Ombudsman: Vakcinacija ne može biti uslov upisa djece u škole

15/01/2017   Nina Vučinić   Medicina i farmacija
Ombudsman: Vakcinacija ne može biti uslov upisa djece u škole

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore - Ombudsman, predložio je Ministarstvu zdravlja da izbriše u Nacrtu zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti odredbu da je vakcinacija obavezan uslov za boravak djece u predškolskim ustanovama jer se, kako kažu, pravo na obrazovanje i vaspitanje ne može uslovljavati vakcinacijom.

Nacrtom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je pripremljen na proljeće 2016. godine između ostalog je propisana obavezna vakcinacija protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubele, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influnece tipa B za sva lica određenog uzrasta. Te vakcine obvezne su i sadašnjim zakonom. Nacrtom zakona, član 27. stav 5 predviđeno je da je za boravak djece u preškolskim i školskim ustanovama kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja neophodna vakcinacija protiv ovih 10 bolesti, osim u slučajevima postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Zaštitnik smatra da se boravak djece u predškolskim i školskim ustanovama, a time i njihovo obrazovanje i vaspitanje ne mogu uslovljavati prethodnom vakcinacijom.

“Prava na zdravlje i na obrazovanje i vaspitanje su garantovana Konvencijom o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, Ustavom Crne Gore i domaćim propisima i polazeći od principa nedjeljivosti prava ne može se dati prioritet jednom ili drugom pravu već je potrebno uspostaviti njihovu ravnotežu”, piše u mišljenju institucije Ombudsmana.

Djeca koja nijesu vakcinisana, kako pojašnjavaju, nijesu bolesne osobe, a osnovno obrazovanje je obavezno. Među pravima djeteta koja su utvrđena Konvencijom ne postoji hijerarhija, sva su jednako važnja, međusobno su povezana i nedjeljiva.

“Kako je Nacrtom zakona propisana obaveznost vakcina kao i kaznene odredbe za neizvršavanje obaveza propisanih zakonom nije neopohodno i uslovljavanje vaksinacijom boravka djece u predškolskim i školskim ustanovama kao i ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja jer bi to u suštini značilo dvostruko sankcionisanje po istom osnovu. Smatramo da u cilju sprovođenja obavezne vakcije treba razmotriti i mogućnost ustanovljavanja stručnog tima koji bi na najbolji način obezbijedio poštovanje najboljeg interesa djeteta uzimajući u obzir prava i obaveza njegovih roditelja zakonskih staratelja i drugih pojedinaca koji su pravno odgovorni za dijete i u obavezi su da preduzmu sve zakonske i administrativne mjere u cilju ostvarivanja tog interesa”, navodi Zaštitnik.

Za Ombudsmana je razumljiva briga roditelja za svoju djecu naročito u vremenu kada razne infomacije postaju dostupne – počev od izuzetno značajnih i korisnih pa do onih koje su netačne i neprovjerene, i smatraju da roditelji moraju biti obaviješteni o svim efektima vakcinacije kao i o rizicima po zdravlje makar oni bili i minimalni.

“Iako su po navodima stručnjaka iz oblasti medicine, ozbiljne neželjene reakcije nakon vakcinacije veoma rijetke ipak neke od njih mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje i razvoj djece, a roditelji imaju pravo da budu upoznati i sa tim podatkom. Polazeći od toga smatramo da bi djelovanjem stručnog tima u dogovoru sa roditeljem/starateljem mogle biti donijete odgovarajuće odluke, a naročito u slučajevima kada postoji bojazan za rizik od kontrainikacija koje vakcine mogu proizvesti”, kažu, između ostalog, u instituciji Ombudsmana.

Izvor

 

5 1 1 1 1 1 Ocijeni 5.00 (1 Glas)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Codepixel
Izrada sajta