Ishrana - ključni činilac načina života

25/12/2012   Zdravko Vučinić   Zdrava ishrana
Ishrana - ključni činilac načina života

Ključni činilac načina života čovjeka je ishrana. To znači da od ishrane u najvećoj mjeri zavisi koliko će čovjek biti zdrav ili nezdrav. Ozbiljni naučnici tvrde da je do 90 odsto savremenih bolesti, zavisno od istraživanja, usko povezano sa ishranom. Zašto? Kroz ishranu se unose sastojci potrebni za rast, izgradnju, energiju, funkcionisanje, održavanje i regeneraciju organizma. Korišćenje hrane traje čitavog života, svakodnevno i po nekoliko puta, i zato hrana ima najveći uticaj na zdravlje.

Statistike govore da je, recimo, u SAD, početkom prošlog vijeka oko 10 do 15 odsto smrtnih slučajeva prouzrokovano od bolesti srca i krvnih sudova, a danas je ta brojka oko 50 odsto i to je vodeći uzročnik smrti. Tako je i u drugim razvijenim zemljama, ali i Crnoj Gori i regionu bivše Jugoslavije.  Na drugom mjestu je rak.

Činjenice govore da su se ove i druge savremene bolesti počele javljati kako su ljudi počeli češće ili skoro svakodnevno konzumirati meso i kako je prehrambena industrija počela proizvoditi jako rafinisanu, vještačku hranu bogatu kalorijama i brojnim štetnim supstancama, a lišenu hranljivih sastojaka potrebnih našem organizmu.

Generalno, ishrana se dijeli u dvije grupe: životinjskog i biljnog porijekla. U ishranu životinjskog porijekla spadaju meso, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja kao i svi proizvodi od ovih namirnica, a u biljnu voće, povrće i mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i sjemenje.

Sve ove namirnice, u manjoj ili većoj mjeri, sadrže sve hranljive sastojke i različite biološke supstance ili elemente ključne i neophodne za funkcionisanje ljudskog organizma kao što su: proteini, aminokiseline, masti, vitamini, minerali, enzimi, vlakna, ugljeni hidrati, antioksidansi, potrebne kiseline, fitohemikalije i razna jedinjenja (karotenoidi, polifenoli, flavanoidi, sulfidi...) itd.

Hrana koju savremeni čovjek konzumira, osim potrebnih sastojaka, može da sadrži i otrove, razne štetne supstance i hemikalije, višak proteina i masnoća i mnogo toga, a što je karakteristika ishrane životinjskog porijekla. Sve to izaziva negativne posljedice, prije svega, patnje, bolesti i smrt.

Vrlo je važno poznavati osnovna svojstva i strukturu hrane jer se na taj način mogu pravilno odrediti naše potrebe za vrstom ishrane.

Zdravko Vučinić

1 1 1 1 1 Ocijeni 0.00 (0 Glasova)
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Zdravko Vucinic: Prirodno lijecenje neizlecivih bolesti

Zdravko Vucinic: Kako procistiti organizam

Sasvim drugacije sa Zdravko Vučinić,specijalistom prirodnog lecenja

SASVIM DRUGAČIJE sa specijalistom prirodne medicine Zdravkom Vucinic

Portal BUDITEZDRAVI.info pokrenut je 2012. godine i namijenjen je svim ljudima u Crnoj Gori, regionu i širom svijeta koji govore jezicima naroda bivše Jugoslavije, a koji su zainteresovani da se kvalitetno informišu o svim aspektima zdravlja.

Opširnije

Najbolje ocijenjeni

  • 1
Copyright © 2012 Institut za prirodnu medicinu Podgorica. Sva prava zadržana.
Codepixel
Izrada sajta