Kako drveni ugalj liječi trovanje pečurkama

18/02/2018   Nina Vučinić   Prirodno liječenje i detoksifikacija
Kako drveni ugalj liječi trovanje pečurkama

Kako drveni ugalj liječi trovanje pečurkama?

Ako se svakog dana pojedu tone pečuraka, kuvanih u supama, pečenih na picama i isječenih u svijetlo smeđe brežuljke u "boljim" restoranima za salate, postoje neke situacije koje mogu da izazovu strah i brigu veću od one kada se ide u svoje dvorište i beru sopstvene "jestive" pečurke. Sama pomisao da se pojede otrovna pečurka predstavlja pravo prokletstvo, i to s valjanim razlogom.

Nauka još nije pronašla pouzdan lijek protiv uzimanja Amanita phalloides (zelena pupavka). Pokušalo se sa bezbroj "liječenja" uz sporadičan uspjeh, koja uključuju: prednizon, tioktovsku kiselinu, vitamin C, penicilin, citohrom C i hemodijalizu, kako samu tako i u kombinaciji sa prethodno navedenim. Međutim, dobro se zna, iako se to znanje ne prihvata baš rado, da drveni ugalj liječi ili neutrališe otrov.

U jednom izveštaju govori se o sedmoro ljudi koji su pojeli više od tri pečurke (u principu se smatra da su tri pečurke smrtonosna doza) i potražili pomoc tek 16 sati kasnije. Jedna od četiri žene liječena je, za razliku od ostalih pacijenata, u drugoj bolnici transfuzijom i peritonealnom dijalizom. Osam dana se nalazila u jetrenoj komi i ostala tri mjeseca u bolnici dok se nije toliko oporavila da je mogla da nastavi sa liječenjem kod kuće. Njen suprug, koji je pojeo istu količinu pečuraka, liječen je hemoperfuzijom (filtriranje krvi) pomoću drvenog uglja. Poslije šest dana je izašao iz bolnice dobro se osjećajući. Četvoro njih je izašlo poslije tri dana. S obzirom da drveni ugalj vezuje otrovne supstance (alfra-aminitin) iz vodenih i proteinskih rastvora u vještačkoj sredini, može se pretpostaviti da to isto čini i u tijelu, kako ovaj slučaj to pokazuje. Sedam slučajeva, liječenih 16 sati poslije unosa pečuraka, ukazuje da drveni ugalj može efikasno da ukloni otrove iz krvi čak i 24 sata poslije unošenja u organizam zelene pupavke.

U cijelom svijetu drveni ugalj se sve češće koristi prilikom liječenja trovanjem. Poznato je da drveni ugalj može da adsorbuje brojne otrove i da ljekovi u "enterohepatičnoj cirkulaciji" (crijevno-jetrena cirkulacija) mogu značajno da se očiste iz krvotoka. Zbog toga ponovljene doze drvenog uglja, čak i danima poslije unosa supstanci koje se dugotrajno zadržavaju u krvi, predstavljaju još uvjek dobar način liječenja.

Davanje drvenog uglja je indikovano kao odličan način liječenja kod skoro svih ozbiljnih oralnih unosa prevelikih doza. Čak i u slučajevima kada nije baš izvrstan lijek, drveni ugalj može biti najbolje raspoloživo ljekovito sredstvo kod trovanja alkoholom, sredstvima koja izjedaju, teškim metalima (gvozđe, živa, olovo i slično), alifatnim hidrokarbonatima (benzin, nafta, kerozin, tečnosti iz lake frakcije, itd.). Niko neće pogriješiti ako koristi drveni ugalj kao protivotrov. Čak i ako nema nikakvo dejstvo, sigurno je da neće izazvati nikakvu štetu. U dva slučaja drveni ugalj može da adsorbuje protivotrov u vidu lijeka - drveni ugalj je isto toliko djelotvoran kao tradicionalni protivotrov i ništa se neće izgubiti njegovim davanjem.

Ti slučajevi su sirup od Ipikaka za izazivanje povraćanja i korišćenje mukomista kod predoziranja acetaminofenom (tilenol). Drveni ugalj veoma efikasno adsorbuje mukomist i acetaminofen i pacijent može potpuno da se izliječi pod uslovom da dobije dovoljne količine drvenog uglja koji će se pobrinuti da adsorbuje sve otrovne supstance - Ipikak i mikomist - kao i acetaminofen zbog kojeg su prethodne dvije supstance i date kao protivotrovi.

Herbicide koji se koriste u velikim količinama ili imaju dugotrajno dejstvo uspješno neutrališe drveni ugalj u spreju. Samo uzmite baštensku prskalicu, napunite je rastvorom drvenog uglja i poprskajte biljke koje su vam drage.

Drveni ugalj se koristi za uklanjanje otrova iz krvi kod bolesti bubrega i jetre, bilo gutanjem ili stavljanjem komprese (obloge) ili kombinacijom oba metoda, a upotrebljava se i kao sredstvo za prečišćavanje krvi.

Treba uvjek imati u vidu da će brzina kojom se daje drveni ugalj u određenom stepenu odrediti uspješnost borbe sa trovanjem, kao i da doze treba povremeno da se ponavljaju prvog ili dva dana posle trovanja da bi se odstranili svi nastali proizvodi iz intestinalnog trakta ili otrov koji može da se reciklira u krvnim sudovima crijeva.

Dr Agata i Dr Kalvin Treš

(Doktori Kalvin i Agata Treš su ljekari koji su vidjeli kobna dejstva raznih bolesti. Krajem 60-ih razmišljali su i došli do zaključka da se velik broj bolesti može eliminisati putem preventivne medicine. Napustili su svoje privatne prakse i 1970. osnovali Uchee Pines Institut, neprofitnu obrazovnu ustanovu za prirodno liječenje. Tamo su u praksi koristili veliki broj jednostavnih ljekova za ozdravljenje, kao što su hidroterapija, masaža, ishrana i, naravno, drveni ugalj.)

Nastaviće se…

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Izrada sajta