Zašto cijeđeni sokovi?

21/12/2012   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Zašto cijeđeni sokovi?

Veoma moćno oružje za održavanje zdravlja i liječenje bolesti su prirodni cijeđeni sokovi od voća i povrća. Jedan od začetnika terapija sa sokovima je dr Norman Voker, koji je umro 1984. u 117 godini života. Postoje i protivnici njegovog koncepta, pa tvrde da Voker nije živio 117 godina, već nešto manje, ali u svakom slučaju radi se o čovjeku koji je na svom primjeru pokazao kako se može biti zdrav, dugovječan i zadržati vitalnost do posljednjeg daha.

Voker, o kome se puno može saznati iz raznih literarura i preko Interneta, je propagirao konzumiranje sirove biljne hrane, ali je kao životno važnije isticao cijeđene sokove. Voker je dugo istraživajući došao do zaključka da sokovi imaju terapeutsku važnost, i da je bez njih nezamislivo unapređenje zdravlja ili izlečenje bolesti.

Sokovi & hrana

Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospijevaju u krvotok, pri čemu nema trošenja energije koja je inače potrebna za varenje.

Prema dr Vokeru, sokovi imaju važan zadatak u našem organizmu: sa jedne strane predstavljaju „građevinski“ materijal jer organizam na najbrži i najstabilniji način snabdijevaju svim neophodnim vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima, mineralnim solima, prehranjuju krv, regenerišu tkivo... Sa druge strane, sokovi su higijeničari cijelog orgnizma: čiste ga od otpada, tokisčnih materija, izbacuju štetne produkte. Čišćenje organizma, odnosno detoksifikacija, smatra se preduslovom dobrog zdravlja i izlečenja bolesti, a ona se ne može na kvalitetan način obaviti bez cijeđenih sokova od voća i povrća.

Voker smatra da se cijeđenog soka može piti onoliko koliko se želi, ali da je oko 0,5 do 0,6 litara dnevno najbolja količina. Podrazumijeva se da čovjek uz to jede barem dva puta na dan. Postoje terapije koje podrazumijevaju konzumiranje mnogo većih količina soka dnevno, uz post, odnosno uz potpuno uzdržavanje od jela za određeni period.

Sokovi mogu efikasno da liječe bolesti, bolje od bilo kakvih lijekova. Voker navodi da, na primjer, sok od grejpfruta nas snabdijeva vitaminima i energijom, a istovremeno rastvara neorganski kalcijum koji je glavni krivac za artritis i artrozu. Zatim da sok od šargarepe normalizuje organizam, hrani ga nezamjenljivim vitaminom A, beta-karotinom, mineralima, bori se sa infekcijama, pročišćava organizam, pojačava imunitet... Ovi sokovi, kao i drugi, imaju i mnoge druge efekte, zato cijedite kad god možete i koliko god možete, osim ako ne postoji zabrana od ljekara za konzumiranjem određenih biljaka ili sokova od tih biljaka zbog eventualno specifičnosti neke bolesti koju imate. Na primjer, dijabetičarima se ne preporučuju sokovi od voća, osim eventulano cijeđenje kisele jabuke u kombinaciji sa povrćem.

Kako pripremati sokove

Da biste sačuvali i unaprijedili zdravlje koristeći sokove od voća i povrća moramo naučiti  kako da ih spremamo. Kao prvo, potrebno je kupiti sokovnik. Sokovnik nije isto što i blender.

Prije cijeđenja soka potrebno je voće ili povrće, zavisno šta koristimo, dobro isprati i zadržati u vodi pola sata ili sat, a za pranje pojedinih biljaka treba koristiti i četku. Podrazumijeva se da kupljene biljke treba da bude što svježije. U sok se cijede i listovi i plodovi, čak i korjenje u pojedinim slučajevima kao što je, na primjer, celer. Najbolje da se sok pije odmah poslije cijeđenja. U najgorem slučaju može da odstoji do kraja dana.

Zdravko VUČINIĆ

4.25 1 1 1 1 1 Ocijeni 4.25 (4 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Codepixel
Izrada sajta