Kako koristiti drveni ugalj u slučaju trovanja ljekovima

08/02/2018   Nina Vučinić   Prirodno liječenje i detoksifikacija
Kako koristiti drveni ugalj u slučaju trovanja ljekovima

Kako nabaviti i napraviti drveni ugalj, kako ga koristiti u slučaju trovanja ljekovima i u kojim količinama?

Dostupnost

Drveni ugalj se kupuje u obliku praha, vodenog rastvora, paste, tableta i kapsula. Kapsule sa aktivnim ugljem su otprilike dva puta djelotvornije od tableta. U apotekama i prodavnicama zdrave hrane često se moze naći drveni ugalj. Dakle, drveni ugalj može lako da se nabavi redovnim komercijalnim kanalima, ali se može proizvesti i u kućnoj radinosti. Kada sami pravite drveni ugalj, stavljajte komade u peć ili roštilj i dobro ugljenišite drvo. Potom oštrim nožem isjecite na komade ugljenisano drvo, sameljite ga u blenderu u sitan prah koristite ga u dozama i periodima koje preporučujemo. Da biste sami napravili drveni ugalj, morate obezbijediti da drvo gori na otvorenom prostoru. Pošto drvo prestane jako da gori, treba da se pokrije velikim komadima lima preko kojih se nanosi zemljani materijal, ugljena prašina, vlažno lišće kako bi se napravila kupola i spriječio dotok vazduha. Dok drvo i dalje gori zahvaljujući stvorenoj toploti sa manje kiseonika, meki djelovi drveta prvi izgore a čvrsti ostaju, čime se stvara drveni ugalj dobrog kvaliteta. Ugljenisani djelovi drveta potom treba da se izlome u krupne granule u platnenoj vreći i melju u blenderu do sitnog praha.

Kako koristiti drveni ugalj i u kojim količinama

Oralne doze su: jedna supena kašika praha promiješana u malo vode. Četiri kapsule aktivnog uglja čine otprilike jednu supenu kašiku, ili osam tableta običnog drvenog uglja. Doze ne treba uzimati pred obrok jer hrana obično utiče na kvalitet adsorpcije drvenog uglja. Ako drveni ugalj treba unositi tokom cijelog dana, najbolje je uzimati ga kad se ustane; izmedu doručka i ručka, izmedu ručka i večere i prije odlaska na spavanje. Hrana ometa ostvarivanje najboljeg dejstva drvenog uglja.

Dosta se govorilo o tome da Ii hrana i djelimično rastvoreni derivati hrane, enzimi za probavu i razni hormoni koji se obično nalaze u gastrointestinalnom traktu mogu da spriječe apsorpciju ljekova ili otrova prilikom uzimanja drvenog uglja. Utvrđeno je da je djelotvornost umanjena za 50% kada se drveni ugalj uzima na pun želudac. Kada se otrov unese na pun želudac, da bismo bili sigurni, preporučujemo uzimanje drvenog uglja čija je doza oko osam do deset puta veća od procijenjene količine otrova. Sitan prah drvenog uglja bolje stiže do površine toksina od krupnozrnog praha drvenog uglja i zato ga valja koristiti kada se želi dobijanje boljih rezultata.

Drveni ugalj dostiže najveći stepen adsorpcije izuzetno brzo - za minut. U gustim i lepljivim tečnostima kao sto su crijevni ili želudačni sokovi, adsorpcija može da bude malo sporija u smislu stvarnog dodira sa otrovom, ali se ipak očekuje da će djelovanje biti brzo. Nedavni eksperimenti su ubjedljivo pokazali da aktivni ugalj ne samo sto kupi otrove iz želuca, tankog crijeva i debelog crijeva, nego može i da privuče otrove iz krvi u gastrointestinalni trakt gdje ih preuzima i deaktivira.

Načini pravljenja i primjena obloga (kompresa) sa drvenim ugljem

Obloga sa drvenim ugljem za velike površine, kao što su abdomen ili zglob koljena, može da se napravi na sljedeci način: tri supene kašike kukuruznog skroba ili pahulja od lana, samljevenih u blenderu izmiješati sa jednom do tri supene kašike drvenog uglja u prahu. Razmutiti u jednoj šolji vode, sačekati 10 do 20 minuta ili blago zagrijati da se zgusne.

Razmazati zgusnutu mješavinu drvenog uglja na debljinu od 5 mm po papirnom ubrusu odgovarajuće veličine. Preko obloge treba staviti prijanjajuću foliju koja je najmanje 3cm šira, da bi se spriječilo isparavanje i curenje. Pokriti cijelu oblogu starim peškirom koji će pokupiti ono što eventualno procuri i drzati je na mjestu. Oblogu ostaviti šest do deset sati (najbolje preko noći), ukloniti, isprati kožu i dobro osušiti.

Za ubode pčela, pauka ili druge otrovne ujede

Za ubode pčela, pauka ili druge otrovne ujede, obloga od drvenog uglja pravi se tako što se u vodi rastvori jedna ili više supenih kašika drvenog uglja u prahu (dovoljna da se premaže površina koja se tretira), ili smrvi nekoliko tableta u običnoj vodi. Nanijeti pastu na presavijeni komad papirnog ubrusa koji je dovoljno velik da prekrije površinu koja se obrađuje. Papirni ubrus treba da bude dobro natopljen pastom. Pokriti oblogu komadom prijanjajuće folije ili plastične kese, dovoljno velike da prekrije cijelu oblogu, plus 2-3 cm sa svake strane. Za uspješno pokrivanje može da se iskoristi pletena kapa ukoliko obloga od drvenog uglja treba da se drži preko oka, sinusa ili uva. Oblogu drvenog uglja na grudima moze da drži majica koja prijanja uz tijelo.

UPOZORENJE: Obloge od drvenog uglja treba pažljivo stavljati na svježu posjekotinu. Moguć je efekat tetoviranja ako je ozljeda dubinska, a ne samo površinska. Za takve rane je pametnije koristiti topli oblog od gaveza, čime se izbjegava mogućnost nastanka neželjene tetovaže. Nema potrebe koristiti bilo kakvu oblogu za svježu ranu, s obzirom da se drveni ugalj koristi za infekcije, zapaljenja i otoke.

Predoziranje aspirinom

Aspirin je lijek koji se obično uzima u prevelikim dozama u svim uzrastima, a drveni ugalj ga sasvim dobro adsorbuje. Simptomi predoziranja aspirinom podrazumijevaju: mučninu i povraćanje, ubrzano disanje, dezorijentaciju i bolove u želucu. Kod ozbiljnog predoziranja može se pasti u nesvijest praćenu grčevima, pa i komu. Pacijentu treba dati 1-5 supenih kašika drvenog uglja rastvorenog u vodi, a potom velike količine vode (jedna čaša od 250 ml na 10 minuta u toku prvog sata, 1 čaša na sat u narednih šest sati, a posle 1 čaša na svaka dva sata u sljedećih 12 sati; svaka sa drvenim ugljem) da bi se zaštitili bubrezi i pojačala eliminacija aspirina. Drveni ugalj treba da se da čim se utvrdi da je riječ o prekomjernoj dozi aspirina, čak i u slučaju da je prošlo dosta vremena od trenutka njegovog uzimanja, s obzirom da drveni ugalj vrši neku vrstu dijalize u crijevima uklanjanjem brojnih ljekova iz krvi koja cirkulise kroz crijeva, a koji su davno prošli kroz želudac i ušli u krvotok.

Predoziranje diazepamom

Diazepam je drugi lijek po redu koji se uzima u prevelikim dozama. Ne postoji lijek koji bi djelovao kao protivotrov. Drveni ugalj ga odmah adsorbuje i najbolje je rješenje u slučajevima predoziranja diazepamom.

Trovanje tilenolom

Često se uzimaju i prevelike doze acetaminofena (tilenol). On oštećuje jetru a liječenje se sprovodi drvenim ugljem (u početku, 1-5 supenih kašika) i velikim količinama vode (jedna čaša na 10 minuta u prvom satu sa po jednom supenom kašikom aktivnog uglja u prahu) kako bi su ublažilo dejstvo na jetru. Alarmantno povećanje SGOT-a (enzim jetre) često prati uzimanje acetaminofena (tilenol), ali se veliki procenat ovih pacijenata ipak oporavi. Doze drvenog uglja treba ponavljati na svaka dva sata u prvih šest sati, a za djecu odgovarajuće manje doze. Tokom preostalih prvih 24 sata ne treba davati hranu već ponavljati dozu drvenog uglja i vodu na svaka četiri sata kako bi se eliminisao tilenol iz krvi u crijevima putem mikrodijalize.

Triciklični antidepresivi (triavil, ativan, itd.)

Triciklicni antidepresivi izazivaju znatnu smrtnost u svim uzrastima i predstavljaju uzrok smrti broj jedan kod trovanja djece mlađe od 10 godina u Alabami. Oni su daleko toksičniji nego što to govori relativno nepostojanje simptoma trovanja. Kod ovih pacijenata javlja se visok pritisak i uzbuđenje, a kod jakog predoziranja može doći do pada pritiska, srčane aritmije, kome, iznenadnih napada bolesti i na kraju smrti. Trebalo bi davati velike količine tečnosti kako bi se spriječio pad pritiska.

Fenobarbital i drugi ljekovi

Kada je drveni ugalj više puta oralno dat pacijentima koji su uzeli fenobarbital ili teofilin, stopa eliminacije ovih ljekova se udvostručila. S obzirom da aktivni ugalj ne utiče na klirens bubrega i metabolizam jetre, ljekovi koji se već nalaze u plazmi moraju da prođu kroz krvni sud i crijevne membrane i izluče se u crijeva da bi ih drveni ugalj preuzeo u crijevima. Poslije uzimanja prevelike doze teofilina i fenobarbitala, preporučujemo davanje drvenog uglja na svaka dva do četiri sata sve dok pacijent ne bude van životne opasnosti.

Dakle, možemo reći da drveni ugalj ne samo što adsorbuje ljekove iz gastrointestinalnog trakta, već može da ih povuče iz opšte cirkulacije natrag u gastrointestinalni trakt i upije ih. U slučajevima trovanja veoma je važno nastaviti sa davanjem drvenog uglja još nekoliko dana čak i kad izgleda da se pacijent oporavio od akutnog trovanja.

Trovanje teofilinom

Kod dva pacijenta srce je ukazivalo na trovanje teofilinom (fibrilacija pretkomore), kao i pojava gastrointestinalnih tegoba i neuroloških simptoma (mentalni poremećaji). Davalo se oko 30 grama (6 supenih kašika) drvenog uglja oralno na svaka dva do četiri sata - po četiri doze. Odmah su se pojavili znaci i simptomi čišćenja. Na osnovu zapažanja i eksperimenata možemo vidjeti da je oralno uzimanje drvenog uglja prilično djelotvorno za čišćenje i odstranjivanje teofilina iz krvi. Zato se može očekivati da udahnute ili unijete supstance mogu da se očiste iz krvi brže ukoliko se drveni ugalj daje oralno i neprekidno sve dok se krv ne očisti.

Dr Agata i Dr Kalvin Treš

Nastaviće se...

4 1 1 1 1 1 Ocijeni 4.00 (1 Glas)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Izrada sajta