Trovanje kod djece i drveni ugalj

11/02/2018   Nina Vučinić   Prirodno liječenje i detoksifikacija
Trovanje kod djece i drveni ugalj

Kako drveni ugalj može pomoći u slučaju trovanja djece?

Od suštinske je važnosti da se u slučaju trovanja smjesta reaguje. Djeca ne obole 'iznenada' a ako se to desi, onda odmah treba posumnjati na trovanje. Dijete koje postane letargično, blijedo, slabo, nedostaje mu vazduh ili djeluje kao da će pasti u nesvijest ispoljava znake koji upućuju na opasnost. Simptomi kao sto su konfuzija, napadi, nesposobnost da se normalno hoda, poplavljene usne ili nokti, ubrzano disanje, povraćanje ili jaki stomačni bolovi takođe ukazuju na ozbiljnu opasnost. Provjerite da uzrok bolesti kod djeteta nije možda groznica, zapaljenje grla, bol u uvu ili drugi simptomi neke zarazne bolesti, kao i da li je bilo koji drugi član porodice bolestan. Da li je dijete možda palo ili mu se dogodila neka nesreća, dobilo udarac u glavu ili imalo epileptičan napad? Da li je dijete ugruvano ili krvari? Da li su dijete ili porodica nedavno doživjeli neuobičajeni emotivni stres kao što je pokušaj samoubistva, smrt nekog člana porodice, razvod, itd.?

Pošto ste uzeli u obzir pomenute moguće razloge za bolest ili povredu, provjerite da dijete nije istraživalo u kuhinji ispod sudopera ili u kupatilu. Da li je otvorena neka bočica sa ljekovima ili nešto ne stoji gdje se obično drži u kući ili garaži? Provjerite da li bilo ko iz domaćinstva koristi ljekove - sredstva za ublažavanje bolova, sredstva za umirenje, antidepresive, Lomotil, ljekove za sprečavanje mokrenja u krevetu, tablete gvozđa u trudnoći. Da li je dijete moglo doći do alkohola ili ljekova koji se uzimaju prilikom treninga? Da li su bila ostavljena neispijena alkoholna pića nadomak djetetu? Provjeriti druge simptome trovanja, kao što su kašljanje, povraćanje, dijareja ili glavobolja. Da li dijete uzima insulin ili bilo koju drugu vrstu lijeka u slučaju srčanog oboljenja ili bolesti pluća?

Ako se zna da dijete uzima određene ljekove, pokušajte da utvrdite maksimalnu količinu koju je dijete moglo da uzme, i kada ih je progutalo. Koliko je tableta bilo u bočici, a koliko ih sada ima? Koliko je tečnosti ostalo u posudi, a koliko ju je bilo u početku? Kada je posljednji put dijete viđeno prije nego što je ostalo samo?

Ponekad se simptomi polako javljaju ako je uzeto samo malo otrova. Ako je dijete progutalo malu količinu kerozina i nije počelo da kašlje ili da se guši u roku od 20 do 30 minuta, najvjerovatnije je da neće imati nikakvih respiratornih problema.

Pošto ste pročitali prethodne pasuse, možda se pitate kako da sprovedete tako detaljnu istragu dok malo dijete sjedi i plače držeći se za stomak. U ovom poglavlju ćemo govoriti o tome kako dom učiniti bezbjednim od trovanja, što predstavlja najvažniji i trajan način postupanja. Ali u slučaju da se desi najgore, morate da ostanete pribrani. Ispitivanje uz molitvu izoštriće vam mozak i upravljati vašim razumom. Takođe će i svaki vid liječenja koji preduzmete biti daleko efikasniji.

Kako se daje drveni ugalj

Prva najefikasnija pomoć pri liječenju jeste davanje drvenog uglja u prahu pomiješanog sa jednim litrom vode. Najverovatnije je da će ovo liječenje biti i jedino koje je potrebno djetetu. Količina drvenog uglja na prazan stomak treba da bude dvostruko veća od količine progutanog otrova. Poželjno je hitro reagovati. Uzmite dvije pune supene kašike praha ili 24 tablete, izlomljene i smrvljene, ukoliko nikako ne možete da utvrdite količinu otrova. Udvostručite tu dozu ukoliko je dijete jelo u toku posljednja dva sata. Preporučuje se uzimanje osam do deset puta više drvenog uglja od procijenjene količine otrova ukoliko se hrana od poslednjeg obroka još uvek nalazi u želucu (obrok uzet prije manje od 3 sata). Velika je prednost ako se drveni ugalj proguta prije nego što dijete postane letargično ili se nađe u opasnosti da ne može da guta.

Nemojte koristiti puno vode za rastvaranje drvenog uglja, stavite slamčicu u usta i dijete treba to da usisa i brzo proguta. Malo dijete će se snažno opirati te ga morate čvrsto držati. Kašika ili, idealno, mala okrugla brizgaljka(ili špric) mogu se koristiti za unos male količine rastvora drvenog uglja u usta. Dijete treba da se postavi u položaj u kojem je gutanje jedina opcija; najbolje na leđa. Potom unositi preostalu količinu u usta dok se sav drveni ugalj ne potroši.

Pažnja: Nemojte ništa stavljati djetetu u usta ako je pospano, u nesvijesti ili zbog nečeg drugog nije u stanju da guta. U tim slučajevima izuzetno je važno da se odmah pruži stručna pomoć.

Davanje drvenog uglja može da se ponavlja koliko god je potrebno. Kasnije treba davati mnogo vode kako bi se osigurao lakši prolaz drvenog uglja. Puna supena kašika drvenog uglja u prahu sadrži oko pet grama drvenog uglja. Promiješati je sa malo vode. Jedna doza je dovoljna za većinu probavnih smetnji. Ukoliko dijete povrati odmah poslije početne doze, treba odmah da se da druga i tako nastaviti sve dok ne prestane povraćanje. Davati jednu punu supenu kašiku na svaki sat u naredna četiri sata i na svaka četiri sata dok stolica ne postane crna. Ukoliko je progutana supstanca ciklicni antidepresiv, barbiturat, teofilin ili salicilat, u principu treba nastaviti davanje doze na svaka četiri sata sve dok se ne izgube simptomi trovanja, s obzirom da se ti ljekovi kao i mnogi drugi mogu reciklirati u crijevnom traktu poslije njihove apsorpcije u krvotok, i biti adsorbovani pomoću drvenog uglja dok se nalaze u crijevima.

Zaštita od trovanja u kući

· Premjestite otrovne supstance sa donjih polica na više, i koristite zaštitne poklopce i zatvarače.

· Ne ostavljajte sredstva za čišćenje i alkoholna pića na pristupačnim mjestima i vodite računa o njima.

· Uklonite sve otrovne biljke iz dvorišta ili kuće.

· Držite otrovne supstance samo u njihovim originalnim pakovanjima.

· Nemojte nikada djetetu govoriti da su pilule slatkiši.

· Bacite neiskorišćene količine ljekova.

· Budite primer i ne uzimajte pred djecom ljekove, alkoholna pića, vitamine ili biljne preparate, jer djeca mogu pokušati da vas imitiraju.

· Vodite računa da u kući uvijek imate drveni ugalj.

Dr Agata i Dr Kalvin Treš

Nastaviće se...

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Izrada sajta