Zašto nam trebaju vitamini i gdje ih je najviše

06/05/2013   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Zašto nam trebaju vitamini i gdje ih je najviše

Hrana koju unosimo čini mnogo više od popunjavanja praznog stomaka. Ona našem tijelu daje važne nutritijente koji su mu potrebni za funkcionisanje. Neke vrste namirnica mogu podstaći prirodne sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv bolesti, dok će vam druge dati energiju i balans vašem sistemu organa za varenje.

Predstavljamo vam namirnice za svaki od vitamina koji su nam prijeko potrebni.

Vitamin A

Vitamin A se rastvara u mastima i pomaže u održavanju zdravlja zuba, kostiju, mekih tkiva i kože. Takođe, ključan je za borbu protiv bakterijskih i virusnih infekcija, sprječavanje noćnog sljepila i zdrave nokte i kosu.

Namirnice bogate vitaminom A su:

- slatki krompir

- šargarepa

- spanać, kelj i ostalo zeleno lisnato povrće

- dinja

- kajsije

- bundeva

Neki začini su takođe bogati ovim nutritijentom a među njima su oni napravljeni od sušenih paprika.

Vitamini B grupe

Vitamini B6, B12 i folna kiselina (B9)  pomažu u funkcionisanju nerava, sintezi DNK i formiranju crvenih krvnih zrnaca. Takođe, održavaju funkcionisanje mozga, sprečavaju anemiju i važni su za metabolizam.

Namirnice bogate vitimanima B6, B12 i folnom kiselinom:

- alge spirulina i hlorela

- kvasac

- zeleno lisnato povrće

- citrusi, naročito pomorandže i grejpfrut

Vitamin C

Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je moćan antioksidans koji štiti zdravlje ćelija i poboljšava apsorpciju gvožđa. Važan je u održavanju zdravlja zuba, desni, iscjeljivanju rana i pomaže tijelu da se bori protiv infekcija.

Hrana bogata vitaminom C:

- papaja

- citrusi

- jagode

- paprike

- brokoli

- prokelj

- zeleno lisnato povrće


Vitamin D

Vitamin D je jedinstven vitamin, jer ga može stvarati tijelo izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Od ključnog je značaja za zdravlje kostiju, imuni sistem i apsorpciju kalcijuma. Prema američkom Nacionalnom institutu za proučavanje raka, ovaj vitamin smanjuje rizik od kolorektalnog kancera.

Vitamin E

Kao i vitamin C, vitamin E je moćan antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, pomaže tijelu da apsorbuje vitamin K i obnavlja mišićne ćelije. Američko društvo za borbu protiv raka kaže da posljednje upućuju da vitamin E iz kukuruza i soje ima antikancerogena svojstva.

Hrana bogata vitaminom E:

- sjemenke suncokreta

- bademi

- spanać i ostalo zeleno lisnato povrće

- paprike

- špargla

Vitamin K

Vitamin K je ključan za zgrušavanje krvi. Bez njega biste mogli da iskrvarite na smrt i od obične posjekotine. Studije upućuju da ovaj vitamin rastvorljiv u mastima takođe pomaže starijim osobama sa krtim kostima.

Hrana bogata vitaminom K:

- kelj, spanać i ostalo zeleno lisnato povrće

- prokelj

- špargla

- peršun

- brokoli

Čak i ako želite da jedete zdravo, može biti teško da na dnevnoj bazi unosite sve vitamine koji su potrebni organizmu. Zbog toga biste mogli da padnete u iskušenje i posegnete za suplementima, ali to nije dobra opcija.

Bolje bi bilo da jedete koliko god možete adekvatnog povrća i voća, što će na duge staze biti dobro za vaš organizam, ali i da koristite prirodne dodatke ishrani kao što su cijeđeni sokovi od voća i povrća i "superhranu" koja sadrži mješavinu više različitih prirodnih sastojaka.

O "superhrani" pročitajte ovdje.

Zdravljeisreca.com, buditezdravi.info

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Codepixel
Izrada sajta