođe je uočena normalizacija rada organa za varenje. Neke studije su pokazale tendenciju smanjenja triglicerida, kao i smanjenje indeksa stvaranja masnih naslaga na krvnim sudovima. To su sve korisni efekti na dijabetes, jer umanjuju neke od najmučnijih simptoma i prateće neželjene posljedice.

Kiseonik za kožu preko drvenog uglja

Drveni ugalj vezuje kiseonik i raznosi ga sa sobom kad god se primjenjuje. Ako je bilo kojoj povredi kao što je, na primer, gangrena izazvana dijabetesom potreban kiseonik, jedan od načina da tkiva direktno dobiju kiseonik jeste korišćenje komprese (obloge) sa puno drvenog uglja. Prisustvo kiseonika u drvenom uglju je otkriveno prilikom hemoperfuzije za privremenu vještačku podršku rada jetre.

Ostale dobro poznate primjene drvenog uglja

Drveni ugalj može takođe da se koristi za liječenje crijevnih gasova i poremećaja u radu crijeva. Oblast u kojoj je drveni ugalj u najvećoj mjeri priznat i o čemu se najvise piše u najraznovrsnijim medicinskim i zdravstvenim publikacijama jeste njegovo dejstvo na kontrolisanje crijevnih gasova. Iako je drveni ugalj veoma stari lijek, njegovo dejstvo je bolje od simetikona, sredstva koje se danas obično koristi u ove svrhe. Nekada se drveni ugalj često koristio protiv gasova, kako u Americi tako i u Evropi, ali je zamijenjen proizvodom koji je komercijalno atraktivniji. Odnedavno se drveni ugalj ponovo sve više koristi u ove svrhe.

Dr Agata i Dr Kalvin Treš

(Doktori Kalvin i Agata Treš su ljekari koji su vidjeli kobna dejstva raznih bolesti. Krajem 60-ih razmišljali su i došli do zaključka da se velik broj bolesti može eliminisati putem preventivne medicine. Napustili su svoje privatne prakse i 1970. osnovali Uchee Pines Institut, neprofitnu obrazovnu ustanovu za prirodno liječenje. Tamo su u praksi koristili veliki broj jednostavnih ljekova za ozdravljenje, kao što su hidroterapija, masaža, ishrana i, naravno, drveni ugalj.)

Nastaviće se…

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Izrada sajta