Uklanjanje neprijatnog zadaha i mirisa iz domaćinstva drvenim ugljem

12/03/2018   Nina Vučinić   Zanimljivosti
Uklanjanje neprijatnog zadaha i mirisa iz domaćinstva drvenim ugljem

Kako drveni ugalj uklanja neprijatne mirise iz domaćinstva, ortopedskih zavoja i rana, neprijatni zadah...

Uklanjanje mirisa drvenim ugljem u domaćinstvu

Drveni ugalj može da se koristi u frižiderima i ostavama. Dobar način da se ostvari uklanjanje mirisa jeste da se drveni ugalj stavi u teglu od 0,5 litara sa izbušenim poklopcem i postavi negdje gdje se neće prevrnuti. Može da se stavi u pregrade ormana za odeću, ostave, prostor u kojem se nalaze kućni ljubimci i slično.

Našoj prijateljici je došao u posjetu prijateljski raspoložen tvor i napravio gnijezdo ispod njene kuće. Muž je preduzeo mjere da otjera tvora, ali je tvor ostavio snažan dokaz svog boravka. Cijela površina je isprskana drvenim ugljem u prahu i za par minuta neprijatan miris je potpuno nestao.

Ako se frižider ne koristi neko vrijeme, teglica sa drvenim ugljem, kako je gore opisano, može da se stavi u njega i vidjećete da će odstraniti sve mirise.

Mirisi uzeglog u kuhinji mogu efikasno da se odstrane stavljanjem drvenog uglja u otvorenu posudu. Drveni ugalj se koristi za filtere za cigarete, ali ne tvrdimo da je pušenje bezbjedno zato što je stavljen drveni ugalj. Ništa osim prestanka pušenja ne čini cigarete bezbjednim.

Poslednjih godina drveni ugalj se koristi za čireve, ortopedske odlivke i interno da ukloni neprijatan zadah iz usta ili crijeva. Hirurzi često daju pacijentima kod kojih je izvršena ileostomija ili kolostomija male doze drvenog uglja dva do četiri puta dnevno (obično je dovoljna polovina kafene kašičice za jednu dozu). Neprijatni mirisi koji su proizvod nekontrolisanog rada crijeva mogu odmah da se odstrane klistiranjem uz korišćenje drvenim ugljem, ili oralnim uzimanjem drvenog uglja. Loš miris neoperabilnog kancera grlica materice može odmah da se odstrani ispiranjem sa jednim litrom vode i dvije supene kašike aktivnog uglja u prahu

Podmornice

S obzirom da je drveni ugalj veoma efikasan u odstranjivanju mirisa u vazduhu i vodi i pošto veoma uspješno eliminiše ugljendioksid iz vazduha, koristi se uveliko u podmornicama, tj. djelatnost koja se bavi podmornicama u potpunosti je zavisna od drvenog uglja. Drveni ugalj se takođe koristi i za filtere u gas maskama za eliminisanje otrova.

Neprijatan zadah

Drveni ugalj od vrbe, ili drveni ugalj koji se može naći u prodaji, prilično je djelotvoran u otklanjanju neprijatnog zadaha. S obzirom da 90% neprijatnog zadaha potiče iz ustiju, pranje usne duplje drvenim ugljem ili držanje tablete drvenog uglja u ustima odmah će eliminisati neprijatan zadah.

Ortopedski zavoji, rane i problemi sa kožom

Drveni ugalj se koristi kod otvorenih rana koje cure a previjenih gipsanim zavojima za imobilizaciju. Ova vrsta rana predstavlja uobičajen problem za hirurga ortopeda. Miris koji stvara rana koja curi unutar odlivka zahtijeva često mijenjanje gipsanih zavoja. U Fort Beningu, Dzordzija, dr Frenk Hajden (Frank Hayden) razvio je tehniku koja ne zahtijeva tako često mijenjanje. Uzeo je petnaest grama aktivnog uglja (oko tri do četiri supene kašike) i pomiješao ih sa dovoljno vode da se napravi rastvor. Poslije prvog sloja zavoja, na površinu gde se očekuje procurivanje izlio je rastvor. Posle toga je preostali gipsani zavoj išao preko vlažnog drvenog uglja. Sam zavoj je postao sivkast, ali su ga pacijenti rado prihvatili. Neprihvatljiv miris rana koje cure mogao je da se kontroliše u daleko dužim vremenskim periodima bez štetnog dejstva na ranu ili frakturu.

Jedan od dobrih načina je nanošenje drvenog uglja na čir neprijatnog mirisa stavljanjem malo praha u slanik (posuda za so) sa nekoliko zrna pirinca. Posuti drveni ugalj u prahu na ranu prilikom svake promjene zavoja. Neprijatan miris nestaje poslije jednog nanošenja. I ekcemi se uspješno liječe drvenim ugljem, posebno ukoliko su inficirani i neprijatnog mirisa.

Imali smo pacijenta koji je imao veliki, duboki čir na leđima (30 cm u prečniku) izazvan opekotinom od rendgenskih zraka prilikom predoziranja rendgenskim zracima u liječenju kancera kože. Čir se inficirao i imao neprijatan miris. Cijela kuća mu je mirisala na čir i pored najpažljivije njege. Počeli smo da previjamo čir prskajući sva vlažna mjesta suvim drvenim ugljem stavljenim u slanik prije stavljanja same gaze. Čir je odmah prestao neprijatno da miriše, a postepeno se taj miris izgubio i u samoj kući.

Tkanina od drvenog uglja koristi se prilikom liječenja inficiranih rana, rana koje cure i onih sa neprijatnim mirisom. Kod čireva koji se stvaraju na nozi sa proširenim venama, samo jedan sloj tkanine od drvenog uglja doveo je do znatnog smanjenja neprijatnog mirisa rane kod 95% od 39 pacijenata. Takođe je primijećeno da se rana čisti kod 80% pacijenata. Nije bilo štetnih reakcija na materijal. Tkanina se nije lijepila za rane i mogla je bez teškoća da se skida. Tkanina od drvenog uglja adsorbuje i bakterije.

Dr Agata i Dr Kalvin Treš

(Doktori Kalvin i Agata Treš su ljekari koji su vidjeli kobna dejstva raznih bolesti. Krajem 60-ih razmišljali su i došli do zaključka da se velik broj bolesti može eliminisati putem preventivne medicine. Napustili su svoje privatne prakse i 1970. osnovali Uchee Pines Institut, neprofitnu obrazovnu ustanovu za prirodno liječenje. Tamo su u praksi koristili veliki broj jednostavnih ljekova za ozdravljenje, kao što su hidroterapija, masaža, ishrana i, naravno, drveni ugalj.)

Nastaviće se…

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Izrada sajta